@jevto pre nego što napišem svoje vidjenje organizacije prokomentarisao bih podatak da ste od 9t dobili samo 2000l meke rakije. To mi zaista deluje jako malo. I još nešto, niko ne kaže da se šećer ne sme dodavati, knjiške količine su od 1 do 2,5%.
A što se tiče organizacije daću vam samo primer italijanske regije Veneto: njiova obradiva površina je, zbog geografske pozicije, daleko manja i nepovoljnija od naših voćarskih krajeva, dok su njihovi prihodi nekoliko puta veći. Plasman se vrši kroz jedan ili dva kanala. Oba kanala su u vlasništvu porodica koje imaju najveće površine pod voćem, najčešće jabuka. Jedan kanal radi sa severnijim uzgajivačima koji plasiraju sorte kasnijeg zrenja, a drugi sa južnim koji imaju rano zrenje. U oba kanala raspodela se vrši po sistemu min +1%/ max -2% što znači da oni sa najmanjim prinosom po hektaru (oni imaju drugu meru za površinu) dobijaju podsticaj da povećaju prinos, dok oni sa najvećim prinosom dobijaju manje za 2% kako bi se tim novcem obezbedio još kvalitetniji kanal distribucije (opremanje i izgradnja hladnjače, kamioni...) i to su, skoro obavezno, iste one familije koje su vlasnici distribucije... naravno, njihove “zadruge” nisu počele od miliona već taj sistem funkcioniše decenijama unazad.... suvišno je pričati kako se taj sistem, odavno, prisvaja i unapredjuje svake godine, ali je važno napomenuti da svi u sistemu odlično žive... imao sam prilike da se prespavam nekoliko noći u kući jednog od uzgajivača (bavi se i rentiranjem soba na svom imanju). Sve ovo mi je on ispričao sa naglaskom da je on negde u sredini po prinosu. Prva stvar na koju se požalio je plasman na rusko tržište gde on smatra da mi imamo prednost. A druga je na apsolutni nedostatak vesti iz naših krajeva.... njega zanimaju ovdašnje sorte, uslovi uzgajanja i mnogi podaci o kojima ja nemam kompetencije da pričam i jedini izvor koji sam mogao da mu preporučim je sajt ministarstva (0 informacija na ovu temu).... i na kraju, utisak koji mi je i najupečtljiviji, primetio sam način na koji oni plaćaju račune u kafani: koliko god da su dobri, rodjaci i slično, račun se plaća po prethodno dogovorenom jednom od dva načina: jevrejski ili italijanski! Jevrejski je svako svoj deo, a italijanski zbir podeljen sa brojem učesnika. Ah, da.... da dodam, u kafanu se ide jednom ili dva puta mesečno, obično autom koji košta više od 30.000€.
Nadam se da vam ovaj primer nešto govori, priznaću, ja sam se zapitao nad tom temom.
Sent from my iPad using Tapatalk