Ćurke i način njihovog držanja

Nabavljene pre tri dana 7-8 nedelja starosti cena 850 dinara - mesavina.Mesavina = u prevodu curke.Cena 4-voro nedeljnih curana 750 dinara.Ujutru i uvece koncetrat sa po neko zrno kukuruza - koje se prvih dana uzima i ne uzima a onda krene.Preko dana ispust zelenis -najlepsa salata.Poplava me omela - polako ulazim u normalne tokove.http://i58.tinypic.com/2dlltva.jpg[/IMG

[COLOR=#135D38]- - - - - - - - - -[/COLOR]

[IMG]http://i58.tinypic.com/2dlltva.jpg

Pozdrav svima iz Nisa, nedavno sam prvi put uzeo 5 curaka starosti 4 nedelja, pa imam par pitanja, unapred izvinjenje ukoliko su vec bila:

Curke jedu Farmkomerc koncentrat, trenutno imaju 70-tak dana. Dobio sam savet da im preko hrane dodajem Kalcijum+Fosfor istog proizvodjaca, kao preventivu od rahitisa i slicnih problema sa nogama. Kakvo je vase iskustvo po ovom pitanju, i kako se daju brasnasti suplementi, s obzirom da jedu granulisanu hranu?

Posto ih cuvam za sebe, prioriteno mi je da ih, koliko je to moguve, odgojim na ogranski nacin, tj bar poloviha njihove ukupne hrane da bude prirodnog porekla. Kada, po vasem iskustvu, mogu krenuti sa dodavanjem koprive, povrca, zrnevlja, trenutna starost 70 dana?

Dobro nam dosao, evo ja cu ukratko kako ja radim...za kosti kupi kostovit i kad im dajes granule sipaj ih u kantu i njega dodaj promesaj rukom (imas nazad na kesi odnos koji treba, mada ja od prilike na pola kofe od Jupola dodaj jednu saku kostovita jednom nedeljno), i 1-2 puta nedeljno (zavisi od temperature) u vodu onaj zuti prasak ( Zivomicin ili Zivocin) samo pazi kad kupujes treba da pise vitaminski dodatak sa probiotikom, da ne bi ti dali lek :osmeh:. Naravno zelenis razni koji imas, ali nemoj da preterujes 'oce proliv da ih spopadne nekad. Oko njihovog treceg meseca sa granula im ubacim i malo kukuruza u zrnu, ali ne puno npr. odnos 10/1. Eto to je to :ppozdrav:

Dali dodajete jecam i psenicu u hranu ? Ja sam poceo da im sa granulama izmesam kukuruz , psenicu i jecam.

Ja svojima dajem svega. U početku samo granule, a kad se probobaju onda voće, povrće, prekrupa, ako nešto ostane od hrane. Jedu sve kao svinje, a granule poslije jedu tek kad proberu ostalo. :)
Prošle godine se navukle na jabuke i paradajiz, a kasnije jedan kolega koji prodaje lubenice donosio oštećene. E to su tamanile ko nenormalne, valjda na onoj vrućini dosadila suva hrana. :)

Ja ove moje pustam redovno , ali nisam primetio da nesto preterano vole zelenis , uzmu poneki kamencic i odu legnu u neku prasinu.Sigurno da pojedu i nesto trave ali to je minimalno ( imam domace guske pa znam kako one po ceo dan tamane travu ) .
Ranije sam im sekao na sitno neke kruske i to nisu pipnule . Jedino koprive mogu da jedu stalno to bas vole i naravno granule , dok ove ostale zitarice koje im dajem uzimaju ali minimalno.
Granule i koprive to im je glavna hrana ,a ostalo ako moraju.

Aj da probam i ovde:

Ne uspevam da nadjem u vezi curica kad menjati koncentrat...
Sad su jos na dvojci i imaju oko 3 kg tezine, verovatno i vise.
Ako moze neko da napise do koje kilaze(ili starosti) ide 1,2,3...

Ja to radim ovako:

Cu-I do dva meseca starosti; Cu-II do tri meseca starosti; CU-III do 4 1/2 meseca starosti i CU-IV do klanja.

Пише ти на свакој храни за коју је старост. И када прелазиш са једне јачине на другу, обавезно то ради постепено, тј. мешај јачу и слабију, тако да сваки дан додајеш све више ове слабије. Прелаз нека траје бар 3-4 дана. Исто тако, није препоручљиво мењати произвођача у току това, али ако баш мораш, поступати такође како сам написао.

Da li se curici stari 1 dan mogu hraniti prekrupom i kakav je prirast ili je bolje sa koncentratom i od koliko vati je najbolja sijalica za njih (da bi bolje videli)? Uzecu domace (nekako su mi lepsi na oko od tovnih) :)

​Uzecu ih sledece godine, ali sada da cujem i saznam sta i kako :)

Za tovne znam da ne vredi ni pocinjati sa prekrupom, a za domace ne bih mogao nesto odredjenije napisati jel ih nikada nisam drzao. Ali sigurno i njima treba kokcidiostatik tako da bi trbalo da krenu sa hranom u kojoj je kokcidiostatik.

Што ти не једеш само прекрупу, ако мислиш да је она довољна и да можда лепо напредују? :osmeh: А ако ти је лепота битна, продаје мој пријатељ америчке дивље ћурке. Ем ћеш уживати у изгледу, ем ћеш бити један од ретких, који их има.

Drugari potreban mi je savet od vas iskusnijih. Imam 10 Pazinskih curaka starosti 10 nedelja koje trenutno hranim koncetratom od veterinarskog zavoda i nisam bas zadovoljan kako napreduju...
Na raspolaganju su mi je jos koncetrati od sledecih firmi:Gebi,Hrana Produkt,Sto Posto i Patent pa vas molim za preporuku koji je od navedenih najbolji.

Curke tovim za svoju ishranu tako da mi mala razlika u ceni koncetrata ne znaci puno.Da li je mozda bolje da sam pravim koncetrat ?

Prosle godine sam imao isto malu turu Pazinskih curaka od 12 komada koje sam hranio do 14 kila zive vage (bile su stalno na ispustu) i meso je bilo malo tvrdje (da li je razlog tome sto su bile stalno na ispustu i trcale ili sto su bile ralativno male tezine pa meso nije "sazrelo").Ovu novu turu od 10 curaka sam zatvorio u prostor od 8 kvadrata i tu ih drzim-da li je to greska ili je bolje da kao i prosle godine ih drzim na ispustu(bojim se da meso opet ne bude tvrdo)?

Hvala unapred na pomoci

Znas kako, ja sam svoje curice poceo da hranim sa tim koncentratom, i nije to bilo lose, ali nije ni nesto extra! cim su taj dzak pojele uzeo sam Gebi, naravno prezadovoljan sam i sto posto je isto vrhunski! sto se tice ispusta, ja moje ne pustam, a i kad ih pustim one ne znaju da "pasu" travu.. zato ja uberem, koprive, detelinu, blitvu, malo to naseckam i dam im tako i naravno sve pojedu! :ppozdrav:

Poslednja izmena od urednika:
Људови, колези, садашњи и пре свега будући... Пар пута на овој теми се развила преписка о кокцидиостатицима у куповним готовим смесама за исхрану (концентратима). За оне који не знају шта су кокцидиостатици, ја нећу објашњавати (имате google), али ћу укратко рећи да су то лекови и да служе за превентиву кокцидиоза код товних животиња, пре свега живине.

Оно што је најбитиније, месо животиња храњених храном са кокцидиостатицима није за исхрану људи!

Елем, колико се сећам, у наведеним се препискама расправљало о могућности клања и коришћења ћурака храњених "двојком" и "тројком". Поједини су тврдили да је то безбедно. Нећу о појединостима тих расправа, не би ишло у прилог саговорницима, али сам се у себи обавезао да документујем своје тврдње да у наведеним гранулацијама има кокцидиостатика!

ЋУ-2
r2qm1c.jpg

ЋУ-3
28iudll.jpg

Ово су смеше ВЗ Суботица, а замолио бих колеге да фотографишу декларације ЋУ-2 и ЋУ-3 које они користе и поставе овде. Ја ћу се потрудити да фотографишем што више примера. Ово је јако битна ствар, схватите. Молим вас да се не понашате према својим укућанима или купцима као према непријатељу. Зар није битније да ћурка буде здрава и исправна, него 2 или 3 кг више, које ћете добити тако што ћете их хранити нпр. тројком до клања.

Ајд' :ppozdrav:

п.с. Могао би неко од уредника (ја бих волео због извесних разлога да то буде чика Дуле) да ову поруку некако истакне, да стоји навр' теме или нешто слично

Hvala na upozorenju kolega.

Kod mene se granulama hrane otprilike dok se ne probobaju i malo poslije. Kasnije razni zeleniši, voće i povrće koje se ne iskoristi, prekrupa, ostaci hrane i sl.
Ćurke solidno napreduju, meso je jako ukusno, a troškovi su minimalni. Još nismo imali ćurke od 18 kg i ćurane od 30 koje mnogi pominju, ali ja sam i sa ovim zadovoljan. Ne može se sve dobiti. :)

Ne znam da li ce se dobro videti. Slikao sam CU-III i CU-IV u kojima nema kokcidiostatika. Ako sam pisao da u CU-II, CU-III i CU-IV nema kokcidiostatika sigurno sam napisao da to vazi za mesaonu sa kojom ja saradjujem 15 godina.

CU-II nisam uslikao posto te robe nemam vise u radnji. Ono sto je clan rzbrzotrz napisao o stetnosti kokcidiostatika u ljudskoj ishrani podrzavam od reci do reci.

P.S. Nije me mrzelo da dva puta idem u radnju i da slikam posto je prva slika CU-III bila mutna.

@
rzbrzotrz

Moram te razocarati.
:osmeh: Nije u nasoj mogucnosti da to postavimo u zaglavlje teme, moras zamoliti nekoga od super urednika ili admina. Ja licno ne vidim potrebu za tako nesto, posto smatram da svako procita deklaraciju na vreci pre nego je otvori i da hranu vec kome je namenjena. Mozda napisati "obavezno pre davanja hrane (onima kojima je namenjena) procitati deklaraciju na vreci.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Dusko 2 , 3 treba da imaju kocitostati a 4 je zavrsna i ona nema a razlog je sto se 4 daje od 13 ili 14 nedelje i postoji rizik da curke obole a tako je i kod pilica 3 je zavrsna i mnogi grese sto sami mesaju pilecu 2 sa prekrupom i daju kao zavrsni.Radio sam sa 4 mesaonu i sad koristim 2 za curke i ona je sa kocitostatikom.

Branko tako rade mesaone sa kojima si ti radio, mesaona sa kojom ja radim ne radi tako. Uvek sam savetovao da se pilicima i ...... ne mesa hrana koja sadrzi kokcidiostatik u zavrsnu smesu. Super koji ja prodajem ne sadrzi kokcidiostatik i njega sam uvek savetovao kao dodatak u zavrsnoj smesi. Pa valjda necu morati ici da slikam i super. Nikada nisam tvrdio da druge mesaone ne rade drugacije i da u njihovim dvojkama, trojkama ili superima ne postoji kokcidiostatik.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh