Objekti za smeštaj mehanizacije

@BARBULA
Zaista ne primećuješ koliko tvoj 'stil' dijaloga odstupa od normale?
Da ti ilustrujem kako izgleda sa strane tvoja 'komunikacija': otprilike kao da se neko u grupi ljudi bez trunke srama iskenja pred svima..
Nemam lično ništa protiv tebe, i nemoraš se truditi da nam objasniš kako si u stvari ti u pravu a svi ostali: (da ne koristim tvoj atribut)..
Upristoji se i pokaži malo poštovanja, nemoraš za svaku sitnicu vređati ljude pa čak i ako si u pravu.
 
Samo ti nemoj da me ucis lepim manirima

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Iskreno i realno mogu da te ucim o gradjevini a i o stigu jer sam i tamo radio. A prosipanja, staticari ne mogu da proracunaju mozes da pricas po fejsbuku nekim babama koje strepe od nauke, matematike, statike, vakcina i aviona a ne ovde da ti se smeju ljudi.
Poseravanje po ljudima koji su ucili skole je po meni a verujem svakog normalnog je van svake pameti i tu nema vise nikakve diskusije.
 
Decko o cemu ti pricas, ti izgleda nisi sav svoj, ajd jos jednom procitaj i probaj da shvatis o cemu sam ja pisao, a o gradjevvini i Stigu nemoj da me ucis jer sam prohodao u Stigu pored mesalice
 
Статичар не постоји у науци... То ниподоштавање грађевиске струке је кренуло од умишљених архитеката, који себе издижу у небеса, а без нас грађевинских инжењера ништа не би могли да ураде...за разлику од њих ми грађевинци можемо и њихов посао да обављамо он наш ни под разно...толико о свемогућим архитектама...даље тај назив се одомаћио код народа, па само статичар, статичар...

Статика конструкција је само један испит на грађ. факултету и она је основа за много озбиљније испите који се баве прорачунима како у бетонским, дрвеним тако и у челичним конструкцијама. Статика без ње нема шансе да се ишта израчуна, јер се на основу сила и момената из прорачуна њених, те силе и моменти и то максимални узимају за даље прорачуне, али опет није она та која прорачунава величину пресека цеви за биндере, густину шипки и узенгија у стубовима, као и њихов распоред и величину. То је комплексна наука, без које нема савременог грађевинарства.

Да може да се зида без прорачуна, без вертикалних и хоризонталних серклажа уколико је реч о масивном систему градње. Све то стоји до озбиљног земљотреса, е онда буде белаја и са прорачунима, а без њих поготово. Зна се колико су коефицијенти сигурности, али се понекад деси да је земљотрес далеко јачи на одређеном подручју па направи белај. У скелетним систему градње, неће да може одокативна метода...то све пада ко кула од карата.

Иначе масивни систем је систем у коме су зидови од блокова/цигле носачи конструкције, а серклажи хоризонтални и вертикални само укрућивачи исте. Вертикални серклаж у овом случају искључиво служи као сеизмичка сигурност, да зидови услед померања лево десно не бо искочили...

Скелетни систем градњр примењујенсе на објектима 5+ спратова и ту су стубови и греде АБ који носе конструкцију, док је зид од цигле/блока само испуна и ништа више.

Даље распоред арматуре а поготово узенгија у гредама је изузетно битан, јер узенгија није ту да веже шипке, већ да пренесе вертикално оптерећење на шипке које су јелте хоризонталне. Зато је то изузетно битно да се прорачуна, јер то носи конструкцију, а не димензија одливене АБ греде...наравно код наших мајстора то није битно, оно знају колико шипки и где иду и то ће стајати...

Челична конструкција, поготово биндери могу да се прорачунају на хиљаду и једну димензију, с шта је у њима најбитније. Па распоред вертикала, дијагоналс и то да се сви њихови спојеви секу у једној тачки. Значу уклапање је битно тих елемената, јер само тада се силе ту у тим зглобовимс поништавају, јер спрег сула у тој тачку мора да је једнак 0. То се код нас у градњи ових објеката не поштује ни најмање, тскође се поједини елементи предимензионишу, кско би то стајсло, а све јер није то рачунсо грађ инжењер, већ су мајстори то правили одокативном методом. Има и фирми које раде уз прорачуне, али већина не...

Нагледао сам се свакојаких решења, а на питање зашто је то тако, одговори су били то тако мора...када бих рекао шта ми је струка ућутали би и то је то...
 
Galicije, radiš li u svojoj struci? I gde radiš?

Meni u mom timu koji vodim fali i arhitekta i gradjevinac, pa pošto znaš i posao arhitekte, bio bi nam jako koristan.
 
Радио сам ја без мало 5 година у струци, али сам преломио и напустио све то. Врнуо се из оне луднице звани НС у мирнију средину, решио да се бавим с чиме се бавим. А да не бих заборавио то што је учено, урадим по који ситан пројекат са стране, про боно за пријатеље и познанике који граде хале и сличне ствари...
 
Sto si onda dzaba kostao roditelje da te skoluju...a i ti sam se mucio...
Nije to "dzabe" druze. 🙂
To moze da komentarise samo neko ko nije zavrsio faks, gomilu stvari se nauce sto moze posle u zivotu da koristi i ako se bavis poljoprivredom. Imas siri pogled na sve, lakse kapiras neke nove stvari i jos gomila stvari.
Nije to trosak nikako, to ne moze niko da mu uzme, i bice mu lakse za neke stvari u zivotu...
 
Ја сам то завршио, а са чиме ћу се бавити то уопште није битно. На крају радио сам, видео да ми тај начин живота не одговара, не зато што не знам да радим то што радим, већ једноставно ова лудница која је дошла по градовима, то ми не одговара..а право да ти кажем нисам неке ствари могао да прогутам..тако да сам то све лепо напустио, вратио се на своје и сада радим и живим како живим..
 
Nešto si mnogo ozlojedjen :D

Gde su to često iste plate?

Evo ako hoćeš možeš u niskogradnji ako imaš 410,plata 170.000 sutra možeš da počneš.
 
Zapitaj se što umišljeni arhitekta mlati pare,a ti se vratio na selo.
Seljače rekao bih da imaš previše godina da pričaš na taj neukusni način.
Mlaćenje para, po svaku cenu..
Ti kao da si onaj novokomponovani investitor sa ML-om.. sećam de sa su jedno vreme većina beogradskih 'investitora' vozili ML-ove..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Seljače rekao bih da imaš previše godina da pričaš na taj neukusni način.
Mlaćenje para, po svaku cenu..
Ti kao da si onaj novokomponovani investitor sa ML-om.. sećam de sa su jedno vreme većina beogradskih 'investitora' vozili ML-ove..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
И ја исто,ил МЛ ил Слона,али су били нови а не 20 год стари :haha:
 
Sećam se dobro, početkom dvehiljaditih, kada su neki lozničko/šabački 'investitori' gradili na čukaričkoj padini nekoliko višespratnica, a u kojima su sve stanove prodali po tri puta, ojadili gomilu ljudi(od kojih neke poznajem lično), i koje je samo zanimalo mlaćenje para..
Tu su neki arhitekte i građ inženjeri svakako morali staviti svoje potpise i time na neku ruku morali ući u kriminalnu akciju.
Takođe, znam gomilu slučajeva gde su pojedini građ ing sa sve licencom morali potpisivati neke stvari koje nebi smeli tolerisati ni po ljudskoj ni profesionalnoj normi..
Eto zato cenim galicijev izbor čestitog čoveka koji ne prodaje veru za večeru.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Arihitekta nema ni upola znanja koliko ima inzenjer, to su cinjenice.Ko zna koji predmeti su na oba faksa, njemu je sve jasno. Prve 2 godine aritekture su malo teze od srednje skole.
 
Seljače rekao bih da imaš previše godina da pričaš na taj neukusni način.
Mlaćenje para, po svaku cenu..
Ti kao da si onaj novokomponovani investitor sa ML-om.. sećam de sa su jedno vreme većina beogradskih 'investitora' vozili ML-ove..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Oko novca sve se vrti :D Neko sazna pre,neko kao ja kasnije :D Nemam nameru ni novca da budem investitor,borim se na tri fronta da se živi koliko toliko pristojno.Ako neko misli da je lako nek radi tri posla 24/7 pa da vidi kako je.

Arhitekta prodaje objekat,njegova rešenja su ono što krajnji kupac gleda,a statiku niko ne gleda kad kupuje.To je stanje u Srbiji.

Zato inženjeri beže u niskogradnju gde i u malim firmama imaju odlične plate za naš standard.

I moj moto života u Srbiji bar ovo što mi je ostalo je "možeš da ih mrziš ili da pokupiš kajmak".
 
Nazad
Vrh