Magacinski prostor za skladištenje žitarica kako god on bio izveden je odlična i verovatno najisplativija investicija u ratarskoj proizvodnji.
Bar je tako bilo unazad mnogo godina, pa i decenija.
U zadnje vreme situacija se malo promenila kako se tržiše ipak koliko toliko liberalizovalo a konkurencija medju otkupljivačima povećala.
I dalje je to uglavnom vrlo isplativo, mada se dese godine da se bude na nuli ili čak i u minusu.
Kada se planira lični lager treba uzeti u obzir i odredjene rizike koji idu sa tim poslom, kao i dodatnu angažovanost, odnosno trud.
Mislim da su uslovi lagera na otkupu zadnjih godina prilično fer manje više, ali je činjenica da se ipak više zaradi ako ostaviš kod sebe. Uglavnom se prodaja pogadja bez odbitaka, tel-kel, pa je to dodatni plus, imaš robu kod sebe kojom raspolažeš po sopstvenom nahodjenju, ali treba računati i na trošak utovara-istovara, rizik, brigu.. Nije uvek sve savršeno.
Moje lično iskustvo je da je pšenica ako se može tako reći najsigurnija roba za čuvanje pod uslovom da je skinuta sa odgovarajućom vlagom i da je prostor adekvatan. Kod mene baš ona najviše i bila prisutna magacinu.
Sa kukuruzom, bar starim, krunjenim iz čardaka pa lagerovanim je već drugačije, i lično se posle nekoliko loših iskustava ne bi odlučio na skladištenje bez kvalitetne fumigacije. A i nema mnogo smisla, već se drži dugo u čardacima.
Milsim da je slično i sa ovim modernim sistemima ubiranja kombajnom sa njive u jesen. Nisam to pokušavao, ali ne verujem ni da ću ikada.
Po mom mišljenju svaka vlažnost preko 14% ne bi smela da ide u skladište bez dosušivanja. To što se radi tako je druga priča i razlozi, ali vlaga od 15,16% i više procenata sigurno nije zadovoljavajuća bar za neko duže lagerovanje. Ima tu svega, i to su samo priče kako to može. Može, ali sa kojim kvalitetom i sadržajem budji i plesni.
Merenje vlažnosti kokuruza u jesen je krajnje nepouzdano i lično mislim da je prava vlažnost zrna viša nego što uredjaji detektuju. Imao sam više puta priliku da vidim kako to izgleda posle par meseci stojanja.
Soja ako se skine suva je takodje pogodna za čuvanje, ali je čest slučaj bio da dogodine cena bude manja nego u žetvi pa je pitanje isplativosti.
Jesenas ko je ostavio napravio je posao.
1998-me kod nas na salašu smo napravili magacinski prostor sa dve ćelje po 35T koji se i danas koristi.
Tog leta je cena kukuruza bila 6 nemačkih maraka, i nismo hteli po toj ceni da ga prodamo..
Evo par sličica iz ranijih godina kako izgleda: