đađo74
Član
Pozdrav i za kolege šljivare. Nisam pisao puna 4 meseca, ali sad sam ponovo tu pa ćemo se Bože zdravlja družiti ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Najbolja varijanta je da kupis podloge, ili jos bolje sam da ih proizvedes. Kalem grancice sa svojih sljiva i to skinute sa najboljih sljiva. Uvek se stabla razlikuju neko daje vise roda neko manje. E sa tih boljih stabala (svojih, zdravih) uzmes kalem grancice. Pozoves coveka da ti nakalemi,platis, odnegujes sam sam sebi sadni materijal. Kad stigne za sadnju preberes one najkvalitetnije, sa najboljim korenom, i posadis!
Prve godine ako neka sadnica slucajno zaostaje sa rastom, odmah izvadis i posadis novu. Kad je kilav prirast znaci da joj nesto fali i da od necega boluje, pre ili kasnije ce morati da se vadi...
To je nabolja i najsigurnija opcija, sve ostalo je lutrija.
Ne mora da bude ni graska rasadnicara, postoji mnogo razloga koji izazovu rak korena, takve sadnice najbolje je odmah iskrciti i saditi nove...