Imam jedno 10 tak stabala koja su se i načisto usušila, a na još toliko je suva po 1 ramena grana. One što su se osušile sam skratio na 1m, zarezao testericom oko nekih pupoljaka ali ništa ne pustaju, biće vađenje. Da li je voda ili mraz niko ne zna ali grana unutra je natrulila kao kod izmrzavanja i to na onom delu gde izlazi iz stabla.
Što se tiče mladih sadnica kratio sam ih na oko 90cm, i obavezno rađeno rovašenje jedno 5-6 reza po stablu. Grane nisu loše, ali postoji drugi problem. Naime u skoro svim sadnicama šljive koje sam jesenas sadio (a to je preko 10 000 sadnica) imam žut list ( rekao bih da je šarka). Kondicija im je solidna, guraju priraste, pravovremeno ih štitim i nemam ozbiljnijih problema, ali šarka je prisutna. Inače sadnice sam kupio u rasadniku u okolini Kruševca, selo Lazarevac. Da ne imenujem rasadničara dok ne uradim analizu lista ( danas šaljem uzorke na ispitivanje), ali skoro da je nemoguće da nije šarka. Sadnice su sertifikovane, dakle bezvirusne, sa deklaracijom, biljnim pasošem i plavom etiketom. Kako ćemo dalje sa rasadničarem, ako se ispostavi da je šarka, videćemo, ali veliki hendikep je evidentan.