Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
dragi nenade17 procitaj moje postove pre berbe 2012 i videces tacnost mojih analiza jer ja se ovim sveobuhvatno bavim u zelji da imam sto manje "neprijatnih iznenadjenja" a internet mi omogucuje da imam svet ispred sebe kroz pravovremene informacije (uz naravno google prevodilac-jer mi jezici nisu najaca strana).....nisam od onih "sto je bebi milo to joj se i snilo" problem srpskog vocarstva je nedostatku prvo analize a onda i sinteze...vidis ove godine ko kvaitetno bude brao malinu "u dva reda" (nikada kao u predstojecoj godini nece biti tako velike razlike izmedju I i II klase)i ko istu bude prodao odmah i uzeo pare odmah dobro ce proci-mnovo mnogo dobro.........ko je bude zamrzavao, skladistio pa prodavao "kasnije" kao orginal.....izgubice pare.....(posto moje javne analize nekima prestavljaju smetnju detaljne razloge saljem zainteresovanim na pp) o kupini i visnji rekao sam sta sam imao i stojim iza moje pisane reci......kapu kroji ponuda i potraznja i to je jedino merilo buduce cene.....
 
Vladane nemoj se osvrtati na razne komentare nego radi kao da sada, ako imas neku informaciju koju zelis da podelis sa ljudima dobre volje postuj na forumu slobodno pa kome se svidja neka nesto primeni a ostalima ako se ne svidjaju tvoji komentari ne moraju citati (ja citam sve i uvek nesto naucim)
 
hvala ti rekreativac na savetima jedan deo pravih informacija davacu na pp , zato pisite prijatelji, ovim ostrascenim zelim malo vise licnog mira, paznje, postovanja, elementarne kulture, jer ja na ovom forumu nikoga ne vredjam vec iznosim samo moje misljenje, (koje ne-mora da bude tacno -vec je moje i moze se proveriti svih ovih godina mojih pisanja i predvidjanja koliko je tacno ako se pogledaju postovi od pre par godina) moje misljenje nije, ni misljenje udruzenje hladnjacara ni izvoznika ni tajkuna..... vec samo moje i nicije vise, moje pravo na slobodnan govor i pisanje nece mi uzeti oni koji su zahvaljujuci ovim malinarskim poslom postali u medju vremenu vlast (u arilju ili negde drugde) ili nihova podrska....ja sam slobodan i svoj.....i zato nastavljam da pisem slobodno (sve dok me moderator ovog foruma ne potseti na pravila jer na to ima pravo) jer svaka demokratija ima svoja pravila ponasanja -svoju dispoziciju .....
 
Da polemisemo ,a da se ne zamerimo. Ovo je post n.n.lica vrlo OKEJ...Veoma je poucan...bar po meni...:
Jos malo oko problema odnosa proizvodjaca maline i otkupljivaca,bar do branja dok ne pocne
Da je pameti bilo bi i resenja.
Problem odnosa proizvodjaca i preradjivaca je kod nas dosta slozen i komplikovan i to je generalni problem u poljoprivredi.Naglasavam kod nas,jer mi se cini da su to drugi uspesnije resili.Zato svako prenosenje tudjih iskustava ovde nije tako lako primeniti.
Poznata je cinjenica da je poljoprivreda kao grana ekonomije u dugom periodu vremena posluzila kao osnov za razvoj preradjivackog sektora i da se kroz jednosmerno prelivanje akumulacije taj sektor i razvijao.Cene su bile osnovni instrument za uspostavljanje takvog odnosa.
Po inerciji ,ti uspostavljeni i izgradjeni odnosi se i u nekim promenjenim okolnostima nastavljaju.Jer,i drzava i trzisni mehanizam staju na stranu jaceg,pa proizvodjaci uvek oberu zelen bostan.Nama je isto da li drzava kontrolise cene ili to cinili monopolisti.Ovde nema uslova za zdravu konkurenciju,jer se trziste maline monopolizuje sa strane otkupljivaca,koji svoje interese uspevaju da iskazu kao jedan jedinstven,dok to proizvodjaci ne mogu da ucine.
Vidim da neki od predloga idu za tim da proizvodjaci udruzeni prave hladnjace.Smatram ga pogresnim,a pokusacu da pojasnim.
Podela rada je u ekonomiji vec davno istaknuta kao sustina ekonomske racionalnosti i osnov za razvoj proizvodnje velikih razmera.Zato se izmedju ostalog i trgovina izdiferencirala kao posebna grana i neki su se samo poceli baviti prometnom sferom.U uslovima podele rada su troskovi po jedinici proizvoda najnizi.Ako bi sada proizvodjaci maline pravili hladnjace,proizvodjaci secerne repe secerane,proizvodjaci mleka mlekare ,proizvodjaci mesa klanice i sl.dosli bi u situaciju da bi vrlo brzo svi izgubili i ostali bi i bez proizvodnje i bez prometa.Ovo moramo svi shvatiti ili nas nece ni biti.
Proizvodjaci moraju da se bore da prosecan prinos maline sa 6tona po hektaru podignu na 15,zatim 20 a kasnije i 30 koliko vec imaju pojedini rekorderi u ariljskom kraju.Moraju se moliti i bogu da vreme koliko toliko ih posluzi.Otkupljivaci moraju ulagati u marketing i sve napore usmeriti prema svetskom trzistu i tu traziti prostor za poboljsanje svojih pozicija,a ne samo obaranjem cene prema proizvodjacima.Kada kazem usmeriti paznju prema svetskom trzistu imam u vidu cinjenicu da smo mi po kolicini i kvalitetu prepoznatljivi na tom trzistu i da smo u poziciji da imamo ulogu aktivnog pregovaraca.
To prakticno znaci da mi unutar imamo jedinstven interes i da je krajnje vreme da pravi proizvodjaci i pravi otkupljivaci to jednom shvate.Ako stalno budemo sekli granu na kojoj sedimo ne mozemo opstati.Trka za brzim bogacenjem i visokim profitima preko noci ce sve nas dovesti ,ako vec nije,do potpunog sloma.Ne mozemo zasnivati nas opstanak i ekonomski razvoj na medjusobnoj pljacki.
Ovde je vec neko pozvao i otkupljivace da se ukljuce na ovaj forum,pa se i ja pridruzujem tom pozivu.Da polemisemo ,a da se ne posvadjamo.
Kada bude pameti bice i resenja.
veoma poucan tekst koji sam kopirao iz druge teme. Treba ovo procitati!!!

A gos...poltron.:haha: salim se ....zaista u Vasim postovima ima dobrog pisanija ...ALI ima dosta i poltronstva..
razdvoj jedno od drugog i rado cu citati sve Vase postove.... ovako ???? si prilicno nedefinisan cas si malinar cas si hladnjacar ili placec na tudjem groblju..??

Nepije vodu da cenu odredjuje PONUDA i POTRAZNJA ...nego monopol,nelojalna konkurencija,sukob interesa ,politika iiiiitd.

Otkupljivaci moraju ulagati u marketing i sve napore usmeriti prema svetskom trzistu i tu traziti prostor za poboljsanje svojih pozicija,a ne samo obaranjem cene prema proizvodjacima.

Krjnje je vreme da shvatimo da u jeeevrupi cena samo branja 1 eu/kg + toliko ostali radovi ,prehrana i zastita to znaci proizvodna cena je 2 eu ...kolika bi onda trebala da bude otkupna...??
Orazlozenje 1 dobar berac ( rumun,bugarin ,srb.)u dobrom malinjaku moze da nabere 50 kg/dan prosek 10 h x 5 eu=50 eu. + ostali troskovi ./.

Ako hocemo u JEEEVRPOU a HOCEMOOO .. onda se moramo tome prilagodjavatiiii....? Nikako nebi trebali u evropu samo jeftinim RAAADOMMM. I medjusobnoj pljacki....:
 
Bravo Pole, odusevio si me i prekopiranim a i objasnenjem. Pogodio si pravo u centar sto se tice Vladanovih komentar. Nemam nista protiv coveka ali mislim da puno gresi sto se ove godine tice. Danas sav osigurao vilamet, jedan deo samo, sto nije prekriven mrezom, po ceni od 170 a kupine po ceni od 160 dinara za kilogra. Najiskrenije verujem da ce cena kupine premasiti proslogodisnju prostom logikom jer ce hladnjace ostati poluprazne nakon malina, a krediti stizu na naplatu. Mora se necim trgovati i mora se na osnovu necega dobiti obrtna sredstva za predstojecu godinu.
 
Podela rada je u ekonomiji vec davno istaknuta kao sustina ekonomske racionalnosti i osnov za razvoj proizvodnje velikih razmera.........Ovo moramo svi shvatiti ili nas nece ni biti.

Valja shvatiti i još nešto.
Ako je podela rada izvršena ona podrazumeva i to da svako u svom poslu donosi odluke za koje misli da su mu u interesu, pa samim tim saveti drugima kako da vode svoj posao su besmisleni, a naročito beskorisni, da ne razmišljamo o tome da li su pristojni.

Tako saveti drugoj branši, i to boldovani, i to u ultimativnoj formi, (oni moraju) nisu baš u skladu sa podelom rada nakoju se ovde poziva.
 
mislim da zaboravljate jednu stvar a to je sistem tezi da dodje u ravnotezu- ranije je bilo manje hladnjaca a proizvodnja maline u Srb je bila ogromna ,#1 u svetu. Sve hladnjace bi se napunile bez obzira na nisku otkupnu cenu. tzv. monopson princip (suprotno od monopola) , mnogo ponudjaca //malo otkupljivaca.
E sad mnogi su u medjuvremenu podigli hladnjace a proizvodnja maline kod nas je nazalost drasticno pala ,vise nema toliko ponude i hladnjace moraju da daju vise cene u odnosu na konkurenciju da bi uopste preuzeli robu ,jer sad njih ima previse.
Zbog toga i njihovi medjusobni dogovori o jedinstvenoj ceni otkupa propadaju ,svake godine sve brze ,jer skladisni kapaciteti su postali preveliki i vise nema dovoljno robe za sve...minusne hladnjace su specificne i za sada nastoje te praznine da popune sa drugim (zamenskim) vocem poput kupine u cemu samo delimicno uspevaju, zato nastupa otimacina za proizvodjace kao i rezervisanje otkupa sto vec vidimo!
 
Poslednja izmena:
pa nemamo samo mi maline i kupine mi smo" smesni "postali prosle godine u jagodicastom vocu , a pokazalo se i nesposobni da se suocimo sa ozboljnim izazovom zvanom susa , sreca je nasa da nema kvalitetne maline kakvu srbija ima, tj imala pa ce se ovogodisnji rod prodati unapred prodati po odlicnim cenama
 
tako je rogi mi smo najbolji dok imamao vilamet i miker (cim pocnemo da sadimo polku polanu -heritige ...tulamen) gotovi smo to znam i siguran sam u ovo sto pisem.....

neverujem. srbija ima razne vrste zemljista (ravnicarsko ,brdsko ,planinsko) , klime (zupska ,umerena ,kontinentalna) ,za razvoj raznih sorti maline u svom repertoaru. takodje ce ovo malinarstvo uciniti zilavijim ,otpornijim na bolesti , kao i ponudjacem sa sirokom lepezom sorti i proizvoda na svetskom trzistu.
za tvoj info inace vilijamet je rana /srednje-rana sorta i razvijene je da bi ubrali prihode sa njim u zapadnoj evropi kao ranim vocem ,dakle da se izveze svez i rano kad je ubedljivo najbolja cena ! nazalost od toga plana nije bilo nista , on se zamrzava i gubi sve prednosti cak i dobar konzumni ukus se dosta unistava dubokim zamrzavanjem!
 
Valja shvatiti i još nešto.
Ako je podela rada izvršena ona podrazumeva i to da svako u svom poslu donosi odluke za koje misli da su mu u interesu, pa samim tim saveti drugima kako da vode svoj posao su besmisleni, a naročito beskorisni, da ne razmišljamo o tome da li su pristojni.

Tako saveti drugoj branši, i to boldovani, i to u ultimativnoj formi, (oni moraju) nisu baš u skladu sa podelom rada nakoju se ovde poziva.


Zar i tiiii glumis POLTRONAAAA ....odkud sad pa i ttttiii A nisi u nasoj bransiii .....trolovanje....mudroseravanjee ...iiiiitd
 
postovani nenade 17 sto se tice procene osiguranja za vilamete mislim da si podbacio (cena ce svakako u otkupu biti veca -pisao sam o udici za somove-hladnjacare koja je vec postavljena) a sto se tice kupine si daleko , daleko prebacio (uzalud bacio pare na osiguranje takve cene kupine) jer ova godina ce biti godina "niske cene za kupinu" pogotovo cacansku bestrnu, osim ako vino pravljeno od kupine ne dodje na cenu, celu svoju logiku zasnivam na ponudi i potraznji na svetskom trzistu ponavljam dragom polu .....jedini barometar cena na svetskom trzistu je to ponuda i potraznja a ne tajkuni i prazne i pune hladnjace, a sto se tice rogijevog posta , pevaljka u crvenom , koja peva u turskom melosu prestavlja stvarnu sliku zainteresenovanih za "istinu i bastinu srpsku" i "realnost u vocarstvu" kao naduveni silikoni spremni za pucanje......
 
Poslednja izmena:
postovani nenade 17 sto se tice procene osiguranja za vilamete mislim da si podbacio (cena ce svakako u otkupu biti veca -pisao sam o udici za somove-hladnjacare koja je vec postavljena) a sto se tice kupine si daleko , daleko prebacio (uzalud bacio pare na osiguranje takve cene kupine) jer ova godina ce biti godina "niske cene za kupinu" pogotovo cacansku bestrnu, osim ako vino pravljeno od kupine ne dodje na cenu, celu svoju logiku zasnivam na ponudi i potraznji na svetskom trzistu ponavljam dragom polu .....jedini barometar cena na svetskom trzistu je to ponuda i potraznja a ne tajkuni i prazne i pune hladnjace, a sto se tice rogijevog posta , pevaljka u crvenom , koja peva u turskom melosu prestavlja stvarnu sliku zainteresenovanih za "istinu i bastinu srpsku" i "realnost u vocarstvu" kao naduveni silikoni spremni za pucanje......

::jako_besan:::riba: ::novac::::novac::::sramota::::sramota::::sramota::
http://www.youtube.com/watch?v=H3e6_HUFpLA
 
Stani stani, zar ti ne napisa da polemišemo a da ne zameramo? :)

Ni ide ti polemika kad ti ne apaludiraju, i još se javi neko ko ti čak i protivreči.
Znaš Pole, nemoj se hvatati u kolo koje igra igru koju ti ne znaš.
Ti niti znaš šta je polemika niti umeš da polemišeš, ovo što ti radiš se zove napad ad hominem, napad na sagovornika a ne na tezu, to nije polemika, to je svađa preko plota.
Ti to jedino znaš i drži se toga, polemika je za tebe nedostižna.

A da ti kažem i sledeće,a vezano je za tvoje savetovanje drugih šta treba da rade.
U poslu sa malinama proizvođači malina su na najnižoj lestvici, a u svakoj podeli rada oni na najnižoj lestvici najmanje zarađuju, to je opšte mesto.
To naravno nije bez razloga, uzrok tome je taj što primarna proizvodnja zahteva najmnaje prvenstveno znanja, a zatim i svega ostalog, kapitala, rizika, organizacije itd.
E sad, ti sa najniže lestvice deliš savete onima iznad tebe, pa šta misliš, koliko će ozbiljno da te shvate, i posebno, da li ti imaš kapaciteta da deliš savete onima koji su iznad?
 
ma nasa malina ce ove godine biti odlicno placena a za kupinu ne znam jer je teze upratiti to trziste , a vladane nece nasi hladnjacari propasti ni da je plate i 2,5 eur jer nece biti neke kolicine, a znak pitanja je ova kolicina kise koja pada moze da izazove ozbljna obolenja na malini, pa dak dodje berba malina pocne da zuti i vene
 
A da ti kažem i sledeće,a vezano je za tvoje savetovanje drugih šta treba da rade.
U poslu sa malinama proizvođači malina su na najnižoj lestvici, a u svakoj podeli rada oni na najnižoj lestvici najmanje zarađuju, to je opšte mesto.
::sramota::::novac::::novac::::novac::::sramota:: ::suncanje:: ::vadjenje_repe::::vadjenje_repe::::vadjenje_repe:: http://www.youtube.com/watch?v=l0Rsm-k-Des

To naravno nije bez razloga, uzrok tome je taj što primarna proizvodnja zahteva najmnaje prvenstveno znanja, a zatim i svega ostalog, kapitala, rizika, organizacije itd.
E sad, ti sa najniže lestvice deliš savete onima iznad tebe, pa šta misliš, koliko će ozbiljno da te shvate, i posebno, da li ti imaš kapaciteta da deliš savete onima koji su iznad?

:riba:::novac:::ideja: http://www.youtube.com/watch?v=NiXqFgCG3uo
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh