Šećerna repa 2021

Danas odradjen prvi tretman!
e8427787b5522b6efabc8b032c9849d4.jpg

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Pipa nije. Rekao bih kombinacija hladnoće i pokorice. Setva je bila 29. marta i nema tu popravke. Šta je niklo, niklo je. Sutra prebrojim sklop i donosim odluku. Imam dve parcele, jedna će najverovatnije ostati. Ova druga visi. Sa ove vremenske distance ispada da sam ekstra prošao sa kasnom setvom ogleda na poslu. Sreća pa mi setvene ploče kasnile par dana.

Preživela repa eksternu proveru. Oko 80.000 biljaka na parceli. Oprskana danas. Pipe nisam imao, ali komšija jeste i bogami solidna šteta na jednom delu parcele. Oprskao je od pipe.

Sklop mi varira, posle pregleda i brojanja šareno ali ipak sam je ostavio u dogovoru sa sirovinskim sektorom šećerane. Variranje sklopa najviše zbog različitog mehaničkog sastava zemljišta. Lakše zemljište se brže hladilo od delova sa većim sadržajem humusa. Sklop od 65-90000 nsjčešće , delovi čak i 100.000.

Slika je sa boljeg dela parcele od oko 85000-90000

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
2a6825f865fd15d3c2dfd32d95ec2d81.jpg

Na poslu večiti ogled nikao ekstra. Skoro sve kao jedna. Danas oprskan od korova, betanal tandem, safari, lontrel, goltix i trend. Za desetak dana repriza tretmana.

POstavljao danas feromonske klopke za pipu.
lMwJCsU.jpg

Ekstra nicanje večitog ogleda. Prezadovoljan sam.
NOgSRih.jpg

xSOIwQG.jpg

xOem0Gx.jpg

POla ogleda je sejano na konačan sklop, a pola na polusklop i trebaće da se proredi.
Levo konačan sklop, desno od vlažnog traga točka polusklop.
k5Mone5.jpg

KOnačan sklop.
fYvyjZq.jpg

Prvi red polusklop, u pozadini konačan sklop.
vur0sVo.jpg

Prema podešavanjima za sejalicu 17,6cm. Nisam baš nešto tačno merio, ali je bilo oko 70tak biljaka na nekih 12.5 metara u par redova što sam brojao sklop.

Danas sam malo pažljivije zagledao šećernu repu i uočio prve kolonije crne repine vaši. Ova vaš je značajna jer prenosi virus žutila šećerne repe. Ukoliko se zaraza virusom ostvari u ranim fazama razvoja šećerne repe dolazi do velikih gubitaka u prinosu korena. Prošle godine ovaj virus je napravio ogromne štete u Francuskoj (tamo je vektor virusa zelena breskvina vaš). Našao sam i bubamare, ali znanje sa kojim raspolažem, kaže da larve bubamare jedu biljne vaši, a ne odrasli insekti.
Što se tiče tretmana, najverovatnije ćemo sutra oprskati uvratine i ostale ivične delove parcele, jer biljne vaši dolaze iz okolnog žbunja, travnjaka. Moja preporuka je svima da pogledaju svoje parcele i sami procene da li treba ići u zaštitu. Nažalost ne znam prag štetnosti na osnovu koga bih mogao dati siguran signal za tretiranje. Naša istraživanja iz ove oblasti su poprilično skromna.
9RmJG2q.jpg

cUVCv2B.jpg

Kada sam radio 2 tretman nsiam primetio da ima abutilona...sada je on u ovoj fazi. Ako bi radio treci herbicidni tretman da kazemo za 10-tak dana da li ce biti kasno za herbicid koji suzbija abutilon?

Nazad
Vrh