Zaštita vinove loze

Sta se desava.
Moj vinogradarcic zavrsio cvetanja bobice se lepo vide i ja sam ga danas oprskao jer kazu sutr ce kisa.
Koliko sam naucio ovoj je jedno od najvaznijih prskanja.
Od insekticida po mom programu od prosle godine pise cipermentin, ali ga nisam imao pa sam uzeo savanur isto sto i nurell d.
 
Ako smem da kazem sve po PS skolski Lazo .

Primetio sam da posle cvetanja neki vinogradari i to iskusni ne stavljaju insekticid. Sta mislite o tome.
Odmah da kazem ja stavljam.
 
U toku cvetanja ne jer dolaze i pcele izmedju ostalih insekata i mora da se pripazi. Kad je cvetanje vec solidno odmaklo onda insekticid stavljam u sva prskanja do kraja, to je u mom slucaju najcesce jos 3, max 4 prskanja..
 
Ako smem da kazem sve po PS skolski Lazo .

Primetio sam da posle cvetanja neki vinogradari i to iskusni ne stavljaju insekticid. Sta mislite o tome.
Odmah da kazem ja stavljam.
U periodu cvetanja se i ne prska to je broj jedan. A insekticid je za sada jedini hemijski nacin borbe protiv cikade koja prenosi fitoplazmu, inace najaktivnija je u periodu posle cvetanja, i u tom cilju suzbijanja cikade vinogradari treba da nastupaju kao tim jer pojedinacna borba ne vodi nicemu. Zato obavezno stavljajte insekticid. "Preporučuj se preparat Talstar 10 EC, sa aktivnom materijom bifentrin u koncentraciji 0,05 odsto. Takođe i Todome 24-SC, sa aktivnom materijom buprofezin+fenpiroksimat u koncentraciji od 0,1%, kao i Elisa, aktivne materije buprofezin u koncentraciji 0,06%." Takodje su efikasni i preparati na bazi lambda-cihalotrina npr. megatrin, king, grom, kozak. Da napomenem da ti preparati nisu preterano skupi zato nemojte da stedite na toj stavki.
 
Pored navedenih za cikadu deluju i sledeci preparati
cipermentin Cipkord
hlorpirifos etil + deltametrin Nurell D
fenitrotion Fenitrotion
azinfos metil Gusathion WP 25
 
Ovo prskanje idemo ridomil,manfil,luna i kosan...proslo 12 dana od prskanja a palo preko 40litara kise..nema se sta vise cekati za petak vidim opet najavljuju padavine..
 
Moram reci da sam mislio da se sekvenca manje prakticno ne koristi u vinogradu vec prvenstveno za jabuke.
Lambada ima relativno kratku karencu i ja je ostavljam za zadnje prskanje. Koji insekticid koristis za zadnje prskanje
 
Шта ово може бити по ободу листа? Највише има на младим листићима. Чокот од јесенас, прва година. Прксан је cabrio top - ом 2 пута, задњи пут пре 7 дана. Имали смо пуно кише.
9871d7424c1b4ceca759ec7bfe93a2ae.jpg


Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Prskano 15. juna kombinacijom cipkord, supernova, topas i pehar... Dal moze da sledece bude 10., 11. jula prskanje? Istom kombinacijom...
 
Nazad
Vrh