Oranje

Kada je sezona oranja ,uglavnom orem od 7-15 .Izuzetak je ako treba da se završi njiva.
 
Nikola je kao jedan moj drugar, bivši poljoprivrednik. Pitam ga koliko ima da ore, kaže još najmanje 6 dana. Rekoh, otkud ti toliko, koliko ima još jutara? Devet kaže on, da poludiš! HAhahaah
Evo sad jedan zanimljiv podatak:
Sa Imt 560 stari tip rekord mi je 7 kj za dan oranja u komadu, plug Fop 610.14
Sa Imt Sila Nebeska 8 kj, plug Imt 701 14 cola
Sa 820 16 kj u komadu 522 m duž Imt 757.3
Sa 892 11 kj Regent 3x40
Sa Pumom 5 kj na dva mesta, plug Kverneland 150b :haha: :haha: :haha:
Koliko traje tvoj "dan" oranja ako sa rusom 82 možeš da uzoreš 16kj? 10-12sati ili 24 sata?

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
 
Dok sam orao sa rusom svetski rekord mi je bio 3.5kj. Sa kinezom sam jednom uspeo 7 uglavnom je to oko 5kj al uglam zvono za kraj odsviraju ledja.
Bitan detalj je i da je mtz orao sa 2x35 a kosooki pretezno 3x35
 
Obično odredim koliko parcela hoću da uzorem za dan i onda teram dok ne završim a vreme mi nije bitno jer nisam vremenski ograničen.Uglavnom jurim i žurim da odradim što brže i budem miran nego da rastežem i razvlačim u nedogled.
 
Ja nisam ravnao jer je to trenutno nemoguća misija.Možda se ukaže prilika pa odradim a verovatno ostaje za februar.
 
Dok smo vukli repu onda smo orali sve po teskom blatu i snegu.
Odem nocu posto je tad jedino smrznuto i moze da se ore.Obidjem par krugova a u rusu milina toplo.Reko aj malo samo da sklopim oci ostavim traktor da radi i pruzim se iza sedista ko banana.Kad sam se probudio ono i otpustilo i svanulo uveliko.Dizi plug i kuci😂.Malte ne celu noc prespavao
 
Posto mi je polje gde su parcele malo dalje,ja orem dok ne stucem rezervoara pa nazad.To je uglavnom 8-10 hektara u zavisnosti od zemlje i velicine parcela.
 
Ako orem celu noć kriza me hvata oko svanuća.Stanem, traktor ostavim da radi a navijem alarm na telefonu na najduže sat vremena.Obično se trgnem pre alarma i odspavam 30-40 minuta koji mi budu sasvim dovoljni i ko nov, vozi dalje.
 
Oranje mi postaje sve draze i draze. Ne gledam jel ima oreklopa, koliko djubriva trosi, da ki sve baterije kao na sejalici rade, da li sve dizne rade i jos kojekakve masine. Ceo plug kosta kao tona soje,bilo de da ga pokidam samo mogu u kanal da otkacim bez ikakvog jeda.
Tako i meni, radim dokle mi se radi, mozak na pasi... milina
dok u svim ostalim poslovima uka-buka, zurim, kasnim
 
Lako je radim dokle mi se radi ako ste kod kuce i ne ide se u firmu pa kad se uradi a ako uzmes dan godisnjeg odmora i planiras nesto uraditi onda nema polako vec samo gas da se sto pre rijesi posao...

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Ja ponesem da jedem i pijem,sve popijem a hranu vratim kuci ne pipnutu

Послато са SM-T510 помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh