Merenje bikova kanapom

Kolega surdonja je pominjao kanap za merenje,nije to kanap to je traka ili pantljika za merenje.Na jadnoj strani pantljike je za goveda a na drugoj strani za konje.Deda je to doboi jos pre 30 godina iz Holandije i jos nas sluzi i nije izbledla.Bik mora da stoji prevo da mu noge budu jedna do druge i glaba prava,stegnuti pantljiku malo, ne preterano a ne ni labavo i moze da slaze u 5 kg.Deda se cak jednom i kladio na vasaru da ce izmeriti u 5 kg,naravno dobio je opkladu.
 
poz evo da se ukljucim sa jednim pitanjem koliko ima june koje ima obim metrom mjeren 185cm hvala
 
Evo sad citam o ovom merenju bika kanapom,to sad prvi put cujem.Ja sam sad merio bika i obim grudi je 200 cm,al jedno pitanje: jel se meri odma iza prednji nogu ili malo prema stomaku,jel kad sam merio odma iza prednji nogu pokazalo mi je 160 cm a kad sam odprilike za jednu saku pomerio kanap prema stomaku onda mi je pokazalo 200cm.Molim ako moze neko objasnjenje i gde se tacno meri?
 
pa tako sam prvi put merio i pokazalo 160cm,kolika je to onda kilaza,truba..:) a bikovi su 12 meseci kod mene i ko god dodje proceni da ima blizu 600 kila... nije mi jasno.

---------- Poruka napisana u 18:49 ---------- Prethodna poruka je at 18:47 ----------

Mislim dali je to merodavno?..
 
Predlazem da jos jednom premeris, vodi racuna da ti kanap vertikalno ravno stoji da ga ne ukrivis... Ovaj sistem je u sustini sasvim dovoljno precizan za orjentaciono odredjivanje kilaze... Probaj :)
 
Evo sad sam dosao iz stale,sad sam izmerio onako kako je objasnjeno,odmah sam merio iza prednjih nogu,lepo zatego i pokazalo mi 199cm...

---------- Poruka napisana u 19:09 ---------- Prethodna poruka je at 19:07 ----------

Po tabeli bi to bilo otprilike 600 kila,jel tako?
 
ok.Izvozim ih za par dana pa javljam kilazu,bas cu videti koliko je to merodavno merenje kanapom... aj pozzz .. i hvala...:)
 
Peca je odlican hrana mu je smanjena razlog ima da osemeni jos tri junice i onda ide na maximalnu hranu posto mu stize zamena. Inace vet tehnicar je poceo da se hvali kako sve sto je osemenio ostale steone iz prvog cuga , ali kod pece nema da omane priroda je cudo. Slikacu ga kad dobijem malo vremena visi je od krava sigurno 20cm .
 
Ova tema je malo zanemarena pa reko ajde malo daje ozivimo. Avgusta sam prodao bikove, napredovanje sam povremeno kontrolisao kanapom i tablicom, a dva puta sam ih vagao. Mogu vam reci da je tacnost u 10tak kila stim da je najtacnije bilo u finisu tova kada su postigli konacnu formu.Rec je o simentalcima. Dali neko u medjuvremenu ima kakva iskustva? Da napomenem da sam od skoro clan foruma pa nisam mogao ranije da iznesem svoja zapazanja.
 
Koliko bi trebali da budu teški bikovi sa mjerama

[TABLE="width: 933"]
[TR]
[TD]200
[/TD]
[TD]211
[/TD]
[TD]217
[/TD]
[TD]216
[/TD]
[TD]213
[/TD]
[TD]211
[/TD]
[TD]205
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


?

Stvar je u tome što nisu baš najčistije sorte pa nisam siguran kako bi trebalo koristiti tabele koje su postavljene na ovoj temi? Može li neko na osnovu iskustva da mi kaže koje bi mase trebali orjentaciono da imaju?
 
Ljudi koristi li se se ista tabela i za Krave ??

Merio sam kravu i ima obim 190cm koliko to dodje kg ?
takodje musko tele od 2.5-3 meseca ima obim 120 cm tele jos dobiva melko oko 10 l na dan koliko ima kg ??

p.s Simentalci su oboje
 
Nazad
Vrh