Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
AgriCons T.E.C. Vas poziva na prezentaciju kombajn za šećernju repu Agrifac QUATRO.

Dođite u nedelju 15. septembar na Salaš 310, magistralni put Čenej-Sirig. POČETAK U 10.30h

U Crepaji se vadi repa uveliko poslednjih 4-5 dana, prinosi su od 2,5 do 4 vagona, ima trule, cak su i vracali kamione iz secerane. Ja sam dogovorio da za sutra krenemo sa vadjenjem vece parcele (18ha), gde je pocela jos prosle nedelje da se pojavljuje trulez, druga, manja, ali daleko bolja parcela ostaje da ceka do daljnjeg. Mislio sam prvo da jos malo cekam, ali je bio zastitatar danas, pogledao I rekao da je bolje da mi to vadimo cim pre.

Bilo bi zgodno da si postavio sliku da vidimo kako izgleda ta trulez kod tebe. Ovde kod nas se vadjenje repe planira za kasnije. Repa uglavnom dobro izgleda, tu i tamo se moze naci na ponekoj parceli krug ili dva trulezi, ali utisak je da se to ne siri.

Zavrseno vadjene repe juce od 7h,pa nocas do 3h i danas do 17h, 34 kamiona su izasla sa njive, Ostalo je jos oko 1kj, koje ce sacekati da se radi zajedno sa drugom parcelom (prljavoje i prvo cu morati da istarupiram travu, pa da vade repu). Kovacicka secerana vraca masovno repu iz okoline Zrenjanina, a danas sam cuo i iz Kovacice. Kod nas se za sada samo vade kriticne , Mislim da ce moj prinos biti nesto iznad 3 vagona plative repe, digestija mi je 16, a necistoca 12. Za vikend ono sto je vadjeno po Crepaji je bilo 2 - 2,5 vagona po kj, inace, covek iz secerane kaze da ima ugovorenih 1500ha u Crepaji za ovu godinu.
20130909115236.jpg

- - - - - - - - - -

20130909094052.jpg

Cuo sam danas da ce se za sledecu godinu ugovarati repa po minimalnoj ceni od 32 eurocenti+pdv Da li je jos neko cuo ovo sto sam ja napisao?!

Ja znam da ce biti manja cena, samo neznam koliko, moguc e da ce ju srezati na 32 evrocenta.

@DusanA
Vracaju repu koja ima prevelik procenat trulezi ili?

@DušanA Po meni je to mali rod.... Šta je uzrok? Meni se čini da bi trebao da bude preko 3.5 vagona.

Cuo sam danas da ce se za sledecu godinu ugovarati repa po minimalnoj ceni od 32 eurocenti+pdv Da li je jos neko cuo ovo sto sam ja napisao?!

Ako bude tako netreba im sejati,ili barem sa potpisivanje ugovora sačekati setvu, pa da vidimo kad neće znati raspoložive površine dali će se kockati i smanjiti cenu. Moje skromno razmišljanje...

ja sam danas pricao sa jednim proizvodjacem,i bas ga pitam kako tako malo 2 do 2,5 vagona.kaze dodji da vidis kad rzgrnemo lisce ima jako puno sitne...ja se bas zacudio jer je lepo lisce bas ta imala kad ono dole sve sitno kao decija pesnica...Kaze da je to zato sto je nejednako nikla i nije na vreme ociscena od korova ,mada gledajuci njivu deluje jako cisto i ne vidim da je tu bila neka korovstina.

@DušanA Po meni je to mali rod.... Šta je uzrok? Meni se čini da bi trebao da bude preko 3.5 vagona.
Ta njiva je stvorena za repu, ali ja sam neiskusan, bilo je uzasno puno trave, zakasnio sam sa drugim tretmanom, i bilo mi je lose nicanje i sklop od oko 80%. ali kako vidim i kako pricaju, za sada sam jos i dobro prosao. Druga parcela koja je daleko manja je u mnogo boljoj kondiciji, tamo nemam ni travku u njivi i ocekujem preko 3.5 vagona po kj, ali je takodje malo losiji sklop kao i na velikoj parceli.
Sto se tice cene, oni, koliko sam ja cuo, nisu jos sigurni koliko ce da daju, znaju da su jedini sigurni sa cenom unapred i to im jeste adut, ali znaju i da su veliki rizici sa repom i da se lako ode u minus, ja licno mislim da ce sacekati da vide kako su ljudi prosli sa repom ove godine, pa ako bude dobro izaci ce sa nesto nizom cenom od ovogodisnjih 42+pdv, a ako bude losa godina, sigurno ce debelo razmisliti da li ce im odgovarati da je spustaju. Ja mislim, da i ako bude niza, nece biti nesto znacajno niza, mozda 38-40 ec.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh