đađo74@ Hvala ti na savetima...no...
Vidi pisao sam i ranije, to je šljivar sađen vertovatno za vreme ili neposredno posle drugog rata...ja sam ga renovirao, sa istim razmakom i sličnim asortimanom...Više puta sam opisivao "proporku" šljivu koja je sađena upravo kao oprašivač ranke (po kazivanju mog davno pokojnog Dede...a nisam ni siguran da li je on to sadio ili njegov Otac...).
Kažem da sam pisao, tokom te rekonstrukcije se ispostavilo da sam dobio više proporke nego ranke, pa sam prekalemljivao...
Pored njih u originalnom zasadu je bilo i nekoliko komada madžarke i belaša te višnje...Sve to imam i sada i još sam dodao četiri starija stabla stenlija ( pet-šest god.) i šest mladih , skorokalemljenih stenlija te kajsije ( da imam i dve rodne, ali prošle godine sam ih kalemio i još su male) , za ostalo voće nije važno, a ima još...
Sa zapadne strane imam dva voćnjaka puna ranki i džanarike, napuštene nažalost , a sa druge strne imam deo te iste parcele ( pripala bratu), koja ima i ranki i proporki i madžarke, isto zapuštena...
Tako da što kažu "nemogudaverujem" da imam problem sa oprašivanjem.
No, koliko se sećam , a i komšija-teča me je podsetio, bilo je dosta vetra ove sezone tokom cvetanja a ima uticaja i to da od dva pčelara u okolini ( na daljini od pedesetak metara), nije ostalo svega po par društava...
- - - - - - - - - -
No, danas sam orezivao i stenli na drugoj lokaciji... ( lokacija vinograd, posađen između dva špalira vinove loze,stenli kalemljen ma ranku, četvrta godina),tu imam sedamnaest stenlija i tri lepotice...Rodilo samo tako...Nisam primetio ni za jednu ni za drugu da je odbacivala rod, a vidim po nekoliko na stablu dvojnika, a izgleda ostaće...