ŠAROLE ovca

Primetio si da su prozori zatvoreni najlonima ili folijom da nema promaje sad u prilogu,takodje oni rade sundjerisanje stalno pa mogu montirati vreme jagnjenja tipa da izbegnu mrazeve i slicno.takodje izmedju dasaka je stavljano nesto da se ne probija vazduh na sastavima,mozda cak i mahovina(nagadjam al nesto ima na snimku se vidi),tako su radili prvi naseljenici u americi severnoj

Nemoj molim te " sundjerisanje" da spominješ to svi odgajivači poriču i ne priznaju ni u ludim snovima
da to rade i imaju uvek adekvatnu priču u prilog svoje trvdnje

hahahaah,mogu da poricu do sutra,za ove znam sigurno da rade to da izvuku sto vise jagnjadi zbog kredita u koje su upali,ovce im se jagnje 2 x godisnje uglavnom sve po 2 i 3 komada,hormon jasna stvar
npr ovi za texel ne rade sundjere ali oni lazu da je to sve na pasi tako debelo,pasu one ne kazem ja ali se i rasturaju od koncentrata i zita:):)

Owca ne moze da se jagnji 2puta swake godine,to ko kaže taj ne zna osnowe fiziologije reproduktiwih organa owce!'babinje'kod owce traje 6 nedelja,tako da je i teoretski ne moguce dobiti 4jagnjenja u 2god.

2 x 145 + 6 x 7 =332 dana + mesec fore do pune godine ::namigivanje::
a posto se obicno kaze da ako u 13 meseci imamo 2 jagnjenja onda nam se ovce jagnje 2 puta u godini ima se tacno po mesec fore za svako jagnjenje
ovo se radi samo u intenzivnim uslovima proizvodnje ishrane i zastite(rano odlucivanje jagnjadi,prihrana vestackim mlekom itd),naravno da se tako grla brze trose
3 jagnjenja za 24 meseca su sasvim realna i laka stvar cak i bez sundjerisanja samo dobra hrana i koriscenje efekata ovna,sezonskog parenja,policiklicnih rasa,fotoperioda....
:ppozdrav:

Miladinowicu matematičaru,prwo to 145dana je mali broj koji se tada jagnji,bez obzira da li nose 2,3,uwek je prosek stada iznad 148 dana..drugo sundjer mora u wagini da stoji 14dana,pa da jós posle toga 1-2čekanja...sad owo swe moje zanemarimo; prwi-(148 +42)*4=760dana i jel moguce da imaju 4 jagnjenja u 2god?Ti računas 2jagnjenja a 1babinje,e druže moj!:)

Ja sam poceo od nule i u god dana smestio 2 jagnjenja,a tad imam 1 babinjanje samo,izmedju prvog i drugog,kalkulaciju na 2 god a 4 jagnjenja nisam ni uzimao u obzir:):)
Pa 145 do 150 dana ovca nosi,uzeo sam manje jel mi je vise odgovaralo;)

I u 3jagnjenja u 2god,imamo da se u 1god jagnje 2puta,a u 2 jednom,tako i ti sto to pricaju,zanemare tu drugu godinu,a widim ja da ti uzimaš kako ti šta odgowara,počeo si kao b92miki da mi brojiš dane.:)Mala sala,narawno!145-155 je nošenje,sad to zawisi od niza faktora,s'tim da kod townnih se uzima prosek 148.:)

daleko bilo da ti brojim dane,to rade ovi u veleposlanstvu na nebu,obicno ne grese ::namigivanje::
3 jagnjenja u 2 godine,opet malo matematike
imamo 730 dana na raspolaganju,od toga ovce nose 450 dana,ajde da uzmemo da imamo 3 babinjanja ako radimo ovaj sistem u kontinuitetu godinama to je 126 dana
Ostaju nam 154 dana(preko 5 meseci) da u njima radimo sta hocemo,ponavljamo neuspela parenja,dojimo jagnjad koji dan duze,malo popravimo i zasusimo ovce pa tek onda sundjer,namestimo da iskoristimo 2 puta prirodno parenje u jesen a sundjer jednom izmedju toga,itd...
Ovo je skroz opusteno postici i prirodnim putem

Ma to je realno,bez sundjerisanja,ali mora da owce budu u kondiciji,meni su se wec 4 paríle sa 60dana od jagnjenja,e sad dal' ce powadjati widecu,werowatno hoće,mada sam sad pojačao witamine.

Jbg meni se skoro i ugoje u dojenju jedu koncetrat + protamilk i dosad sam stvarno imao 3 jagnjenja u 2 god jedino što se kontrolisanoj oplodnji pribegava je i broj jaganjaca sa vo bližnjenja su skoro sigurna a i trojke nisu redke

protamilk je sta?
pri takvoj ishrani normalno je da imas 3 jagnjenja u 2 god kod bar 80 posto stada
sundjerisanje se isplati ako je procenat oplodnje 90 do 100 posto i ako ga radite sami bez da vas veterinar klempi po dzepu za taj posao

protamilk je dodatak hrani za povećanje količine mleka (sano mislim) sa veterinarske strane sam miran zet mi je veterinar (plaćam ja njega grčki samo na drugi način) a imam i veliku pomoć moga prijatelja Ace

Malo da se ukljucim u tematiku. Svi mi znamo koliko znaci pravovremena zdravstvena zastita naseg blaga! Po tom pitanju si u velikoj prednosti na nas ostale , jer bez obzira koliko i mi znamo o negi naseg blaga , ipak je strucno lice merodavnije. Naprosto, kad mi je neka frka u stadu ono sto znam odradim odmah, ali za ono sto ne znam moram da okrecem telefonske brojeve prijatelja , a oni su mozda bas tada zauzeti nekim svojim poslom.. Znate i sami kako to ide. Zato, cuvaj zeta :ppozdrav:

upravo tako velika prednost je kad je on svakih nekoliko dana ovde prodje kroz ovce i posmatra svaku eventualnu promenu a glavna stvr je preventivno delovanje ne samo kod mene nego bi to bilo važno kod svakog odgajivača (mada ja sebe smatram više hobistom i zaljubljenikom nego pravim odgajivačem jer zasad imam samo 10 plotkinja i ovna pa smatram da to više spada u hobi još uvek mada za kasnije nikad se ne zna) moje neko iskustvo (skromno) je pravovremena vakcinacija pravilna ishrana( da se nebi pribegavalo vakcinama i injekcijama pa stime nadomeštali propuste u ishrani) jer po meni je ishrana ovaca prava nauka kojoj po meni kod nas se posvećuje malo pažnje ali to je sad već neka druga tema da ne bih išao u of

Kolege ovčari, moram da reagujem.Gajenje ovaca nije matematika, pa prosto sabiranje i množenje brojki je teorija, koja je daleko od realnosti i stvarnih rezultata u stadu.Te vas molim da mnogo ne teorešite, i zbunjujete nove potencijalne ovčare, jer nije sve baš tako, kako vi pišete. Da je istina, cvetalo bi i naše i svetsko ovčarstvo a ne propadalo. Rezultati plodnosti, pripusta, broja jagnjenja, stimulacije i sinhronizacije, nisu matematički model, već biološki, pa zavise od mnoštva faktora, na koje na žalost nemamo mnogo uticaja. Da ne dužim i idem off, jer je ovo tema o Charolle ovcama, budite realni

Cak naprotiv po svim nasim matematikama ovde zakljucak je da se ide polako u propast,ko gaji ispod 50 komada moze bit samo hobista i nista vise,ako je bas dobar u tome imat ce neku dodatnu zaradu,da ne duzim da ne idem u off

Nazad
Vrh