Soja 2022

Pogledajte kako je sve na svom mestu. Nije ni naprslo ni staklo, ni zadnje lampe na prikolici (znj kvaliteta, posto potrosaca nista ne stiti…), zato sto ce mimoici /3 mladji i 3x jaci traktor vec nema fabricke farove… a ovde samo gume marke “Obilicevo” na prikolici 30 god. stariji od tog traktora. Crno nam se pise…

Mislim da za taj harac (za reg. traktora i prikolicu + tehnicki + osiguranje istih) ne bi mogao da isplati ako naplati celokupan taj rod sto je na prikolici…

Skinuo 3ha soje u cetvrtak pre promene vremena, danas oterao da prodam. Sa te povrsine 4720kg za naplatu 12,5% vlage, sorta Pelikan bilo osipanja ali nista preterano, Sava mi se pre se vise otvarala. Nisam zaorao nista od djubriva njive djubrene muski ranije, pa ce se pokriti ulozeno i njiva lepo ociscena od sirka pa dogodine idemo ispocetka.

Kukuruz da… zanimljivo je sto se moze igrati kombinacijama korpi, dodataka zica da ima vise trenja u vrsidbenom delu, pa cak i blokiranja nekih delova korpe… ali u sustini kad je sve suvo i zrelo mozes kako oces, problemi su zelene maune koje treba odluciti dali ih otvarati ili bacati napolje iz kombajna.

Ako prskas totalom,hoce li proci zrno test na gmo ?.Desikant nemas ili ?.
Ako se koristi neki desikant,koliko treba vremena da se isusi pre nego sto kombajn moze vrsiti ?.

5-7 dana.
Zavisno od testa da li pokazuje samo aktivnost na Glifosat ili geneticki test koji reaguje iskljucivo na gen!
Ranije su koristili samo test koji pokazuje aktivnost na Glifosat.

Sta raditi,soja nikako da sazri a sto je bila zrela protutnjao led pa je sva na zemljo

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Desikant ,sta drugo,ili total ako smes.Jedino da nam neko jos pomogne koji tacno desikant,ili je svejedno ...onaj reglone forte od syngente nije bas jeftin.

Reglone forte resava ambroziju ?.Nisam nikad koristio desikante,na njegovom upustvu vidim ne pise da skida ambroziju.Dok za ovaj gore na linku Kabuki desikant od Galenike,pise da skida ambroziju,ali ne pise jel moze u soji da se koristi.Mada nemam ja mnogo nje,no nije na odmet da je sredi,vecinom mi je bitno samo za soju da se isusi.

Kod nas cicak,ambrozija,malo sirka ,najvise dominiraju na njivama po ataru u sojama.Kod mene mislim da se korov probio od ranije,ali nije napredovao zbog suse,posle 20-og.08 kad je bila prva kisa je sve krenulo.

U sojari trakice reaguju na gen koji je tolerantan na glifosat a ne na samu aktivnu materiju. Danas vidim u ataru dosta njiva iztotalisano,ovih dana će se (pretpostavljam) prskati sve preostalo. Ono što je zrelo ispada na zemlju a ono što je zeleno neće do prvog mraza prekinuti vegetaciju. Inače prinos u soji nam se kreće od 100-600kg/kJ. Baš opravdavajući prinos za bilo kakvo prskanje i trošenje na nju.

Ja sam moju proterao kroz selektor.Na 3 k.j 2.150 kg selektirane od čega su tri džaka polutke i sitno učmalo zrno.U pitanju je Apolo.

Nazad
Vrh