Šljiva

Imam problem jos od prosle godine sa jednom trogodisnjom sadnicom Sljive,ne znam koja je sorta. Stablo je potamnelo ,i na dosta mesta izlazi smola. jel za neko o kojoj bolesti se radi,dali se leci i kako ,ili da je cupam?Presadjena od komsije pored,njegova odlicna . hvala

Imam zasad cacanske lepotice oko 200 kom. Sadjene prosle godine i lepo su napredovale ,izgurale lastare i preko 1m, ako moze savet iskusnijih na koliko da ih prekratim ili da ne diram nista i ove godine ? Jer sam video neke ljude da nisu rezali mlad zasad u drugoj godini, tek u trecoj .

Imam zasad cacanske lepotice oko 200 kom. Sadjene prosle godine i lepo su napredovale ,izgurale lastare i preko 1m, ako moze savet iskusnijih na koliko da ih prekratim ili da ne diram nista i ove godine ? Jer sam video neke ljude da nisu rezali mlad zasad u drugoj godini, tek u trecoj .
Ja imam čač. ranu i lepoticu u drugoj godini i pre par dana sam ih orezao i formirao prvi sprat. Mada sačekaj da ti se javi neko iskusniji

Послато са SM-J500FN уз помоћ Тапатока

Koji oblik planiras? Sistem sadnje ti diktira oblik forme. Na kom rastojanju je sadjeno?

Moze neki predlog rasadnika u Nisu i okolini prvenstveno blizu istocnom delu grada? Osim u Gabrovcu i Komrenu odnosno ako znate za 2 i vise moze i tu... Za kupovinu sadnica sljiva

Sadjene su malo gusce 3.7x3 , morao sam tako zbog parcele, ne bih sad da ih sirim mnogo, varijanta da vise idu u vis nego u stranu, zbog prolaska traktorom.

@Vasovac. Stiticu je po propisu... Zasto pitas?

Pretpostavljam da je mislio da li ima vremena da prođe karenca ako se koristi sistemik kod čačanske rane šljive.
Koliko sam shvatio od cvetanja do zrenja ima vremena da se sistemični insekticid 'neutrališe'.
Tretiranje za moniliju takođe ima vremena prođe dejstvo preparata.
Ostaje kada se tretira protiv šupljikavosti i verovatno još nešto.
Takođe se pri prelasku ploda u plavu boju tretira protiv šljivinog smotavca. Da li se tada koristi sistemik i da li ima vremena da se neutrališe do zrenja ili se tada koristi neki kontaktni preparat?

Nemam neka saznanja pri tretiranju šljive jer ničim ne tretiram pa i nemam ploda jer imam veliku populaciju šljivine ose. Onda uzmem pa kupim prskanu šljivu na pijaci. Imam velika stabla čačanske lepotice, stenleja i jedne lepe šljive mislim da je najbolja ili možda požegača ili moravka.
Posadio sam dve sadnice čačanske rane šljive pa mislim da ću ipak morati da tretiram nečim da bih imao ploda.

2wn1ug2.jpg
[/QUOTE
Imaš li podatke za Kajsiju i ako nije problem objavi tamo

Sve ove tabele su poprilično tačne ali za kratkotrajne mrazeve,za ovo što nam se trenutno dešava sigurno ne važi,mraz koji traje dva dana?Ima li ko iskustva sa ovakvim slučajevima?

Neznam... ja sam i dalje po pitanju šljive optimista (mada mi žena često govori da sam "optimista bez pokrića") šljiva je makar kod mene između "nabubrio pupoljak" i "širenje ljuspi" a u tom stadiumu izdržava navodno dosta niske temperature, e sad par sati -10 ili dva dana -2 do -4...

Nazad
Vrh