Oranje

Može bit eventualno da je koji nosač brazde savinut pa malo vuče i više hvata, ili ako se posebno za svaku stranu štelaju crtala, možda jedno nije dobro naštelano.
 
Bas tako zato sam i postavio ovo pitanje.Kada se zavija navojnica po gredi pomera plug levo desno i povecava ili smanjuje prvu brazdu i u jednom i u drugom smeru.Na granicnicima se moze zavijati i odvijati odnsnoo da prva brazda ulazi u "zdravo" pod vecim ili manjim uglom + vise ili manje a onda automatski poslednja menja ugaio i ide dublje ili plice.Pokusavao sam da vrtim gore dole i nikako nisam uspeo da ustelujem da odseca lepo. Sto kaze @Tonchi i crtala sam stelovao pokusavajuci da ga ispravim pod nekim drugim uglom i da ga gurnem vise "u poslednju brazu" i obrnuto i opet nije bilo neke razlike.
 
Prvo da li je mapumpao gume simetricno , i onda na ravnoj podlozi izmjerio visine poluga od dolje , znaci ne od rukavaca gore vec od dolje , moraju biti iste visine. Tek ako je to sve isto moze nastelovati plug.

Najprije se to vidi da li toplink stoji u istom polozaju kod orana na jednu ili drugu stranu. Kosa vuca je uvijek ista odnosno i zahvat pluga bi trebao biti isti. A moze plug da ore ravno i ako prva brazda ima manji zahvat a ide dublje ili obratno. Ako se lako ore kao ove godine to se teze opaza ali kod teskog oranja to se vidi puno bolje.

Ako predpluznjak ide i preduboko u kukuruzovini i ore se duboko isto hoce da stopa.

Ako je stelano na traktor sa uzim kolotrakom i kopca se na traktor sa sirim kolotrakom normalno da treba prestelati plug i obratno. Pa na lemken okretacima je to rjeseno da se najlakse radi , prvo stelas zahvat prve brazde(duzi navoj) a onda kosu vucu (kraci navoj), normalno ako su gume isto napumpane i kopcanje je na istoj visini , a kod promjene dubine se stelaju ona dva vijka za zakosavanje plugo poprecno.

Zahvat prve glave treba da je isti kao 2 , 3 ili koliko brazdi ima plug , metrom se izmjeri kad zaustavis traktor dok je traktor u zemlji , najjednostavnije , moguce ima i jednostavniji nacin;).
 
Poslednja izmena:
U kukuruzovini na lemkenu crtala guram dole sto dublje, da masa koja na njih dolazi od pretpluznjaka nebi se podigla i zaglavila izmedju nosaca crtala i samog crtala. Tu zna da zagusi bas cesto ako crtalo radi plitko. (crtalo je nazubljeno kod mene). Imam jedno pitanje za kolege plug je strelovan prema armatracu prosle godine koji ima nesto malo sire tockove od mog case. Da li bi trebalo da se zahvat prve glave presteluje za moj traktor i koliki treba da je zahvat prve glave. Da li postoji neka definicija. Takodje sam primetio da jedna strana cisti brazdu a druga strana je bas urusava. Napominjem da je plug nastelovan prosle godine od strane servisera. Oranje je ravno i slozeno, nevide se prohodi,milina mi da gledam kako je to orano. Ali eto me kopka zasto jedns strana cistu brazdu drzi a druga ne.

Sent from my S60 using Tapatalk
Na vogelu na jednoj strani predpluznjaci vataju malo sire nego pluzna tela i tu uvek se vrati komada u brazdu.
Mozda je tako i na lemkenu.Mada nosaci predpluznjaka su drugaciji nego na vogelu.Tako mi je isto bilo i na 2 i na 3 brazde obrtacu
 
Sto se sija
92d310d802f1e8f9e39d459a58551ec6.jpg


Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
 
Бога ми иде на мишиће угажено од комбајна уз брег без предње вуче и блокаде нема шансе,кукурузовина се заорава накисла је и натрулила....Сојиште и Угар друга песма иде перфектно....
 
Ja završio, kolega mi pomogao, dosadno mu bilo 😁
Imao sam priliku radit sa ovom životinjom, jako moćan stroj, buduća želja ...
Danas smo bili u uslugama, 37 kj.
Pokušali smo ovo zaoravat, VN XM 1050, XMS 1050 Vario i onaj Pottinger Servo 45 Plus sto sam stavljao slike. Nijedan se nije proslavio, iako moram priznat da moj se najmanje gušio iako imam najmanji zahvat, ja 120 cm (3 glave), oni 215 cm (4 glave). Kombajnirao Zmaj, stabljike nekih 60-70 cm visine.

Nastavili smo nakon tanjuranja, išlo je bolje dosta, ali zagušilo je još tu i tamo.
 
Nazad
Vrh