marceta.b.
Član
Ranka ima ograničen rod i tržište e sad dali se mogu izvući bolje cene u prodaji... možda, nemam pojma... ustvari šta je bitno, C Ranka treba da postoji i naravno treba je širiti, ako imate neke izolovane parcele i okolinu bez šarke možda je bolja Požegača... neka svako bira po svome, ali ne sme se ulaziti u ozbiljniji posao sa ove dve sorte i očekivati nekakve sigurne prihode. One su po meni za čist hobi "onako za sebe" ili za već ostvarene voćare koji imaju koliko toliko siguran rod i plasman i prihode... pa da odvoje jedan deo svoje površine da se sačuva ova šljiva ili oplemeni rakija ili... ali je bitno da niko neočekuje sigurne i ozbilne prihode od nje...
Gledao sam negde na Youtube vinogradara koji ima hektare i hektare modernih vinograda sa modernim sortama a onda podiže vinograd gde sadi Prokupac pa još na kolcu a ne plantažni e on to sebi može da dozvoli, da je prvo sadio Prokupac i još na taj način verovatno bi do sada digo ruke od vinogradarstva i vinarstva... otprilike ovo može da se preslika i na šljivarstvo...
Gledao sam negde na Youtube vinogradara koji ima hektare i hektare modernih vinograda sa modernim sortama a onda podiže vinograd gde sadi Prokupac pa još na kolcu a ne plantažni e on to sebi može da dozvoli, da je prvo sadio Prokupac i još na taj način verovatno bi do sada digo ruke od vinogradarstva i vinarstva... otprilike ovo može da se preslika i na šljivarstvo...