Šljiva

Ostalo je nesto i posle Leda, samo da ne bude vise !!! (SLAVOL+AMIKSOL+SIGNUM) odradili pravi posao, dosta plodova zaraslo, nije bilo truljenja na stablu !
0126dcbea201d1ee98dacb4ac96573b4.jpg
57a350058509db26458f2501434e695c.jpg
5762239a2e816c6056a628cb80f2291a.jpg
6f619281aacc75fc35c0e72f4290c13d.jpg

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Pretprošle jeseni (zime 24.12.2016) godine u jednom mešovitom zasadu na okućnici, između ostalih sorti šljive ubacio sam i desetak stabala Timočanke. Evo ove godine, u drugoj vegetaciji svaka je dala solidan broj plodova po stablu za tako mladu voćku. Plodovi su jako krupni, tamnozelenije boje, pa čak i sam list je modriji od svih ostalih sorata koje imam. Nije nešto preterano bujna u odnosu na ostale, ali je ostalo sve u odličnoj formi. Da li je to slučajnost ove godine ili nije ne znam, ostaje mi da pratim da li će izneti rod i kakvog će kvaliteta biti ako uzri .?
Kod mene je bilo grada, pisao sam o tome, pa ima i oštećenja.

Interesuje me drage moje kolege, da li neko od vas u zasadu ima ovu sortu i ako da, kakva su iskustva .?.

Poslednja izmena:
Što se lepotice tiče, slično i kod mene...u cvetu su grane bile ko sabornjak, a sad nabraću desetak komada po stablu...tek za probu.
No one su i meni u četvrtoj godini (prošle godine i ne računam jer je mraz pobrao sve šljive) i mislio sam da je to OK, kad ono...

@djadjo Zamolio bih te ako mozes da nam propratis slikama stanje sa Timocankom. Bas me zanimaju informacije o toj sorti... :ppozdrav:

Sto se tice Cacanske Lepotice imam je posadjenu od 8 do 4 godine starosti, znaci ni sa jednih se nisam nabrao sljiva da bi se pohvalio nekim dobrim rodom, za sve ove godine unazad! Po meni to je mnogo losa sljiva, mozda se kod nekog pokazala bolje, ja generalno nisam zadovoljan. Koliko su je hvalili na sav glas, cak sam i razocaran tom sortom! Ali sta je tu je, to sto je posadjeno moram da odrzavam, nadam se da ce se situacija po pitanjeu Lepotice popraviti. Ali ubedjen sam da mi u njivu vise nece uci ni jedna druga sadnica sljive osim Stenleja i Cacanske Rodne...

Prodjose ovi praznici a trava podivljala pa sam krenuo danas u kosenje medjureda. U redovima je total odradio poso, do jeseni (jesenjeg djubrenja) redove necu da friziram uopste...

0ob6d.jpg

@Gorski dali si pre totala uklonio one zaperke što izrastu od dole na šljivi, prijatelj koji radi jabuku totalom kaže da na to uopšte ne obraća pažnju... ja razmišljam sledeće godine probati tako, malo me kao neki strah ali opet koliko ljudi to radi...

Mada opet razmišljam kod mene kada je suša zemlja toliko ispuca da su pukotine ko zna koliko duboke i baš se gubi ta dubinska vlaga, i tu je frezanje i održavanje zemlje zakon. Negde sam pročitao da je jedno frezanje isto kao i jedno zalivanje i da total treba raditi samo ako imaš navodnjavanje. U kišnoj godini je ok dok u godinama sa manjkom padavina zna biti veliki problem.

Frizirao sam ja celu povrsinu, ali sam se zainatio od ove godine od kad sam se zaglavljivao traktorom po vocnjaku kad sam prskao u cvetu! Od ove godine medjured samo kosim, a redove u jesen freza, mozda jednom i u prolece. Posle brate herbicid do jeseni i opet u krug!
Svi kose tarupima i prskaju totalom samo se ja pravim pametan friziram ceo dan lomim i traktor i sebe, pa se posle glibam po vocnjaku! Inace slazem se sa tobom da je freza majka mara, ali ja cu od sad da je koristim samo u redovima :ppozdrav:

@djadjo Zamolio bih te ako mozes da nam propratis slikama stanje sa Timocankom. Bas me zanimaju informacije o toj sorti... :ppozdrav:
Hoću kolega sigurno, samo dok malo otaljam sa poslovima jer ovih dana kreće kosidba.
Ako se ne pojavi još neko sa iskustvima u vezi sa ovom sortom, onda ću se barem ja potruditi da ovde kolegama prenesem ono što se kod mene dešava ... :ppozdrav: ...

Mada opet razmišljam kod mene kada je suša zemlja toliko ispuca da su pukotine ko zna koliko duboke i baš se gubi ta dubinska vlaga, i tu je frezanje i održavanje zemlje zakon. Negde sam pročitao da je jedno frezanje isto kao i jedno zalivanje i da total treba raditi samo ako imaš navodnjavanje. U kišnoj godini je ok dok u godinama sa manjkom padavina zna biti veliki problem.

Tacnije izreka glasi, bolje dva freziranja nego jedno zalivanje.

Timocanka... Jel to ono sto u Timockoj krajini zovemo debeljaca? Sad proguglah... ocigledno nije

Poslednja izmena:
Meni sve opalo... ciao sljivo do dogodine. Vec kad sam mislio da su pregurale krizu samo poopadase za dva dana... vec ko orah su bile. I lepotica i stenlej i rodna i rana...

Kod mene Lepotica nece da ostane ni za jelo, a kamoli za nesto drugo ::jako_besan:: Opade skroz!

Ali zato (po meni Kraljica Sljiva) Cacanska Rodna, ne predaje se ni u ovako teskoj godini:

G8UHx.jpg

G87DJ.jpg

G89SW.jpg

Broj prskanja Lepotice u odnosu na Rodnu je bio 3 prema 1, lepoticu sam stitio od svega, a rodnu samo od monilije i trulezi...

Stenlej se dobro drzi slikacu i njega za vikend... :ppozdrav:

Meni je lepotica duze izdrzala od rodne, al na kraju isto ispalo. Ostalo mi jos jedan vocnjak da obidjem - poslednja nada za pekmez :-D

Nazad
Vrh