VLADIMIREC T-25

Ide bakarni dihtung....
Provjeri zategnutost vijaka glava i stublina (cilindara) , kilo ključem, zateže se na 100-110 Nm....
 
Fokusiraj se na menjač....
Odnosno birač brzina....
Batali curenja, flisovanja, estetiku...
Funkcionalnost (upotrebljivost) traktora je važna, u drugom planu je kako on izgleda, jel' kaljav, masan i sl.....
Masan i prljav će svakako raditi, ALI ako neće ni da krene s mjesta, eee onda(k)....
 
Rešio sam problem. Poskidao sam gornje gumice sa oba filtera, namontirao, nadrukao i upalio bez problema. Filteri su neki kartonski, ukrajinski, plastični, tako da obratite pažnju kad budete kupovali.
A ja sam od sada čvrsto odlučio da popravljam rusa samo kad stane. Ništa više ne pipam preventivno. Bolji delovi koje skidam od onih koje stavljam. Ovo stvarno više nema smisla. Ne mogu da shvatim da nema više krštenog dela da kupim.
 
Ne znam šta očekujete za traktor koji je star minimum 40 godina....
Treba da budemo sretni da uopšte i ima delova....
Mogu se naći kvalitetniji delovi, ali i koštaju....
Šta recimo očekujete od seta za reparaciju hidrauličnog klipa koji košta 400 dinara ?
Maltene 1 paklica malko skupljih cigareta....
Moj je 1974. godište, znači napunio je 46 godina....
Pa da je samo stajao negde u garaži, propao bi, a ne da istrpi sve ono šta većina vlasnika radi s njim.....
"Rus je to".... 🍻
Veli većina kada im se skrene pažnja da rade nešto s traktorom šta realno ne bi trebali, jer nije predviđen za to....
Da nosi ogromnu težinu na polugama ili poteže ogroman teret za sobom, iz kaljuge i blata....
 
Од једног старог мајстора, који је радио са мојим оцем сам чуо да су у ссср имали мало другачији стандард за рачунање снаге у односу на европу. Стоји све то да на мотору пише декларисана снага а али они су узимали меру са мењача, не са радилице. Сад колико је то тачно не знам. Кад се погледају огласи за један тип трактора има различите kw.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Tačno tako !!!!
Ali kada neko od nas vlasnika i korisnika SSSR traktora krene s tom pričom, da Vladimirec-ova deklarisana i realna snaga u eksploataciji su u potpunosti nekompatibilni, odmah se jave vlasnici sličnih traktora, ali drugih neSovjetskih proizvođača, kako pokušavamo da iz takvog "čuda tehnike" (u posprdnom smislu), predstavimo kao upotrebljiv koristan, a nadasve i "jači", nego što jeste....
Da se nadovežem na tebe, kod Sovjeta ( MTZ,LTZ,HTZ,VTZ )se uzimala kao deklarisalna nominalna snaga "na točkovima", dok je kod većine ostalih, snaga merena na kardanskom vratilu....
Deklarisana snaga ovog našeg Vlajka, je "samo" 31 HP sa mogućnošću povećanja ( odvrtanjem korektora na PVP ) do 34 HP....
Bilo kom vlasniku ili ekploatatoru ovog traktora je, u najmanju ruku, smešan taj podatak, da je snaga "samo" 31-34 "konja".....
Ako slučajno spomenem njegov "domaći" pandan, ili konkurenta iz SFRJ, toga vremena, i njegove (uglavnom mane,pojedine i prednosti, uporedivši s VTZ), ovde, nastaće III svetski rat !!!!!
 
Ruse, nije ti tačna ta šema brzina!
Dobrodole i Sapatniče, ako su Rusi snagu iskazivali po DIN ili po SAE međunarodnom standardu, onda se zna kako se meri ta snaga. Nema tu merim na točku, merim na menjaču.
Dobrodole, Vladimiraca je proizvedeno milione kroz 40-50 godina i bar 50% se i danas kotrlja širom sveta, tako da to što ima delova je čist ekonomski interes proizvođača istih, a ne to što je njima nas žao pa daj da nam pomognu kakvim bilo delovima jer bolje ne mogu. Zar je moguće da se za to vreme ni jedna fabrika nije etablirala kao isporučilac kvalitetnih delova za prvu ugradnju ili za rezervne delove? Da su osvojili kvalitet pa neka košta skuplje? Ja pre mislim da je problem u ovima što donose delove i u kupcima koji hoće karike i klipove za hiljadu dve dinara. Zar od tolikog SSSR-a samo Ukrajinci umeju da naprave rezervni deo? A usput da pomenemo da bukvalno gladuju. A sve prave. A ništa nije kvalitetno kao original. 90% delova je Ukrajina. Gde su Rusija i ostali?
 
Poslednja izmena:
Ruse, ako štanglica nije dobro naštelovana i u nekoj brzini ne zabravljuje iz prve kad šaltaš a traktor ti je pod opterećenjem, onda u toj brzini u radu, oranju npr, hoće da zaglavi i pomeša brzine. Uglavnom je moguće odglaviti ga čvakanjem ručice. Rastereti traktor i pokušavaj ručicu tamo vamo i trebalo bi da se sve posloži na mesto. Nakon toga bi trebalo naštelovati štanglicu da lepo zabravljuje.
 
Imaš Poljake i Kineze za delove....
Poljski su solidni, ali kod nas ih uopšte nema u ponudi....
Original ne postoji, i u samoj Rusiji imaš gomilu noname i "zamenskih", nisam do sada naišao na kvalitetan deo ORIGINAL dobavljač, "prva ugradnja"....
Te fabrike odavno ne postoje...
Antiću, ne razumeš problematiku, po tvojoj logici i smeru razmišljanja, možeš li mi objasniti zbog čega na Vladimirecu ne postoji "normalna" matica ili šraf, nego je sve 12, 14, itd. ?
Tako i sa snagom, oni su svet za sebe bili onda, a i sada su...
Verujem da su se i trudili da se razlikuju od "ostalih"....
Postoji ona verzija T30, koja je išla za Ameriku, prosto je neverovatno koliko su stvari morali da promene,a Američki "partner" je to verovatno zahtevao, da bi uopšte izašli na njihovo tržište ?
 
Ruse, ako štanglica nije dobro naštelovana i u nekoj brzini ne zabravljuje iz prve kad šaltaš a traktor ti je pod opterećenjem, onda u toj brzini u radu, oranju npr, hoće da zaglavi i pomeša brzine. Uglavnom je moguće odglaviti ga čvakanjem ručice. Rastereti traktor i pokušavaj ručicu tamo vamo i trebalo bi da se sve posloži na mesto. Nakon toga bi trebalo naštelovati štanglicu da lepo zabravljuje.

Kako se steluje stanglica I gde se nalazi?Plug sam otkacio I parkirao traktor.Nisam ni pokusavao da odglavim menjac.Prvi mi je traktor pa ne znam bas mnogo mehaniku.

Poslato sa ALE-L21 pomoću Tapatoka
 
Dobrodole, druže, ako su merili po međunarodnim standardima SAE ili DIN, onda su morali da mere po pravilima koja nalažu ti standardi. Prihvatam i da se ne razumem u problematiku, nema problema. To što su šrafovi ključ 12 ili 14 ne znači ništa samo po sebi. Ne proizvodi se ceo traktor po SAE ili DIN standardu pa da šrafovi moraju biti unificirani. Ne proizvodi se ni sam motor na taj način. Dakle samo snaga motora se meri po DIN ili SAE i uprošćeno to označava da li je merena snaga samo motora ili motora sa uključenim svim potrošačima predviđenim za taj tip motora u tom tipu vozila. Ali opet ću reći da prihvatam da ne razumem problematiku. Kakav je to onda standard ako proizvođači biraju šta i kako će da mere? To što ti pričaš je pre potezna moć traktora uslovljena odnosom u prenosu, a ne snaga motora.
Ako su Rusi merili snagu po nekom svom sistemu, to onda u redu, a ako su merili po međunarodnim standardima onda se zna šta i kako. Plus je neki predstavnik standardizatora (u ovom slučaju SAE) morao da i sam utvrdi da li je to tako ko što oni kažu pre nego što je VTZ uopšte mogao da se pohvali da je snaga motora ta i ta po SAE.
Ruse, štanglica se šteluje ispod desne noge, na samom izlazu a iza desnog poklopca od šipki menjača, da ih tako nazovem. Moje je mišljenje da će ti to najbolje naštelovati majstor koji zna oko ruskih traktora.
Brzine: puzeće (l i ll) su ti na istom mestu gore desno, prva i treća su ti dole desno, druga i četvrta su gore levo i peta i šesta dole levo.
Sad kad sam se zagledao, dobra ti je šema. Izvini.
 
Poslednja izmena:
Anticu prvo cu da probam da popravim reverzer, a posle cu da trazim na internetu kako se steluje stanglica.Malo si me zbunio za semu brzina ali nema veze svako moze da pogresi :)

Dobrodole.Koji poklopac moram da skinem okrugli ili kockasti?Ako je kockasti jel moram oba da skinem pa da udaram cekicem I letvicom ili samo jedan sa desne strane kod noznog gasa?



Poslato sa ALE-L21 pomoću Tapatoka
 
Ma nije to toliko ni bitno. Kod mene na pločici piše 22,5 kw/sae pa sam zato prokomentarisao. Meni je bitnije da je on težak i stabilan, da dobro stuka nizbrdo i da teško dobija sanke u strani. Tu je za 539 car, a jeftiniji je tri četiri puta.
Ruse, okrugli i kockasti poklopac su ti za prvi i drugi snop. To ne diraj. Imaš jedan duguljasti poklopac sa četiri šrafa, taj je od šipki menjača.
 
Dobrodole.Koji poklopac moram da skinem okrugli ili kockasti?Ako je kockasti jel moram oba da skinem pa da udaram cekicem I letvicom ili samo jedan sa desne strane kod noznog gasa?
Poslato sa ALE-L21 pomoću Tapatoka
Kockaste poklopce skini s obe strane....
PRITISNI PEDALU KVAČILA !!!
Pa onda pokušaj da vratiš (poravnaš) zadnju polugu...
Kad čučiš s lijeve strane traktora kod vrata, zadnja desno poluga menjača....
Tudom ?
Ne znam da li je zaglavila desno ili lijevo, nijesam prorok, jbg-a ti...
 
Dobrodole, druže, ako su merili po međunarodnim standardima SAE ili DIN
Тешко да им је тада цвилео тојаш за америчке и немачке стандарде. ГОСТ, од речи "государствениј стандарт" је стандард кога су се држали у СССР-у, а њихових тракторима је много важнији параметар "вучна класа" (одређује се вучна сила трактора у килопондима при тачно дефинисаним условима). "Владимирец" иначе припада "вучној класи" 0,6.
 
Nazad
Vrh