postovani nebojsa, situacija sa cenama za novu sezonu je vrlo komleksna, vreme pred nama je nizvesno nasi kupci u EU su pred opstim stampedom i redovima ispred banaka da pokupe svoju ustedjevinu koje banke mogu da im "zalede" ili taksiraju 20-30% , (kipar je presedan koji ce postati pravilo za sloveniju, litvaniju italiju spaniju a mozda i za ostale zemlje EU)....., potrosnja je stala u eu , a evropsko trziste do sada je prestavljalo stabilnost nase prodaje zamrznutog voca.... sto se tice naseg ruskog trzista i prodaje svezeg voca , mi u srbiji nemamo ruske kupce (rusi su "gospoda u novom vremenu "(jer imaju para) da bi se bavili "piljarskim poslovima" te takve poslove za njih i kupovinu svezeg voca i povrca obavaljaju u srbiji i drugde "preprodavci po ruskim pijacama" azerbedjanci, moldavci, kurdistanci.... i ostali a takve bas briga za "partnerski odnos sa srpskim proizvodjacima" oni kupuju u srbiji samo kada nema u poljskoj moldaviji .... i kada je ovde jeftinije nego tamo.... to ne prestavlja nikakvu stabilnost..... zakljucak kao odgovor na tvoje pitanje posle mog uvoda/
ZAKLJUCAK:
-zamrznuta visnja je imala "neprirodno visoku cenu" u otkupu u zadnje dve godine -nije sva prodata po hladnjacama srbije , veliki preradjivaci jogurta , djemova iz EU su je izbacili iz svojih proizvoda sledece tri godine bice komplikovaa cena u otkupu.... potraznja je prestala..... cena ce evidentno da bude niza
-kupina , nenormalno viska cena u otkupu u rodu 2012 (cena kupine nikada u istoriji vocarstva srbije nije bila veca u otkupu u odnosu na cenu maline) jedini razlog jer je u USA (najveci porizvodjac i korisnik kupine) susa desetkovala rod, i u evropi je bila susa pa je potraznja bila mnogo mnogo veca nego ponuda i cena domace kupine je otisla u nebesa ) informacije koje imam je da su holandski nemacki engleski preprodavci nasu kupinu prodavali po 3,5 eura po 1 kg, to se u iducoj godini nece dogoditi (najbolji pokazatelj je divlja kupina koja je pratila cenu pitome i bila cak i skuplja, tuzno stoji po hladnjacama srbije i niko je nece a skupo je placena)-
-jagoda... cena zamrznute jagode iskljucivo ce zavisiti od ruskog trzista i prodaje sveze... to je enigma?? znam samo da smrznutu nude po srbiji za 2.2 eura po kg, a da poljaci prodaju istu po 1.5 eura i jedni i drugi ne nemogu prodati jer spanci, egipcani, marokanci prodaju sortu "kamarosu" ispod 1 eura ....
- malina je posebna prica o njenoj ceni sam vec pricao uz stihove i naslove bjelog dugmeta....(njena cena najvise zavisi od terzica i njegovog austrijanca i onih "partizana" sa ovog foruma necu vise nikad da ih imenujem , jer su sve rekli i uradili prosle godine - i postali opstinska vlast -odnosno da bi to postali) naravno da se salim o uticaju na cenu srpske maline ovih likova na cenu maline oni su zaista nebitni u celoj prici......mislim da sam ti dao odgovor nebojsa ako zelis vise detalja mogu ti pisati na pp