Trimeri

Imao bih jedno pitanje u vezi Husqvarna 525rx.

Fabrički je podešen na malo jaču smješu goriva, a Husqvarna preporučuje podešavanje karburatora nakon 10-tak potrošenih rezervoara. Pošto sam ja davno potrošio tu količinu goriva, riješio sam da ga naštimam kako treba. Po knjigama preporučena maks. brzina bez opterećenja sa trimi glavom je 9500 o/min, a sa sječivom za travu (nož) 11000. Kod mene se vrti na 9000 o/min sa trimi glavom i poprilično zamasti svjećicu nakon 5-6 rezervoara.

Evo i zvanično uputstvo za podešavanje karburatora i ono me malo buni. Piše da H šraf podesim na 9150, a zatim okrenem za još 1/4 kruga (posnija smjesa), a ne piše ništa o broju obrtaja. Znači 9150+1/4 kruga pa koliko bude. :osmeh:

Da li da tako i uradim, s tim da vodim računa da ne pređe max 9500 o/min sa trimi glavom? Nabavio sam i onaj nazubljeni (splined) šrafciger i tahometar za ovo planinarenje. :haha:

Svaki savjet od iskusnijih, a i onih manje iskusnih kolega je dobrodošao.

 
Da nije ovo previse tanko,osetljivo?Pitanje za vlasnike FS 120/FS 250 da li se previse giba/savija cev kardana?

Imam FS 120, radim s njim 4-5 godina, koristim i nit i trokraki nož i cirkular, mogu da kažem prilično zahtevno, ne baš da krčim šumu, ali žbunje, grane, naravno trava, nisam primetio nikakav problem. Tačno je da nisam radio sa jačom mašinom, debljom kardanskom cevi, da bih mogao da uporedim, ali s obzirom da radim prilično zahtevan posao za, ipak, amatersku alatku, verovatno bih primetio problem u radu da ga ima.
 
Imam FS 120, radim s njim 4-5 godina, koristim i nit i trokraki nož i cirkular, mogu da kažem prilično zahtevno, ne baš da krčim šumu, ali žbunje, grane, naravno trava, nisam primetio nikakav problem. Tačno je da nisam radio sa jačom mašinom, debljom kardanskom cevi, da bih mogao da uporedim, ali s obzirom da radim prilično zahtevan posao za, ipak, amatersku alatku, verovatno bih primetio problem u radu da ga ima.
Jel tvoj trimer ima rucku kao sa slike,tj pricvrscenu sa 4 srafa za cev kardana i gde je proizveden jel Made in China?
motorni-trimer-stihl-fs-120-18-ks2609-1.jpg
 
Neka je sa srećom!

A i da javim da sam za svoje potrebe kupio jedan AGM 520. Kako veće površine kosim kosačicama trimer mi je potreban samo za manje površine na teže pristupačnim mestima ( pored kanala, stepenika, ograde, oko drveća i sl.) pa nisam našao neko opravdanje da kupujem profi mašinu jer bi jako malo radila kod mene.
Takođe da javim ovde da je prečnik kardanske cevi 26mm a vratilo je sa 9 nuta.
Nešto više od pola rezervoara je potrošila 3% mešavinu sa oregon uljem a onda sam lagano isprobao i košenje manje površine sa istom takvom mešavinom. Sledeći rezervoar je sipana mešavina 2,8%. Preporuka proizvođača je 2,5% i to će da se pravi kada prođe period razrade mašine.
Pre bilo kakvog pokretanja sam podmazao glavu tako da nema nikakve prekomerne buke a i glava je bila samo mlaka nakon probe.
Obzirom da je prevashodna namena trimera održavanje i sporadična upotreba a i da se trudim da sve odradim po preporuci proizvođača i iskusnih kolega sa foruma, nadam se da će me zadovoljavajuće služiti.
 
Ево и мени малочас испоручили "демонски" тример и пошто ћу га употребљавати на начин као и Радиша, и сам очекујем да ће послужити барем деценију.
 
Cime je lakse raditi, gde je manje opterecenje za trimer- u pitanju je veca trava, ne drvenasta, ali deblja?
Imam ovaj fabricki trokraki, kontam posto ide iz fabrike da mu odgovara to, mada pricaju ljudi da su ovi drugi ok.
Sta vi kazete?
4bb753f5121a9b4734371d44f2c956e3.jpg
16baaef31343171f3207c28845a89b20.jpg


Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Ниси дао слободе својој уметничкој души и к'о Едвард Маказоруки, од живе ограде извајао диносурусе и јелене? ;)

Маказоруки.... где се њега сетисте.... тај је знао са сечивима...
 
Radisave, Zorge, kako rade mašine?
Нешто и нисам радио тримером. Подмаз'о где је требало, склопио га, сипао јачу мешавину, мало радио на празно, мало га лако турирао, јебав'о се са оним амовима које сам добио с њим, натак'о комад термо бужира на ћошкасту и оштру полугицу сауха на коју сам већ двапут одер'о шаку док сам цимао канап за стартовање, опај'о по' ара неке лакше травице... Овако, видевши на шта личи то што сам купио, рекао бих да сам направио коректан избор.

Маказоруки.... где се њега сетисте.... тај је знао са сечивима...
"Где се њега СЕТИСТЕ"??? Да л' ти ја личим на колективну свест типа Боргова из "Звезданих стаза", па ме ословљаваш у множини или ми просто персираш? :ROFLMAO:

Мислим, а кога другог да се сетим осим Маказоруког, ко се још зезао са рецкањем живе ограде на тако луд начин?
 
Написах из пристојности... Само Џони Деп може да снима тако луде филмове... Тек сад видех да нисмо у чет теми...

Данас мало косио тримером... нисам понео упртаче па сам мало приручно искористио поводац за псе од канапа... довољн је био један карабињер да може да се окачи тример и урадио један резервоар. Наишли облаци па сам јуначки одступио... до викенда...
 
Poslednja izmena:
Radisave, Zorge, kako rade mašine?
Samo malo sam ga probao za vikend. Do sada nisam nikada radio sa trimerom pa baš i nisam kompetentan :) .
Ovog vikenda, ako dozvoli vreme, biće malo više korišćen. Ja sam ga kupio da bi lakše sređivao mesta koja su mi teško pristupačna za kosačice.
Glavno košenje se radi kosačicama i meni je taj način dosta brži, lakši i ekonomičniji.
Trimer je tu samo da počisti ostatke pored plotova, taraba, ograda,stepenika, betona....
Javljam posle vikenda kakvi su utisci.
 
Nazad
Vrh