Pocetnik88
Član
malo kuj ga 'ebe sutra ću da prskam s onim što je ostalo do Milisava što je kupio na buvljak...
Oplakao....
Oplakao....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Inače, novembarske sadnice c.ranke lepo napreduju. Dodao sam još 10 sadnica Moravke pre dva vikenda. Po nekim savetima trebalo bi da orežem sve na 80cm (ne planiram mehanizaciju), a po drugim da orežem samo izdanke i grane nikle nisko na stablu. Pored toga savet je i da ove godine skidam pupoljke.
Šta je, po mišljenju onih koji imaju c.ranku, pametnije uraditi? Hvala
@mornar imao bih za vas par molbi i jednu sugestiju, nadam se da ćete prihvatiti.
Pokušajte da savete koje delite, kao i kritike, svedete na kontetnu stvar, ovako nisam razumeo koga smatraš da treba da poslušam. Recimo, “... da sam na tvom mestu ja bih pitao Peru Perića, njegova mail adresa je... (ili FB profil je... ili telefon je....)”.
Onaj deo sa “nemoj da slušaš ovoga-onoga” preskočite. Mada, realno, ako nemate savet, kritike bi trebale bar da imaju argumentuvanu osnovu, ne vidim razlog zašto bi tebi verovao da neko ne radi dobro ako tako ti “kažeš” tj. napišeš.
To su molbe, a sugestija je vrlo konstruktivna: stavljaj tačke, za zareze je verovatno već kasno da se uče, a izbegavaj velika slova jer tvoja poruka, uglavnom, ne može da se čita i prati.
Nadam se da ćeš shvatiti ovo dobronamernim predlozima.
Inače, novembarske sadnice c.ranke lepo napreduju. Dodao sam još 10 sadnica Moravke pre dva vikenda. Po nekim savetima trebalo bi da orežem sve na 80cm (ne planiram mehanizaciju), a po drugim da orežem samo izdanke i grane nikle nisko na stablu. Pored toga savet je i da ove godine skidam pupoljke.
Šta je, po mišljenju onih koji imaju c.ranku, pametnije uraditi? Hvala
Moj “zanos” ide u pravcu povratku kraljice šljive. Istina, ne živim od toga pa mogu da se igram. Meni je kvalitet proizvoda prioritet, a šljiva je osnova tog proizvoda, sirovina.
Koju god sortu gajili, individualna zarada je isključivo u zaokruženom procesu tj. proizvodu. Sirovina donosi jedva da pokrije troškove.
Situacija se menja kad postoje udruge, kooperacije i konglomerati proizvodjača sirovine. Dokle god je stav “svako za sebe” nema napretka.
Ispravno.
Samo zaokruzen sistem moze da donese ozbiljan profit.Ali sto se tice zadruga,jako sam skeptican,mentalitet,slabe institucije,malo kvalitetnog upravljackog kadra....
Jedino neki preradni kapaciteti koje bi stvorile dobre drzavne ili privatne kompanije.Trziste je najbitniji element i tu se opet vracamo na drzavu i trgovinske sporazume.
Tržište, kao što si rekao, je najbitnije ali i za državu, koja sigurno više neće praviti javna preduzeća. Ne mogu od sebe da kradu
Državi, kao državi, je neophodan jak i uzgojni i preradjivački sektor u voćarstvu. Tako se sprečavaju mahincije pojedinaca u političkom aparatu ali i mahnacije otkupljivača. Problem nisu institucije, struka.... problem je upravo mentalitet.
Sent from my iPad using Tapatalk
Moj “zanos” ide u pravcu povratku kraljice šljive. Istina, ne živim od toga pa mogu da se igram. Meni je kvalitet proizvoda prioritet, a šljiva je osnova tog proizvoda, sirovina.
Koju god sortu gajili, individualna zarada je isključivo u zaokruženom procesu tj. proizvodu. Sirovina donosi jedva da pokrije troškove.
Situacija se menja kad postoje udruge, kooperacije i konglomerati proizvodjača sirovine. Dokle god je stav “svako za sebe” nema napretka.