Kukuruz 2021

Krunenje kod mene je bilo zanemarljivo. Meni odgovara hibrid koji podobro podnosi susu. Po sve sta sam procitao to bi bilo ZP 434. Inace sejem ga na nadmorska visina od 750 metara. Svinje ga jako vole. Barem to je slucaj kod mene. Mozda za sledecu sezonu uradim test izmedju ova dva hibrida. 1 hektar od 427 i po mom mislenje test bi bio merodavni posto uslove gajenja bice iste.
Hvala na savetu.
ZP 434 prastari hibrid. Izbacio sam ga odavno , možda prije 5-7 godina. Izuzetno neotporan na sušu (kao i većina ZP). U dobroj godini dobar, kvalitetnog zrna.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
 
Kakav je ovaj Syngenta Carioca hibrid,imao je jedan ogled sindzente na magistralnom putu Palanka-Topola i lepo je izgledao ?
Vrhunske prinose dao na većini lokacija tokom 2020 ali sporo pušta vlagu. Najšire i najkrupnije zrno koje postoji, skoro kvadratično.
Imao sam problem na jednoj parceli gdje je bila jaka vlaga i skidan u klipu zajedno sa KWS Kollegas. Carioca krenuo da buđa a Kollegas k'o dukat.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
 
Skladište isto za oba

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
 
Imam jednu parcelu od oko hektara koja nije godinama rađena do prošle godine kada je posejana pšenica. Letos sam totalom dva puta prskao pošto je trave bilo nenormalno.
Planirao sam tu suncokret ali sam odustao i u proleće idem sve kukuruz. Jesenas nije zaoran map.
Šta mislite koji hibrid tu posejati na lošiju zemlju?
Moraš malo pročitati karakteristike hibrida i na osnovu njih odlučiš, e sad čiji hibrid (semenska kuća) ćeš sejati to ćeš sam odlučiti.
 
Eh, pročitao sam sve brošure semenskih kuća, pa opet ne znam šta da poručim (a trebao sam da javim još pre NG). Sejaću oko 10ha kukuruza i hteo sam da uzmem dva hibrida, ili dva Pionira ili jedan Pionir i jedan ne Pionir. Ranijih godina sam imao najčešće Pionir i DKC, ali DKC posle prošlogodišnje priče sa 4943 sad neću da sejem. Od karakteristika mi je bitno rano otpuštanje vlage i ne prevelika biljka. Neki potencijal za rekordne prinose mi je sekundaran jer svakako ne mogu ostvariti taj potencijal pošto ne sejem ispod 21cm.
 
Ti si kao i ja pročitao sve živo i opet ne znam sta sejati, mada ja imam malo zemlje jako malo ali opet želim dobar prinos. Uvek gledam da je klip sa što više redova, i ne visoka biljka da je ranije fao grupe i da brzo odpušta vlagu još kad bi klip bio dugačak 30cm bilo bi ok. :haha: (y)
 
ZP 434 prastari hibrid. Izbacio sam ga odavno , možda prije 5-7 godina. Izuzetno neotporan na sušu (kao i većina ZP). U dobroj godini dobar, kvalitetnog zrna.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
Predlozi nesto pa probacu. Sejao sam neki Pionir FAO 400 je bio ali nije se proslavio, isto tako probao sam i Osijecki hibridi ali opet slabo. Uslovi su ti koji sam napisao. Nadmorska visina 750-800 metara, navodnavanja nema mogucnost, sejem posle 25 aprila radi temperaturu, zemjiste -klasa 3-5. Od svi probani hibridi najbolji rezultat sam imao sa ZP. Isto tako kolege u mom kraju koji su isli sa druge hibride nisu se proslavile. Mozda ova godina priprema bi bila bolja posto planiram da radim sa rotodrjlaca a prethodnim sam radio sa tanjiraca.
 
Mozda glupo zvuci ali koji redom sejete kukuruz?
Dali uvek sastavljate do komsije ( nekad ostanu 2,3 reda ) ili ste probali da sastavite u svojoj njivi? Ko vozi kombajn znaće na šta ciljam..

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
 
Kad sejem malu njivu tipa jedno jutro ( do 14m ) onda od komsije sejem 4 reda-sastav kod mene. Kad sejem vecu njivu onda od komsije 20 redi-sastav kod mene. Takav sistem setve radim i kod kukuruza i kod soje.
 
Kada njive idu u spic pogotovo bi po meni trebalo bar jednu punu masinu do komsije. Kada redovi nestaju moze doci do brlje sa kombajnom.
 
Danas porucen syngents chorintos fao 300 ,cenu ne znam ,dobavljac kuka mora da se poruci nece ga biti dovoljno ,jedino sto znam to je popust od 400 din po vreci na 10 vreca uplacuje se na na racun 15 dana od skeniranja nekog tiketa na dzaku
 
Evo cenovnika.
67e3d463fe7759c96265ab40c0cd4369.jpg
 
Nazad
Vrh