Pečenje prasića, hrskava kora.

Gledam sad kako ide to sa "bajaderama", mogao bih da probam deluje fino.
Evo zanimljivog video iz neke pecenjare ali ono sto je meni zapalo za oko je kad na 1:55 covek kaze "mi koristimo te prasice od 15 do 25 kg" a ono ispred njega na raznju imalo 35 kila lagano :ROFLMAO: I onda ona ista tema, neki Beogradjanin (bez uvrede, mislim na ove sto ne znaju nista, cast izuzecima xD ) procitao negde da su najbolji prasici od 20kg i kad cuje ovo kaze "idemo u Arandjelovac na pecenje tamo su najbolji prasici od 20kg" :D
 
Ja sam probao praseće i jagnjeće bajadere slajs sečene, fantazija a što je najvažnije svako parče je isto jer me opasno živcira kada neko viljuškom prevrće po pradli i traži ne znam ni ja šta.Ajde ako to rade deca pa traže krto parče ili kožuricu ali par puta sam video odrasle osobe koje svako parče prevrnu, došlo mi da ih resetujem pesnicom med rogove.
 
Mene isto to nervira kad neko pretura, ja ako nisam siguran da li ce da mi se svidi necu ni da ga gledam.. Zato ja od nedavno, poslednjih nekoliko godina, kad secem pecenje za slave, litije, rodjendane i sl. uvek secem bez kostiju, odnosno pakujem u tanjir samo rebra sa kostima ostalo skidam i odvajam koske. Takodje secem manje parcice i gledam da sve bude slicno i cini mi se da u poslednje vreme ima manje tog prevrtanja jer su ljudi vremenom shvatili da nema loseg parceta u tanjiru i da ne moze da izvadi kosku ili neku mast ili nzm ni ja sta je to sto izbegavaju. A i u slucaju da izvadi nesto sto mu se ne svidja malo je parce moze da ga ostavi sa strane mada se to bas retko desava..

Nevezano, imao sam slucaj sad za poslednju slavu zena koja ne jede jagnjetinu ubada prvo parce do nje uz reci "u ovo mi se bas svidja" i mi stali gledamo je, muz joj tu pored i pita je "sto to uzimas?" kaze ona "pa svidja mi se" :D Mi joj kazemo to ti je jagnjetina ti to ne jedes a ona uzme pomirise ga i kaze "ma nije ne oseca se" a ja vidim sa koje strane je uzela jagnjetina nema greske samo sto se lepo ispekla pa malo odozgo lici na kozuricu praseta.. Pustimo je mi stavila parce u usta i pljunula u salvetu kad je osetila sta je :ROFLMAO:
 
Biraj očima pa se posluži rukama.
Mene, takođe, nerviraju ti što prevrću po ovalu sa pečenjem, pa obično mu ispred mene najbolje parče.
Tada prekidam sa jelom obavezno.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Ja kad sečem pečenje,na jedan kraj ovala stavljam but,u sredinu rebra i pauflek a na drugi kraj plećku,tako da bude vizuelno koliko toliko pregledno.
Inače čitam komentare o kvalitetu jagnjetine,pa mi čudno,jer ja nikad nisam jeo lošu jagu. :osmeh:
 
Zato ja pakujem u oval jedan red pecenja, ne zidam u vis 2-3reda, sve se vidi i kad se omanji menjam
Slicno i ja radim, sa strane ovala bude jedan red a na sredini bude u 2 reda, dole stavim krtine i rebara koja nemaju kozuricu (ona ispod plecke) a odozgo ga popakujem da zalici :) Pogledacu da li imam nesto slika u telefonu pa cu da okacim ako nadjem..
 
Samo ovo nadjoh u telefonu sto se pakovanja tice, nije neki reprezentativan primerak ali to je taj princip:
image.png

A evo ga i prasac od Bozica:
image.png
 
Prasetina je ako je prase do 25kg a jagnjetina do 35kg zive vage, oduvek bilo i bice. Sve teze od toga je nazimad i siljezad.
Kod mene je pravilo 10kg zive vage 1 sat pecenja, naravno na jakom zaru i skoro nikada na vatri. Isto tako uvek iznad zara.
Ovako pece jedan moj prijatelj i onda "prase" od 30kg pece 5 sati.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
70de3b6887f3430a41b246754ddb271f.jpg
 
Prasetina je ako je prase do 25kg a jagnjetina do 35kg zive vage, oduvek bilo i bice. Sve teze od toga je nazimad i siljezad.
Kod mene je pravilo 10kg zive vage 1 sat pecenja, naravno na jakom zaru i skoro nikada na vatri. Isto tako uvek iznad zara.
Ovako pece jedan moj prijatelj i onda "prase" od 30kg pece 5 sati.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
70de3b6887f3430a41b246754ddb271f.jpg
Ovaj kao da ima kardan u ledjima 🤣🤣🤣
 
Da li ide i deo vod, kako mleko ne zagori ili iskipi?
mleko ne sme da zagori niti da pokipi, preporucio bih svima koji zele da pokusaju da naliju kotlic prvo sa cistom vodom, a onda da polako kako voda isparava da dolivaju mleko tako ce lakse da kontrolisu stanje i temperaturu. Zavisi i cime se lozi da li granje ,kocanje, debela drva ili cumur. Naravno i da li je u pitanju domace mleko ili ona lajt verzija iz prodavnice. Ja imam krave i koristim domace mleko, ne bih smeo da krenem sa cistim mlekom, bar pola-pola u startu, al opet da kazem ceo vic je u vatri, mora polako i osecajno
 
Svojevremeno je Milan Kovačević voditelj legendarne emisije "karavan" pričao kako je najukusniju jagnjetinu jeo u Dalmaciji gajenu na nekom ostrvu . Ovce su na tom ostrvu sa oskudnom vegetacijom bile naviknute da jedu neko aromatično bilje ( jer druge trave nije bilo ) i to je mesu davalo neponovljivi ukus . Čovek je proputovao bivšu Jugu , zna znanje , svašta probao i treba mu verovati .
Naravno da treba probati i pokušavati spremati pečenje sa raznim aromatičnim biljem u manjim količinama .

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
Da na otoku Pag-u , imaju zasticeno ime u EU , takozvana paška janjetina, navodno zbog specificne vegetacije na koju bura nanosi morsku sol koje te ovce pasu.
Imaju i zasticen brend ovcijeg sira takodje , nisam jeo , mislim da odnos kvalitet cijena nije bas u redu.
Inace ima samo odredjeni broj ovaca pa tako da se proda i pod tim imenom janjetina koja nije vidjela taj otok u zivotu.
 
Nazad
Vrh