Soja 2022

Ma za soju i nije veliki problem,ona se ipak nešto manje koristi za ljudsku ishranu a i tada se termički obrađuje,šta onda reći za povrtare koji Reglonom tretiraju,luk,krompir, papriku i drugo koje i sveže jedemo :unsure: (n)
 
@steva44
"Sve" si napisao samo si zaboravio navesti za koji preparat je to uputstvo.
Tekst je na ijekavici, predpostavljam registracija u Hrvatskoj.
Ja kod nas ni u jednom uputstvu za totalni herbicid nisam video da piše tako nešto.
Govori se o klasičnom totalnom herbicidu ne desikantu.
A to koliko su i desikanti "bezopasni" govori njihova zabrana u EU.
Najave su da će se to uskoro desiti i sa totalom.
Termička obrada ne može da ukloni ili uništi štetne hemijske materije.
 
"Agroklub" je hrvatski sajt i jedino se tu navodi da može da se koristi predžetveno za uništavanje korova (pšenica, ječam, raž i zob) i za desikaciju uljane repice, ali ni na tom mestu se ne spominje soja.
Kod nas ne postoji "klasičan" totalni herbicid registrovan za tu namenu i ni u jednom uputstvu to nećeš naći.
U nas se sve tumači kako kome odgovara i kako mu se ćefne.
 
Koliko se sećam,Pledge ili danas Max51 je u jednoj dozi registrovan za pre-em upotrebu,u drugoj dozi za post-em,u trećoj dozi kao desikant i u četvrtoj kao totalni herbicid.
 
Trebao bi da sprži i zelene mahune.Koristio sam ga dosta puta u semenskoj lucerki i uvek je sušio zelene čaure sa semenom.Cela, kompletna biljka bude osušena kao da je spaljena.
 
Trebao bi da sprži i zelene mahune.Koristio sam ga dosta puta u semenskoj lucerki i uvek je sušio zelene čaure sa semenom.Cela, kompletna biljka bude osušena kao da je spaljena.
Користио сам неки Агроармов Дешикаш десикас заборавио сам...нема ништа зелено после њега мислим да иде 2,5л по Ха.
Za koliko vremena odradi posao da moze da se kosi? Meni savetuju 2 lit/KJ
 
Postovi su premešteni na pravo mesto.2l/k.j sam i ja uvek išao a tretman je većinom rađen krajem jula meseca dok je toplo pa prženje bude brzinsko, za 3-4 dana osuši sve.Koliko mu treba sada po ovom vremenu ne znam baš tačno.
 
Ja cu javiti koliko treba vremena :D,stim sto sam ja malo manju dozu danas koristio, oko 3l/ha,300l/ha vode,reglone forte.Bice lepo sutra i prekosutra,tj toplije,ali ponedeljak kisa,posle opet neki skok temperature ,pa voleo bih da je skinem pre sledeceg vikenda,ako vreme dozvoli....mnogo sr... oko soje ove godine,a nema ni prinosa nekog.
 
Nisam slikao,sareno je ,tj taj manji deo soje sto je ostao.Ima tu i tamo pomalo gde je suva,ali bar za sada,se ne otvaraju mahune.Zbog neiskustva sa desikantom,tu sam ipak gasio sekcije preko tih delova gde je suva,reko mozda zbog desikanta pocnu da se otvaraju naglo mahune ...pojma nemam.Ovako gde je zelenkasta,vecinom samo gornjih nekoliko mahuna na stablu su zelene,ima i lisca zelenog.|To sto je ostalo moje soje,je izdaleka zelenije na oko od komsijske soje,a njegova mesec dana kasnije sejana od moje .... zeleno lisce je mislim zbog retrovegetacije,ali imam i wendy ,ona iskreno deluje da je jos ''prirodno'' zelena ,koji kur.. ceka sa sazrevanjem pojma nemam,6-og aprila setva.
 
Kod nas je situacija takva da ce kasnije ( majske ) setve ranije sazreti nego one sejane u drugoj polovini aprila. Te ranije su retrovegetirale. Dobar deo se osusio jos letos dal zbog pukotina u zemlji ili otkud znam zbog cega i zemlja se zuti od rasturenih zrna. Majska setva se zuti i sazreva normalno. Ja imam sve Wendy. Kod nas zetva soje nije ni krenula posteno. Poneki su probali pa odustali, ima samo 1-2 proizvodjaca koji su pokosili jedan deo od svojih povrsina sli su sejali od pocetka do sredine aprila.
 
Danas sam čuo da je jedan kod nas bacio soju. Nije hteo niko da je primi zbog vlage i upalila mu se i on je bacio...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh