Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Danas sam pokušao da promenim nekoliko ležajeva na tanjirima imt sejalice. Na prvom sam pao, nikako da izbijem tebtri čivije koje drže tanjir i teg. Iskrivio dva kvalitetna izbijača, zagrejao teg u šporetu, opet nece. Šta ciniti?
Naprskao sam wd pa cu videti sutra, probacu na starom buvljaku da uzmem jos neki izbijac, ali ima li nekog saveta?
 
Jbg ja sam mislio da su ovi moji izbijači dobri. Jedan je novi unior, drugi neki polovnjak, baš dobar bio, njega mi više zao. Probao sam malo da bušim, al moje burgije su njesra.
Mislite da wd džaba trošim?
 
Napravi sam svoj izbijač. Uzmi komad osovine fi 30-ak mm a dužine do 150mm, poravnaj ga sa obe strane. Pronađi rolnicu od nekog starog igličastog ležaja manju od čivije-zakovice za 1 max 2mm ili nešto slično tako žestoko. Probuši rupu u onom komadu osovine takvu da uglaviš rolnicu i ostavi je da viri jedno 5mm napolju. Sa takvim izbijačem ako ne izbiješ onda samo bušenje ili vatra pomažu. Mi smo bušili a posle stavljali šarafe umesto zakovica.
 
Ova je izgleda orginalna tj fabrička. Kada ja stabim nove nije to loše, ali ovo me ubi. Ako ne uspe wd kanda cu i to sa kuglicom opraviti.
 
Pa ako su zakovice kako moze izbijac tu ista da uradi,prvo brusilicom obrusi glave zakovica do tanjira,lezaja ili kako vec ide kod nje i onda ih izbijaj.
 
Jesu obrušene glave zakovice, nikad drugačije se i ne radi.

Nemojte to raditi ljudi. Ja sam na mojoj kad sam je uzeo sve ležajeve zamenio kao od šale samo što mi je ruka od čekića bila kao kod Popaja :osmeh:
Ne brusi ih jer se deformiše i grejanjem širi nego lepo čekić dobar i oštar sekač lepo zasedneš i na panjić staviš okineš i sečeš, posle lepo nasoniš na nešto zglavno da možeš da izbiješ, ako nemaš dobar probojac stara burgija je zakon umesto probojca tj izbijača
 
Burgija,ok zavisi od kvaliteta,ali nekad zna da prsne kao staklo,obavezno naocare zastitne nositi,ni slucajno bez njih ni da mislite da radite nesto takvog tipa.
 
Još bolje krpom pokriti. Ti sitni delovi od burgije (takodje i od ležaja) su strašno oštri,pri udaranju brzo lete i mogu ozbiljnu povredu da nanesu.
 
Kakve su to zakovice?Ja sam kod mene na 20 tanjira zamenio lezaje iz zajebancije,mora dobar izbijac i dobar cekic,kad se obrusi tamo gde se udaralo leti napolje iz dva puta.
 
Ima li neko Gaspardo zitnu sejalicu?
Imam ja Santa Mariu od 3.5 m

WPzp55r.jpg
 
Nazad
Vrh