Skladištenje zrnaste robe

Ako su drveni stubovi ekser 5-6cm i udri, ako su metalni nemam iskustva.
 
I ja imam isti problem ,ambar je 11mx2,2 m x4 m ,napravljen od cevi za skelu i žicom ,ima temelj ko da su crkvu zidali.
Razmišljam šta bi bilo najbolje da ga "obujem"iznutra i sipam robu u zrnu.
 
Ja sam radio osb ploče super se pokazalo

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
 
Da li ti je čardak poletvan? Ja nemam letve vec samo žicu na razmaku stubova od 1m.Da mi je poletvan čardak mogao bih staviti samo onu sitnu žicu i rešena stvar, ovako moram ipak nešto jače da stavim.
Jeste,preko letvi sam postavio šperploču.
Izračunaj šta ti je povoljnije.Da ga poletvaš i staviš mrežicu,ili da staviš dasku.
Šta god budeš stavljao,bolje je šarafima nego ekserima.
 
Neću da ga letvam. Ako stavljam fosnu nju bi falcovao na neki način a ako bi isla daska od 22mm onda bi trebala biti što šira (18-20cm) i na njihov preklop još jedna od 8-10cm koja bi se šrafovima za drvo pričvrstila za ovu širu dasku. Za letve treba da varim nosače na svaki metalni stub a to mi se ne radi.
 
Nema potrebe da stavljaš tu usku dasku na sastav bolje bi bilo da ti neki stolar uradi falceve po 10-15 mm širine a pola debljine daske da gornja preklopi donju dasku
 
Pravio sam dasku sa falcom kada sam pregrađivao neki prostor za skladištenje zrna.Išao je falc na pola debljine daske i onda se preklapa.A na krajevima su bili U-profili u koje su se slagale daske.Mislim da mi je stolar lepo naplatio za te falcove.
 
Pa realno da se tako isfalca daska za ceo ambar ima da košta dosta.Usluga je generalno skupa,neče stolari da se zezaju sa tim.meni je brat stolar pa kad mi nešto treba rodim mečku da mi napravi.Uvek mi kaže nađi drugog ja ču ga platiti :haha:
 
Iskustveno falc treba da bude 2cm onda 3-5g ne treba pur pena. Kod mene je 10mm falc i samo orce godine nismo koristili pur penu, posle obavezno.
 
Ovo su varijante o kojima razmišljam. Jedna je fosna od 5cm koju bi ovako i ja mogao isfalcovati na cirkularu a druga je varijanta od cola ili ti šalung daska od 22mm. Znam da je dovoljna i daska od cola jer su mi metalni stubovi na 1m razmaka ali ipak sam u nedoumici. Ima li neko drugaciju ideju?
5a089889db06e321697cd58f494b03f6.jpg
9e4d40e3bf8beed21ffa29be1f6e2bfa.jpg
 
Ako je fosna u pitanju samo je po sredini proreži cikularom na dubinu 10 -15 mm i u te žljebove ubaci lesonitne trake. Tako ćeš uštedjeti na materijalu jer ako praviš falc, puno gubiš a fosna je dovoljno debela da se ne savija i trga te trake.
Ako ideš na dasku falc pravi naizmjenično na donjoj strani vadi jedan a na gornjoj drugi pa kad ih složiš da preklop bude u položaju da se ako nabaci kiše, kiša slijeva niz njih a ne da uvlači unutra. Ovako ne falc u obliku T je moguće da uvuče a i ako ne naškodi žitu ostaje dugo vlažno između fosni pa im skraćuje vijek.
 
Nema direktne kiše ni vlage jer čardak sa obe strane ima krov i šupu od 6m.U pravu ste, na falcovanje se dosta gubi, oko 0,45-0,5m3 ukupno.
 
Mi smo nekad na prikolicu stavljali drveni patos pa su daske bile falcovane. Sve je lepo uklopljeno i dobila se jedna ravna ploča. Međutim daske su se brzo pokrivile i taj falc se pokazao problem jer je praktično formirao udubljenja u patosu gde se zadržavalo sve živo, a teško za očistiti. Zbog toga smo preko patosa morali staviti i lim. Eto, to su moja iskustva sa falcom - samo za potpuno suve daske i uslove, tamo gde će daska dobijati vlagu živeće i pokvariti idealno naleganje daske na dasku...
 
Mi smo u čardak daske stavljali uspravno isto od metalne cevi a daske smo vezivali žicom za vodoravne cevi na čardaku i posle prve upotrebe kad se prosušio sabili ponovi jedan do drugog i ubacili letvice gde je bilo prostora. Od tad prošlo više od 3 god i još uvek stoji sve dobro čak ni žicu nismo skinuli nego preko nje stavljali daske od 25mm.
 
Mi smo u čardak daske stavljali uspravno isto od metalne cevi a daske smo vezivali žicom za vodoravne cevi na čardaku i posle prve upotrebe kad se prosušio sabili ponovi jedan do drugog i ubacili letvice gde je bilo prostora. Od tad prošlo više od 3 god i još uvek stoji sve dobro čak ni žicu nismo skinuli nego preko nje stavljali daske od 25mm.
Možeš li slikati da vidimo kako to izgleda?
 
Moj čardak isto ima metalne stubove na jedan metar i poprečne cevi u tri zone, na dnu na metar visine i na vrhu ili drugom metru. Planirao sam sa spoljne strane prvo da stavim lim zbog zakišnjavanja a na to onda osb ploče. Da li bi to bilo izvodljivo i da li bi držalo teret?
 
Ja sam imao metalne stubove i cicu zicu ( stancovana zica ) preko nje sam stavio onu sitnu zicu i nista vise. Punio sam na visinu od 2.5m i stoji super. Spajki pitaj kod tot prometa koliko kosta metar te zice. Brzo se zavari a moze na meru da pravi


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nazad
Vrh