Тја, да се и ја огласим, по први пут на овом форуму.
Пре свега, поздрав свима. Ја сам Небојша из Калуђерице, Бгд. Мислим да знам нешто о ћуркама, јер их гајим већ неку годину заредом.
Тренутно имам 32, из 2 генерације (април и мај). Узимам их са 3 недеље. Још увек се не усуђујем да узмем 1-дневне, иако имам услове и искуство са пилићима. Држим их у затвореном простору до бобања, а након тога су дању у дворишту, где пасу, кљуцају, раде шта им воља. До бобања једу само грануле, а након тога им додајем разне житарице, БАРИМ КОПРИВУ, шаргарепу, у ово доба године добију коре од лубенице, једу воће које отпада са дрвећа, морам да заборавим на грожђе које оне могу да дохвате (а дохватају све више, како расту
. Ове године сам, по препоруци, набавио храну Фармкомерц, Чантавир. За сада расту добро, али не верујем више својим проценама и чекам да начиним покољ, да бих извршио анализу. Чистим их 15-30 дана, највише кукурузом, али добијају и тритикалу и још којешта од житарица. Моје ћурке очишћене имају просечно 17-18 кг, а највећа је имала 24. Не продајем главу и ноге. Кољем их у пластичном џаку, уз помоћ комшије.
Да одговорим на пар питања из теме:
1. (За Моки) Колико је улагање по ћурки? 25-40 евра. Свака ћурка поједе 60-ак кг концентрата за време раста и 10-15 кг кукуруза/прекрупе и осталих житарица током чишћења.
2. (За Мози45) Хоћеш да почнеш са 20-30 ћурака? Мноооого је за почетак. Веруј ми, тржиште је веома ограничено, јер је ћуреће месо скупље од пилећег, а и теже се људи отварају за 6-8000 динара за 1 ћурку. Пре ће се одлучити за 10 пилића. А да продајеш људима 1/2 ћурке или по врстама меса хмммм... Почни ти лепо са 10 комада, пробиј тржиште, види како околина дише, па онда одлучи. Свако ко ти унапред каже да ће купити ћурку од тебе - НЕЋЕ! Кум, брат, тетка? НЕЋЕ! Ја највише продам непознатим људима, који су чули за моје ћурке од некога ко је прошле године купио.
3. (За милу моју) Верујем (ма да) кориснику "агика 2", али се не бих играо својим ћуркама и никада не бих прешао искључиво на било коју храну, па ни на овас. Јесте здрав, али само овас?? Грануле су комплетна исхрана до проласка бобања. Након тога, можеш им додавати свашта, али им до чишћења грануле остају окосница исхране. Чишћење зависи од тебе. Прочитај горе како ја то радим. Можда зато ја немам ћурку од 45 КИЛОГРАМА!!! Мислим, шта рећи осим:
"агика 2, правац неки ветеринарски институт у САД и продај им технологију, узећеш милионе долара за тајну". Јбг, овас је чудо над чудима, а форуми су чудна места. Што се деформисаних ногу тиче, само им дај коштано брашно, јер им кости расту брзо и храна нема довољно калцијума. Наравно, ни љуска од јајета неће шкодити.
4. Не знам име оном лику (нит' желим да знам) што храни ћурке остацима из кухиње, али имам поруку за њега: "Држ' се ти рођаче својих свиња, није брате живина за тебе!"
Толико за сада. Ако неко жели више да пита, нека пошаље поруку, радо ћу одговорити. Поздрав!
Ја сам онај десни брадоња на слици, а моја ћурка је испред мене. Обратите пажњу на разлику у боји између ове 2 ћурке. Ето, зато људи купују од мене