YTO

  • Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Pa da na granici dobijes povrat HR PDV-a ali placas carinu 10% i srbijanski PDV i opet ti dodje na nekih 20 000€ a za servis ne znam da li bi htjeli dolaziti, jer koliko mi je dato na znanje da ta firma vise ne uvozi i ne prodaje yto traktore...

Bit ce sajam u Gudovcu krajem 3. mjeseca, pa cu se malo bolje raspitati oko yta...

Evo covek je objasnio, cena bi bila oko 20 000e, (a ovde je oko 25000e), pritom gubite garanciju . Uzgred kolika je garancija na ove traktore kupljene u Srbiji, jel vremenska ili po radnom satu? Mislim da sam procitao ovde da se redovni servisi u garantnom roku naplacuju.

SAcekacemo kraj marta i Bobo-ov izvestaj, pa ako ostane ovakva situacija, ne sumnjam da ce biti soping ture do komsija....a ako kojim slucajem i neki drugi proizvodjaci budu povoljniji u tom iznosu (npr MTZ), mozda bude i organizovan kombi prevoz. :ppozdrav:
 
Pritom treba i sleper da preveze kontejner iz Rijeke ili Bara do recimo Novog Sada. Novi Sad - Rijeka je oko 550km, sto otpilike kosta oko 500-600e, po traktoru 200e. Carina

YTO traktori se dovoze u luku Kopar u Sloveniji i transport iz Kine do Kopra traje 3 meseca, informacija iz Agrovojvodine!
 
Zaboravili ste nekoliko stvari
Ležanje u carinskom magacinu do carinjenja, cena u Kuhne Nagel Srbija(carinski magacin Ugrinovci) je 1 evro po paleti za jedan dan, u jedan kontenjer staje 32-34 pelete, kako ovo nije standardnih dimenzija cena bi bila daleko veća.
Problem istovara, ne mogu obaviti klasični viljuškari, što dodatno poskupljuje. Verovatno carina neće doći u prvih 10 dana-postoji ovlašćeni uvoznik
Problem mesta montaže traktora, i prevoza do mesta montaže iz carinskog magacina.
problem homologacije-dozvola za uvoz
Sve u svemu ne vredi tog cimanja, posej 2 hektara kukuruza više i to je to.

@diklofen
potpuno ste u pravu, u Nagelu se dešavalo da dođe kontenjer sa trulim kutijama(einhell aparati za varenje), da se ispusti roba u utovaru, istovaru, pa se posle proda na akciji :osmeh:
 
Svojevremeno sam od kineza tražio ponudu za traktore evo je ovde:

YTO-X1204 tractor, 120hp, 4WD, USD27350/unit FOB Qingdao.
Diesel engine, power steering, dual stage clutch, 12+4 shift, Synchronizer, swing draw bar, PTO540/1000rpm, grammer seat, combine meter, agri tyres, Cabin with air conditioning.
Here is the specification: http://www.china-tractors.com/product/YTO-X1204.html.
Loading: 2 units in a 40HC container.

YTO-X904 tractor, 90hp, 4WD, USD17575/unit FOB Qingdao.
Diesel engine, power steering, dual stage clutch, 2 sets of hydraulic output, swing draw bar, PTO540/1000rom, grammer seat, combine meter, agri tyres, ROPS and canopy.
If you need cabin with air conditioning, USD820 should be added.

YTO-454 tractor, 45hp, 4WD, USD8610/unit FOB Qingdao.
Diesel engine, power steering, dual stage clutch, 8+4 shift, PTO540/1000rpm, grammer seat, combine meter, agri-tyres, ROPS and canopy.

Ispadne da je 904 oko 13.000 eura, mislim da je to žestoko isplativo ako se nađu trojica i kupe tri ista traktora, pa ih stave u kontejner i sami sastave.
ja sam poslao meil nekoj glavnoj firmi u kini,dali su mi cenu za yto 1204 da je 29220 dolara,ali je traktor bez kabine i bez klime doplata za klimu je 880 dolara,a za kabinu neznam koliko je
 
ovo je za polovnjake za nove cu da pogledam pa cu postaviti sigurno je manja stopa
Za uvoz polovnih traktora, puna stopa carine je 20%
, uz dokaz da je polovni traktor preferencijalnog porekla iz zemalja Evropske unije (dokument o poreklu robe EUR1), carinska stopa je 11%, a PDV 18%.
Za uvoz polovnih kombajna, puna stopa carine je 10%, uz dokaz da je polovni kombajn preferencijalnog porekla iz zemalja Evropske unije (dokument o poreklu robe EUR1), carinska stopa je 4%, a PDV 18%.

Ukoliko je mašina bila registrovana pre uvoza, uvozniku su za postupak uvoza potrebna saobracajna dozvola overena od strane notara, servisna knjižica, izvozna carinska deklaracija zemlje izvoznice i kupoprodajni ugovor. Obavezni podaci na samoj fakturi su broj motora, broj šasije, godina proizvodnje, KS, KW, radni sati i boja. Uvoznik prilikom ulaska traktora ili kombajna u Srbiju mora da da izjavu da ce uvezeni polovni traktor ili kombajn koristiti za obavljanje osnovne delatnosti, kao i da je mašina u funkcionalnom stanju, a u postupku carinjenja obavezan je da dostavi izvod APR-a da je registrovan za obavljanje delatnosti u cije svrhe vrše uvoz polovne mašine.

Za ostale kategorija polovnih poljoprivrednih mašina i opreme, carinske stope su sledece: Beracice
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 4%
Vadilice
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 0%
Sejalice
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 5,5%
Kosacice
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 4%
Kosilice za baštu
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 4%
Prikolice
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 4%
Prese za bale
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 4%
Prskalice
Puna carinska stopa: 5%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 0%
Rasipaci dubriva
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 5,5%
Adapteri za kombajne
Puna carinska stopa: 1%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 0%
Prikljucci za traktor
Puna carinska stopa: 10%
Carinska stopa za robu poreklom iz EU: 5,5%



Kad dode do postizanja dogovora izmedu kupca iz Srbije i prodavca iz inostranstva, sledece su procedure vezane za prevoz, carinjenje i isporuku robe:

1. UGOVARANJE PREVOZA
Nakon ugovaranja cene izmedu prodavca i kupca, potrebno je organizovati prevoz robe od prodavca do kupca. To ugovaranje može obaviti prodavac ili kupac ili carinski zastupnik (špediter) u ime kupca ili prodavca. To je stvar dogovora izmedu njih. Ugovaranjem o prevozu se definiše:
- Cena prevoza
- Paritet isporuke
- Termin utovara (sa podacima o mestu utovara, kontaktima na mestu utovara)
- Termin istovara (sa podacima o mestu istovara, kontaktima na mestu istovara)
- Carinska isportava izvoznog carinjenja
- Carinska ispostava uvoznog carinjenja


2. OTPREMA ROBE IZ INOSTRANSTVA
Nakon utovara robe potrebno je obezbediti izvozno carinjenje robe u inostranstvu po instrukcijama prodavca ili kupca ili špeditera (u zavisnosti ko je od njih organizovao transport). Pored toga potrebno je predati vozaru (vozacu) sva potrebna dokumenta koja ce pratiti robu, uz prethodnu konsultaciju sa špediterom u Srbiji, jer može doci do izmene zakonskih i podzakonskih akata u pogledu potrebnih dokumenata za carinjenje robe u Srbiji, a najvažniji dokumenti su:
- original fakture
- transportni dokument (CMR)
- dokument o poreklu robe (EUR1) - ako je potrebno
- izvozna carinska deklaracija
- i druga dodatna dokumenta i dozvole ako se to zahteva (npr. u slucaju transporta vangabaritnog tereta DOZVOLA za taj prevoz).

3. DOPREMA ROBE U SRBIJU
Doprema robe u Srbiju se sastoji iz:
- prijavljivanje robe carinskim organima na granici (po instrukcijama špeditera u Srbiji ili vozara, roba se preko granicnih špeditera prijavljuje carini).
- upucivanje robe carinskoj ispostavi na uvozno carinjenje robe (po instrukcijima špeditera u Srbiji)

4. CARINJENJE ROBE
Uvozno carinjenje robe se obavlja po prispecu robe, uz prethodno pribavljanje dodatne dokumentacije od strane uvoznika, i to:
- memorandumi uvoznika (overeni i potpisani)
- kopija registracije uvoznika
- kopija PDV obrasca uvoznika
- broj kontrolnika uvoza
- kupoprodajni ugovor (ako postoji)
- dokaz o placanju (ako je roba unapred placena)
- faktura za prevoz robe (ako je potrebno)
- dodatne dozvole (od strane nadležnih organa) - po potrebi.

Uvozno carinjenje robe se može obaviti bez istovara robe u carinsko skladište, ili uz prethodni istovar robe u carinsko skladište.
Ova dva nacina uvoznog carinjenja robe zavise od odobrenja carinskih organa, tj. oni odreduju koji ce se nacin primeniti.
U slucajevima kada se na vozilu nalazi samo roba za tog uvoznika i kada je ona preglediva na samom vozilu, tada ce carinski organi dozvoliti carinjenje robe na vozilu.
U slucajevima koda se roba doprema zbirnim transportom (više uvoznika na istom vozilu) i kada je ona teško preglediva, tada carinski organi odreduju da se ona prvo istovari u carinsko skladište, te da se nakon istovara robe pristupi uvoznom carinjenju iste.

5. CARINSKI DUG
U postupku uvoznog carinjenja robe nastaje carinski dug (CARINA + PDV) koji mora de se plati u roku od 8 dana. Za nastali carinski dug može da se položi bankarska garancija. U tom slucaju roba može da se isporuci kupcu odmah nakon okoncanog uvoznog carinjenja, dok za nastali carinski dug garantuje nosilac bankarske garancije. Roba ostaje pod carinskim nadzorom sve do okoncanja uvoznog carinjenja i regulisanja carinskog duga.

6. ISPORUKA ROBE
Po okoncanju uvoznog carinjenja robe i regulisanju carinskog duga, roba može da se otpremi kupcu. Otprema se vrši na osnovu instrukcija prodavca, kupca ili špeditera, a na osnovu ugovora o transportu.

Za više informacija o uvozu traktora i kombajna, kao i ostalih polovnih poljoprivrednih mašina i opreme, obratite se špediterima.

Izmene Zakona o carinskoj tarifi donele su izmene i carinskih stopa koje se sada trebaju ugraditi u Uredbu koju treba da da Vlada. Primena će nastupiti nakon izlaska Uredbe. Smanjene su carinske stope samo na traktore poreklom iz Evropske Unije 17 %(bilo) za polovne i 12,8, 8 i 0% za nove u zavisnosti od njihove snage. Preporučujemo da se detaljnije informišete u Službenom glasniku u kome će izaći izmenjana Carinska tarifa

sve sto sam napisao nisam napisao da bi nekoga nagovarao da nesto kupi nego da ukazem na razliku u ceni kod nas i kod prvog suseda i ogorcen sam koliko nam para uzimaju nasi prodavci masina jel ako ovi iz hrvatske imaju racuna po ceni od 18700 da prodaju yto 90ks a tek koliki je racun i marza (zelenaska)ovih nasih kad isru masinu prodaju kako diklofen rece za 24670 evra:ppozdrav:
 
6qxu8o.jpg
[/IMG] 200konja :)

---------- Poruka napisana u 17:15 ---------- Prethodna poruka je at 17:12 ----------

maxt9j.jpg
[/IMG] ovo je yto 904 i pise da ima 8000sati i da je 7 godina star
 
Eto da se neprepiremo ti ga otidji kupi pa nam svima kazi koliko te izasao kod nas registrovan u Srbiji,pa cemo videti razliku .
 
Poslednja izmena:
prijatelju nisi citao sta sam napisao pa ci morati da citiram sam sebe"sve sto sam napisao nisam napisao da bi nekoga nagovarao da nesto kupi nego da ukazem na razliku u ceni kod nas i kod prvog suseda i ogorcen sam koliko nam para uzimaju nasi prodavci masina jel ako ovi iz hrvatske imaju racuna po ceni od 18700 da prodaju yto 90ks a tek koliki je racun i marza (zelenaska)ovih nasih kad isru masinu prodaju kako diklofen rece za 24670 evra:ppozdrav:
 
Pozdrav svima.

Radim na liniji za sklapanje Yto 454 u Agrovojvodini pa cu vam pomoci koliko budem mogao oko nekih pitanja.
Nisam procitao celu temu jer ste stvarno mnogo pisali :)

Al evo da pocnemo od ovoga zanjeg.

AV daje garanciju na Yto-a godinu dana ili 1000 rs pa sta prvo istekne.
Imamo servis i magacin rezervnih delova,i servisere koji idu po terenu gde god da ste.

Sto se tice uvoza,ne bi moglo da se uzovi direktno iz Kine jer Yto prodaje samo ovlascenim distributerima.A i dobijanje dozvole za uzov kod nas je jako tesko i skupo zbog svih homologacija,sertifikata i ne znam ti ni ja cega tako da se to nikako ne bi isplatilo za 2-3 traktora.
Cene traktora u fabrici stvarno ne bih znao da vam kazem.
Kontejneri kod nas dolaze brodom u Rjeku pa se kamionima transportuju do Novog Sada.

Ako vas jos nesto interesuje pitajte slobodno pa ako budem mogao pomocicu vam.
 
Da taj sa velikim obravama je direktor prodaje :) Secam se kad ste bili :)
Ranije je ja mislim dolazilo u Kopor ali vec duze vreme dolaze u Rijeku.Mozda nije znao da sad dolaze odande jer ne znam ni ja tacno kad se to promenilo.
 
Samo da vam kazem jedan primjer koj nije vezan za yto traktore, ali se ipak radi o kupovini novog traktora.

Jedan poznanik je isao kupiti "crveni traktor" 190ks i isao je kod zastupnika u HR pitati koja je cjena. Malo je oko cjene pregovarao i dosli su na cifru "ispod koje ne ide"... I tako, ode u austriju da vidi koliko ga tamo kosta taj traktor i tamo je isti traktor bio jeftiniji oko 5 000€ sto nije mala stvar. I ako se dobro sjecam da mu je tamo valjda receno da tvornica daje cjenu po kojoj se traktor prodaje i da tvornica odredjuje trgovcima marzu... Ovaj pokazao HR predracun za traktor s tom i tom opremom austrijancu i ovaj se zacudio kako toliko skupo. I austrijanac mu izvuce ponudu za isti traktor dosta jeftinije... I ovaj ni 5 ni 6 nazad kod HR zastupnika i dobije traktor po cjeni koju je austrijanac napisao... Ali je zato imao gadnih problema s reklamacijama i servisima i nije dobio svu dogovorenu opremu u traktoru, a u tu cjenu ide oprema koju je i platio ;)

Ovo je prica od usta do usta, ne znam koliko je istinita, ali dio mi je i on sam ispricao na poljoprivrednom sajmu gdje je taj traktor i bio izlozen...

Sve to govori kako odredjeni trgovci "love u mutnom" samo da zarade koji € vise... Radi se o boljoj marki traktora i nije neki jeftikaner i full oprema (svi reflektori, kompresor, varijabilni mjenjac, hidro izlazi na struju (narucio je sva 4 na struju, a dva je dobio na sajlu a dva na struju), prednji hidraulik i prednji uteg 900kg... Ma sve sto ide uz taj traktor.

Sad zamislite koliko lapaju na kinezu kojem je nabavna cjena skoro duplo manja od maloprodajne. jasno je meni da se svaka karika u lancu mora podmazati, ali bas toliko... Citam po internetu da postoji i yto 904 s reverzerom, mjenjac 12+12 i kad se odlucim kupiti takav traktor, ne znam da li se smijem uopce usuditi pitati koliko bi taj kostao da se doveze kod nas i da mi ga prodaju uz svoju zaradu...
 
Eraser možeš li reći tj. rešiti nedoumicu oko konjskih snaga na 904.Čuo sam od tvog šefa da je na mašinskom fakultetu merena snaga i da je izašlo 102-103ks.Ne znam gde je mereno pa ako znaš pojasni.
 
To cu morati da proverim.Cuo sam i ja za to ali se nisam detaljnije raspitivao.Kazu ljudi da su generalno Yto traktori malo jaci nego sto im je to naznaceno,i dosta njih sa kojima sam pricao na sajmu i sto dodju kod nas kazu da im deluje jaci malo traktor.Al dok nema brojki da to potvrdi ne mogu da ti kazem da je to tako. :)
Provericu sutra u firmi pa cu ti reci sta sam saznao.
 
Nazad
Vrh