Šećerna repa 2021

Nažalost biće problema sa vilinom kosicom ove godine. Ugušiće repu na njivama gde je velika brojnost. Nadam se da će uskoro cena ALS tehnologije doći na nivo konvencionalne, jer se jedino tako možemo izboriti sa tim korovom.
Daa,kada sam prskao video sam da ima na 10-tak mesta...pa sam juce prosetao kroz repu i pocupao to sto sam video.

Sejem repu svake godine u kontinuitetu od 2004-te zadnjih 18 godina na nekih 4-6Ha površine.
Na žalost zadnjih godina sve više gubi značaj kao visokoprofitabilna kultura, pogotovo sad sa ovim cenama drugih ratarskih proizvoda, ali to je neka druga tema.
Inače sam prvi put došao u kontakt sa njom u proizvodnji tamo negde 1990 kao klinac sa petnaestak godina.
Najisplativija sezona je bila 2011-te, kada je repa imala dobru cenu od preko 5 Din za kilogram, kurs evra bio dosta niži, a ona imala nadprosečnu digestiju koja je pokrila odbitke tako da je bilo za isplatu 5 vagona plative po jutru.
Tada je može se reći dobrim delom donela nov traktor.
Napisao sam ovo pošto se se sve menja, pa tako stara iskustva i naučeno gube značaj.

Prošle godine su ukinuli Betanal AM11 New koji sam inače sve ove godine koristio kao da kažem glavni herbicid. Pored njega Goltix Gold i Lontrel po potrebi.
Izbegavao sam Betanale koji imaju etofumesat aktivnu materiju pošto sam uglavnom na repište sejao pšenicu, a ako se ona koristi to nije moguće.
Za ovu sezonu sam još prošle godine bio nabavio AM11, ali to je to i dalje će morati da se menjaju navike.
Preostali Betanali svi imaju etofumesat.

Zanima me sa kojim preparatima radite zaštitu od širokolisnih korova nakon ove zabrane?
Mislim da je kod proizvodnje šećerne repe jako važno da sledeći usev ne podbaci, ili bar ne mnogo, jer u protivnom se gubi povećana zarada na repi.
Iz iskustva mislim da pšenica najbolje podnosi repište, mada ni ona nije svemoguća ukoliko je godina nepovoljna.
Kukuruz ume drastično da podaci u suši, pa da gotovo ne bude ni klipa. Soju nisam sejao.

Dakle, koje kombinacije preparata koristiti i koje količine da se nakon repe može sejati pšenica..
Uzgred, kad radite zadnji tretman? Ja sam uglavnom rešavao sa dva, nisam da kažem kasno tretirao. Koliko znam nema nekog ograničenja što se tiče uzrasta repe, jedino da to ima smisla i da korov nije pokriven lišćem repe. Ova godina je sva posebna.

Prošle godine su ukinuli Betanal AM11 New koji sam inače sve ove godine koristio kao da kažem glavni herbicid. Pored njega Goltix Gold i Lontrel po potrebi.
Izbegavao sam Betanale koji imaju etofumesat aktivnu materiju pošto sam uglavnom na repište sejao pšenicu, a ako se ona koristi to nije moguće.
Za ovu sezonu sam još prošle godine bio nabavio AM11, ali to je to i dalje će morati da se menjaju navike.
Preostali Betanali svi imaju etofumesat.

Zanima me sa kojim preparatima radite zaštitu od širokolisnih korova nakon ove zabrane?
Mislim da je kod proizvodnje šećerne repe jako važno da sledeći usev ne podbaci, ili bar ne mnogo, jer u protivnom se gubi povećana zarada na repi.
Iz iskustva mislim da pšenica najbolje podnosi repište, mada ni ona nije svemoguća ukoliko je godina nepovoljna.
Kukuruz ume drastično da podaci u suši, pa da gotovo ne bude ni klipa. Soju nisam sejao.

Dakle, koje kombinacije preparata koristiti i koje količine da se nakon repe može sejati pšenica..
Uzgred, kad radite zadnji tretman? Ja sam uglavnom rešavao sa dva, nisam da kažem kasno tretirao. Koliko znam nema nekog ograničenja što se tiče uzrasta repe, jedino da to ima smisla i da korov nije pokriven lišćem repe. Ova godina je sva posebna.
Ostaje Betanal Tandem ili Power Twin. Lenacil deluje zemljisno i on je taj koji je kod betanala MaxPro izazivao stres na repi. Kad se radi AM11 + Nortron stres je daleko manji.

Za člana smilad. Mi posle repe uvek sejemo soju i ne sećam se da je podbacila u prinosu u poređenju sa ostalima u ataru. Tako da je moja preporuka za četvoropolje pšenica-šećerna repa-soja-kukuruz. ŠTo se tiče herbicida betanal tandem, safari, goltix i lontrel odradjuju sav posao što se tiče korova. Malo je skuplja varijanta, ali njiva je čista. Jedino ako imate puno viline kosice, onda samo ALS repa.

Hvala na odgovorima i savetima..
Uglavnom desmedifam aktivna materija je izbačena i to je otežavajuća okolnost.
Ne znam da li fenmedifam postoji kao samostalni herbicid. Nekad davno je bilo.
Nisam nikad Safari koristio, verovatno ću sad morati.
Goltix je jako dobro sredstvo, moraće ići u nešto većoj dozi.
Dosta teže će biti sejati pšenicu kako god.

Imam komšiju na jednoj parceli koji je inače bio veliki proizvodjač repe na nivou pokrajine. Radi u više okolnih opština.Ove godine nije posejao i ugovorio ni jutro.
Prošle godine je imao repu tu pored. Radi redukovanu obradu bez oranja. Posejao je soju sad pa ću baš pratiti. Ne svidja mi se kako izgleda za sad. Soja voli vodu i vlagu, a repa je iscrpi. Zato se nisam nikad usudio za tu varijantu. Imali smo zadnjih godina u Bečeju drastične suše i tad su repišta velik problem. Inače kad ima padavina ume posle repe lepo da rode kukuruz i pšenica..

Hvala na odgovorima i savetima..
Uglavnom desmedifam aktivna materija je izbačena i to je otežavajuća okolnost.
Ne znam da li fenmedifam postoji kao samostalni herbicid. Nekad davno je bilo.
Nisam nikad Safari koristio, verovatno ću sad morati.
Goltix je jako dobro sredstvo, moraće ići u nešto većoj dozi.
Dosta teže će biti sejati pšenicu kako god.

Imam komšiju na jednoj parceli koji je inače bio veliki proizvodjač repe na nivou pokrajine. Radi u više okolnih opština.Ove godine nije posejao i ugovorio ni jutro.
Prošle godine je imao repu tu pored. Radi redukovanu obradu bez oranja. Posejao je soju sad pa ću baš pratiti. Ne svidja mi se kako izgleda za sad. Soja voli vodu i vlagu, a repa je iscrpi. Zato se nisam nikad usudio za tu varijantu. Imali smo zadnjih godina u Bečeju drastične suše i tad su repišta velik problem. Inače kad ima padavina ume posle repe lepo da rode kukuruz i pšenica..
Safari ne nadopunjuje Goltix i Betanal Tandem.
Mnogo veci je problem cekanje da repa naradi i zbijanje zemljista prilikom vadjenja, nego sama repa kao predusev.

Moje su njive uglavnom dosta čiste, mada bude "iznenadjenja" uvek.
Prošle godine recimo pojavio se "vijušac" u većem obimu. To je trava slična poponcu.
Tvrda prilično i teško je nose herbicidi u repi. Kereće groždje prati repu takodje, tatula, štirevi redje u zadnje vreme.
Ja lično ne volim da koristim jake doze hemije ako baš ne mora i u drigim usevima.
Za repu se bira parcela u dobroj formi, ne sejem je ponovo pre bar 5-6 godina a često i duže.
To je isto po meni vrlo bitno ne preterivati sa površinom pa da često ide na istu parcelu.
Što se vadjenja tiče slažem se da je jako važno da se ne radi po blatu i ne ugazi.
Ali i pored takvog opredeljenja ne može baš uvek da se uspe.
Ranije smo saradjivali da rodjakom koji je imao klasičnu liniju, nosila se repa na asvaltne prizme prikolicama.
Uglavnom se vadilo krajem oktobra kad se oberu kukuruzi, poseje deo pšenice.
Zadnjih pet godina imam samohodni dvoredni kombajn, prizmira se na njivi.
Ne volim da je vadim baš ni suviše rano ako vidim da ima izgleda da još napreduje sa prinosom. Uglavnom do sredine oktobra i onda može da se spremi za pšenicu.
Kada bi moglo ponovo da se nosi na prizmu ja bi opet tako radio.
Jeste da je treba odneti, ali izmeriš, iskipuješ i ti si završio da njom.
Kod nas u Bečeju je nekad bilo nekoliko takvih lpkacija rasporedjenih po ataru, ali ništa od toga više nije ostalo.
Ja sam do zadnjeg nosio i uposlednje vreme čak i dogovarao sa tsdašnjim sirovincem da otvore prizmu. Ali 2014-te kad su poslednji put to radili jedan krupan prpizvodjač je imao puno repe. Jesen bila topla sa preko 30 stepeni. On dogovorio da mu otvore prizmu već tu oko 20 septembra i za desetak dana bukvalno napunio veliku asfaltnu prizmu.
Oni to nisu dugo rešavali i ta repa je počela da se "puši" i truli.
Posle toga su prestali da otvaraju. Sad je sve devastirano, kućica pola srušena, kantar pokraden, na pisti voze karting.
Tako to ide kod nas. od nečeg se napravi ništa.
Na žalost i sama proizvodnja repe ide odavno u tom smeru.
Moraće nešto ozbiljno da preduzmu ako se cene drugih kultura zadrže na ovim nivoima.

Slika od malopre
75f350b971171d5f2bcbfb57d3e8d463.jpg
ce779f348b6a3e254b45607a10d64005.jpg

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Na ogledima koji nisu zaštićeni insekticidom uočene su brojne kolonije crne repine vaši. Takođe su primećene prve biljke zaražene virusom žutila šećerne repe, kao i virusom mozaika šećerne repe. Na prva dva roka setve već su uočene prve pege od cerkospore.
7ZgmWr4.jpg

qP3iuiK.jpg

Hd13pMa.jpg

Myyz0Qk.jpg

Ovo nije normalno koliko viline kose...ne svidja mi se trenutna situacija u repi... Sutra je u planu kupanje Bakar + Bor + okvasivac.

Jedna od manjih pukotina,inace 2 puta spartano...

Nazad
Vrh