Prihrana i đubrenje voćaka

Juce bacena mesavina.
11l270k.jpg
2ibeohc.jpg
2lnxnr8.jpg
 
Treba da nabavim uskoro tri godine star stajnjak, ima svežiji, ima 3 godine star, sve umešano u gomilu. Sadrži ovčiji, kravlji i mrvicu svinjskog.

Koliko da bacam oko jednogodišnjih i dvogodišnjih trešanja? Taj stajnjak znači miriše na humus, nema uopšte miris, mrvičast je i crn.

 
Taj tamo gde se vidi kod lopate je najbolji i takav treba da bude(crn) . Ovo ostalo sto je ispod drzalice je sa dosta zemlje kao sto vidis i to se slabo.
Ja sam stavljao po 3-4 lopate oko stabla u jesen, negde i vise, negde manje. :svinja: Toga nemozes da preteras i da sipas pola kolica, samo razvuces u zoni korena i to je to.
Ako nemas za svo voce onda rasporedi koliko imas za sve po lopata ako nema vise pa iducu jesen opet po lopata-dve i tako redom ::namigivanje::
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
Tintoreti
ako sam dobro razumela znaci, ovaj star stajnjak ne mesas sa zemljom oko vocke, nego samo razvuces po povrsini zemlje oko iste? Pitam da bi bila sigurna jer i ja imam nesto tog starog stajnjaka... Pozdrav.
 
Najbolje je da se kad stavis u zoni korena, umesas sa postojecom zemljom koje ima oko vocke ako je to moguce ili jos bolje da ga prekrijes zemljom. Nije uslov ali je bolje.To je lako ko ima sa cim ili ima nekoliko sadnica ili mlad vocnjak u koji se obradjuje pa je zemljiste u njemu sitno i fino. Ko ima stariji vocnjak u 9-10 godini slobodno mozes pola zidarskih kolica ili cak cela po stablu.

Ovo za zemlju sam oktopodu skrenuo paznju ako kupuje taj stajnjak da dobro pazi jer ovo na slici mi bas deluje da ima dosta zemlje a on ne kupuje zemlju, nego stajnjak.:cool:
 
Узео сам водотопиво јара ђубриво -кристалон. Имам неке саднице
посађене прошле и претплошле године које бих да пођубрим јер сам примјетио да прве године слабо расту без вјештачког ђубрива. У близини воћњака немам воду за заливање.
Је ли могуће водотопиви кристалон разбацати око воћака па да га киша раствара? Хоће ли ђубриво изгубити дејство ако 3-4 дана не падне киша?
 
Da li je iko već radio prihranu sa borom u punom cvijetu? Rečeno mi je da bor može spržiti tučak. Na svojim višnjama radim leđnim atomizerom i visokim koncentracijama, koje u svakom slučaju mogu to uraditi, pa izbjegavam bor u punom cvjetanju. Dok sam radio u voćnjaku, to se takođe izbjegavalo, bez obzira na veće kolićine vode i niže koncentracije.
 
Ja sam ove godine prvi put u životu koristio bor, koristio sam ga na trešnjama i kajsijama i šljivama, višnji imam tek poneku...plodova ima koliko nećeš, ali ne mogu da kažem da je to zbog bora već jeste bilo odgovarajuće vreme i puno pčela, zujale su na sve strane.

Koristio sam ga baš u belim balonima ili 10% cveta, zatim u punom cvetanju i u precvetavanju. Koristio sam Goemar BM86 preparat, 1 dL na 30 litara prskalicu, kažu da ide litar na atomizer od 300 litara. Obrati pažnju u precvetavanju, ne treba da se meša sa mankozebom (Mankogal80) pa koristi kaptan (Merpan) ili iz dva puta.
 
Bor koristim u kajsiji, sad da li nesto vredi ne znam , ali da sam ostetio cvet ,mislim da nisam ,prosle godine zadovoljavajuc rod ,ove godine lepo nacickane plodom. Mislim da je fitofert ,ako treba tacan proizvodjac i koncentracija mogu sutra da proverim ,ove godine sam radio zajedno sa chorusom
 
Postovi su prebačeni ovde jer se pitanje odnosi na prehranu a ne na višnju.
 
Jedva nađoh :D Ne zamjeri, ondje mi bilo na ruku da odgovorim :D
Ja sam stavljao oko 80 g B đubriva na 14 litara vode, isto išao u tom periodu, 10 % otvorenih cvjetova, i samo ne nekom od njih su spaljene latice. Cvjetanje mi je samo po sebi dovoljno razvučeno, čekam da počne većina precvjetavati, pa da idem ponovo. Nezgodno je meni ispoštovati i dozu i koncentraciju...
 
Latice nije problem ako su spaljene, to se nekad dogodi pri prskanju po danu što treba izbegavati zbog pčela, bez obzira što se ne koristi insektici, fungicidi i ostalo su takođe otrovi, ako su otrovi za čoveka, svakako su otrovi za to sićušno biće. Dešava se i prosto da na nekim laticama padne krupna kap i ostane a ne magla, pa posle izgleda kao spaljena. Bitno je prašnici i tučak da su dobro dok se ne opraši, latica je tu samo kao ukras da usmeri pčele :)
 
Bor sam i ja koristio ove godine, ali samo u belim balonima. preporuka je da se borom prska i u jesen na 20-tak dana pre opadanja lišća. Inače bor produžava klijavost, tako da može da pomogne malo kod oprašivanja ako je kišno vreme da se cvetanje ne završi prebrzo. Neće da izgori cvet jer je upravo za tu fazu i namenjeno.
 
Pročitao sam negde pa zaboravio gde da bor može da spali cvet ali samo ako se koristi preterano velika doza. Treba se držati preporučene doze i nema problema, verujem da narodu kad kažeš "preparat za bolju oplodnju i veći plod" ima želju da sipa 3 puta više da bi imao bolji efekat...pa odatle taj "mit" da bor sprži cvetove.
 
mogu li stajsko djubre preko leta staviti oko vocaka ili je to iz nekog razloga pozeljno uraditi kad stane vegetacija? oce covek stajnjak da skloni iz dvorista a ne ceka mi se do kraja godine a meni zao da ga uzme neko drugi...
 
Nazad
Vrh