MTZ Belarus

Sto bi nas narod rekao dok jednom ne smrkne drugom ne svane .
Salu na stranu al sta sve ljudi mogu da urade to je neverovatno,juce sam u Tarašu zavrsavao jedan menjac i sedne decko od dvadesetak godina da proba traktor,decko me je odusevio kako isalta rusa bez i jednog jedinog krcanja,brza spora,kornjaca,zec,brzine kao auto a onda odete na drugo mesto i gledate kako devetom hoce da potegnu prikolice i pitaju se sto nece.


Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
Isto kao i moj mlađi sin.Ali on voli Rusa više od mene.Sve mora da je pod konac.Bitno je voleti to što radiš. :ppozdrav:
 
Da se nadovežem na priču o prednjoj vuči, nije primjer sa MTZ već sa Zetor. Naime, jesenac orem sa Zetor 7045, uključena prednja vuča naravno. Pored mene ore lik sa Zetor 7011, isti dakle kao moj samo nema prednju vuču. Kod njega je plug bio Leopard (2x14"), kod mene Huard obrtač 2x14". , parcela do parcele, isti nagib, ista zemlja. Pitam ga da probamo da krenemo zajedno a da ja isključim prednju. Očekivao sam takav rezultat - njegov traktor je značajno sposobniji od mog kada mi prednja nije uključena iako se radi o 100% istim traktorima (sem prednje). Kada uključim prednju, ja uzorem uzbrdo bez imalo proklizavanja dok on trećinu parcele proklizava. Bez prednje se uopšte ne mogu popeti do kraja parcele.

Stoga mislim da je rasprava o prednjoj kod MTZ otišla u pogrešnom pravcu. MTZ 82 bez prednje je sposobniji od MTZ82 sa prednjom koja nije uključena iz više razloga. Težište traktora je značajno pomjerena prema naprijed, masa traktora je značajno veća i zadnji točkovi imaju dosta više posla dok guraju taj mrtvi teret. Ja čak par parcela (veoma veliki nagib) moram da kosim sa rotacionom kosom i Zetor 7045 i uvijek koristim prednju vuču. Traktor uopšte ne proklizava, nigdje ne oštetim travu, nizbrdo me ne hvata zalet.

Dakle, ako imate prednju vuču na traktoru, koristite je uvijek sem tvrdom putu. Ništa nećete uštedjeti ako je ne koristite, samo trošite gorivo na proklizavanje i tjerate motor da gura 500kg mrtvog tereta.
 
Pa sad ,koliko kg su zetori,ako kažemo da rus sve isto ima na zadnjem kraju jedino nova kabina je nešto teža,koliko kg je teži prednji most sa vučom od običnog,ja cenim nekih 120 kg,e ako ga to koči ondak je traktor teško šajze još jednom.Po meni je bezveze upoređivati traktore različitih marki,jer rus je sklepan samo da ide,a zetor je istočni traktor koji teži zapadu ,tako da je ko ga pravio malo je i razmišljao šta pravi.
 
Nisam poredio Zetor i MTZ već način rada istog traktora sa i bez prednje vuče. Takodje, prednja vuča kod MTZ82 je teška oko 300kg, kod 7011/7045 prednja vuča je teška čak 400kg. To je veliki teret koji, kada je prednja vuča isključena, ne služi bukvalno ničemu i kao što sam rekao, značajno pomjera težište traktora prema naprijed, dalje od zadnjih točkova. Tu je otpor kotrljanja po mekom terenu prednjih točkova koji su kod Belarusa mali (što stvar čini još nepovoljnijom) koju sila trenja izmedju zadnjih točkova i tla mora da savlada.

Prosto rečeno, sa isključenom PV gubite vučnu moć traktora.

Odličan primjer su veoma veliki američki traktori iz 70-tih godina (Minneapolis, Oliver, Allice Chalmers, CASE, JD...) koji su imali rijetko preko 150KS i nisu imali prednju vuču a ipak su mogli da vuku vučene plugove sa 6-7 brazdi (znači nema opterećenja od pluga). Razlog je vrlo jednostavan - dizajnirani su tako. Jeste li možda nekad primijetili kako imaju slabašan i lagan prednji most i male gume? Ideja je bila u tome da se kombinacijom visine tačke kačanja nazad i laganog prednjeg mosta traktor dovede u situaciju da se tokom vuče bukvalno naprijed lagano podigne od zemlje tako da se zamalo kompletna njegova masa prenese na zadnje točkove čime se jako povećava vučna moć. Ako još više podignete kačanje i stavite tegove, dobijate još više no sve ima svoje granice jer dolazite do maksimuma koji zadnje gume mogu da prenesu na tlo. Kako to izgleda u ekstremnim slučajevima možete da vidite u Tractor pulling sportu.

Traktor bez PV je sposobniji od istog takvog traktora sa isključenom PV, to je čista fizika.
 
Evo da vam potvrdim Zombijevu pricu,nekada sam imao dva MTZ-a jedan je bio Mtz 52 super,a drugi je bio MTZ 50 taj nije imao prednju vucu neko je od kolega pre par stranica kacio sliku tog traktora.U oranju posto je 52 super bio ocev,a moj je bio 50-ka obadvojica smo orali leopardovim plugovima krivi gredelj tri brazde otac 5 spora, ja 5 spora,otac ako nije imao ulkljucenu prednju vucu ja bi ga stalno cepao u oranju cak sam jednom i najahao na njegov plug zverao okolo i nisam video da je on stao.U pripremi ja sam sa mojom MTZ 50-kom isao prvi prohod 6 brza,a drugi 7 brza dok on bez prednje vuce sa njegovim MTZ 52s nije mogao 6 jedva da ide 7 brzina mu je bila misaona imenica.Tacno bi se osetilo kako traktor kada se iskopca prednja pocne da propada i da se muci dok ide.Imao sam IMT-a ili ti Brenu 5106 skoro 15 godina sam je terao bez prednje vuce i kada sam je na kraju napokon ugradio shvatio sam koliko sam svih tih godina gubio u radu,u oranju,a pogotovo u tanjiranju kada se iskosi tanjiraca isao je kao ker u sreg i jedva je mogao da je vuce.Jednostavno i najprostije je objasnjenje teret prednjeg dela na primer kod MTZ-a same one sunke ili cizme kako ih ko zove one su teske kao djavo+most sa trubama+poluosovine+ulje+kardan sve to nadoda lepu kilazu traktoru napred koja ga dodatno opterecuje kada je prednja vuca iskljucena.Ja sada sa MTZ 82.1 kada orem,tanjiram,setvospremacim i bilo sta drugo da radim u njivi prednju vucu odma ukljucim i kad zavrsim i krenem kuci je iskljucim i ne razmisljam.
 
@zombie

Druze nije ti to merodavno ni malo.Ne vuce se isto plug obrtac i ravnjak od istih proizvodjaca a ne od razlicitih.

Zamenite plugove pa probajte, ja ti garantujem da ces sa njegovim plugom brze orati od njega sa tvojim i bez prednje.

Sta to vuce tu razliku u kilazi plugova?To ne racunas?

Nemoj mi reci da je ta kilaza zanemariva, a verovatno je duplo tezi obrtac od njegovog i konstantnu dubinu drzi zbog tezine sto bas i nije slucaj sa ravnjakom.

Bitna je tezina na zadnjoj osovini za oranje ako pricamo o traktorima bez prednje.

Ja kad sam nasuo u 558 po 240l vode u svaku gumu prestalo slajfanje.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Npr kad stavim utovarivač na 560 i skinem kabinu , bez da nazad stavim tegove traktor je mrtav šlajfuje ko budala
Ako stavim 350_400kg nazad traktor je upotrebljiv
Ako stavim 650kg nazad traktor ne oseti utovarivač!!
Ako skinem korpu za djubar a ostavim banane (ram) osetim da mu je teže u spremanju upada prednji kraj
Onda obično skinem sve
Traktor 2WD koji gura samo točkove kao moj oseti tih 150_200kg rama
A moš mislit traktor koji ima još tegove napred i gura diferencijal i reduktore i čuda koji je to teret??????
Tako da vozač koji ne pali prednju vuču u mekanom meni nije jasan!!!!!!
To je kao kad ja osetim da šlajfuje 560 u brazdi ne upalim blokadu?? Zašto????



Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Pa kad montiras utovarivac poluga ide preko prednjih tockova, tezina se prebacuje sa zadnjih tockova na prednje u zavisnosti od tereta utovarivaca i onog sta tovaris.To jeste logicno.Sav teret sto ide ispred ose prednjeg trapa oduzima ti kilazu sa zadnjeg.E sad zavisi od tereta i udaljenosti.Sto je udaljenije poluga je veca i vise se oduzima.

Lupam(nisam merio) ako je medjuosovinsko rastojanje 2.5m ,kasika ako je odmaknuta od prednjeg trapa 2.5m skidace ti teret sa zadnjih tockova 1:1 , ako je 1.25m udaljeno skidace ti 1:0.5 itd..

E sad neka mi neko objasni zasto bi traktor bez prednje bolje orao od traktora sa prednjom iskljucenom kad im je masa na zadnjoj osovini ista, gume iste ,menjac isti .Logike nema nikakve.

Ne znam to guranje diferencijala i tih 150 kg vise da toliko drasticno moze da utice.

Nekad identicni traktori sa istim plugom pa ne oru istom brzinom.Ima i do stanja motora,podesavanja pluga itd.

U svakom slucaju glupo je porediti, sa prednjom je neuporedivo sposobniji traktor.



Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Eto ako si nekad razguravao polovio traktor sa prednjom i bez prednje sve ti je jasno!!!
Treba gurati diferencijal i reduktore
Sve po malo oduzima snagu a kad se sabere bude sigurno 3_5kw razlike
Npr u firmi Claas axion 850 na prednjoj hidraulici nosi teg 1600kg, traktor ima ogibljenje prednjeg mosta ako ga u njivi ne spustiš, ( ne isključiš suspenziju i spustiš prednji kraj) da podeli silu vuče 35_65% odnos prednja i zadnja osovina on oseti!!
Npr kod nas u ozz neko pametan na 5100 stavi napred točkove sa 560
Traktor došao navaljen napred upada prednji kraj muka mu da ide po njivi, kupi njega čovek iz sela i kupi prednju vuču prvih godina je skidao i menjao prednji most kao da ga ne troši u spremanju i transportu, onda je odustao i uvek je duplak, i uvek koristi prednju vuču u njivi!!!!
Npr mtz82 ima dosta opterećen prednji kraj i ako iskluči prednju vuču mora bukvalno da gura sve to po njivi, a mtz 80 obično nema tegove napred i njemu je lakše, a sve i kad ih ima on gura samo 4 ležaja u točkovima
Evo član BUBU je na 577 stavljao balonke napred u spremanju verujem da je razlika bila ogromna
Ja hoću da napred na 560 stavim 11/80 r15,3 točkove i verujem da će biti razlike u odnosu na 750 r16


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Pa naravno odizanjem prednjeg kraja teret se prebacuje na zadnju osovinu.

Ali treba staviti na vagu pa videti koliko je to tacno procenata.Jer malo je to podizanje.

Kao kad dva coveka nose nesto, teze je onom sto drzi nize, tako i ovo.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Kome nije jasno trenje kotrljanja, sile i otpori koji se javljaju, neka uzme građevinska kolica i nek' ih provoza po oranju.
Prvi put prazna, a drugi put sa teretom od 10 kg.
 
Pozdrav jeli ko od vas pravio remont na orbitrolu na 820,kod mene je sljedeca situacija orbitrol normalno radi i sve al mi je curio na izlazu iz njega gdje se spaja s onim malim kardancicem sto ide dalje na volan ,to sam razvalio i našao kao neki semering ili manžeta nezz ni sam sto je u tom i je problem ,i sad ne mogu nac ngdje takvu mijeru tog semeringa il vec sto je u pitanju,orignalana mjera 25x45x5 a sad mi nude samo 25x45x7 proizvođac orbitrola je lifam
 
Kaze covek "kupio sam traktor prosle godine i rekli su mi ovi iz sela sto imaju ruse da se to ne dira".
1629058f12f92b9fe7a9cb10d49a043e.jpg
af1bda7bd097e632f322873546c62d2b.jpg


Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
 
Na regulatoru hidraulike kod MTZ 820 (onom ispod sedišta sa koga idu creva na klip hidraulike - kod nas ga zovu "bob"), zaglavljen mi je onaj preklopnik sa kojim se bira način regulacije hidraulike - poziciono ili preko sile iz toplinga. Ne mogu da ga mrdnem (ili baš jako teško) ni gore ni dole, tj. da ga rotiram unazad ili unapred kako bih ga namestio iznad proreza na onoj polugici koja ide sa šape na koju se kači topling. Levo, desno polugica ide lako, tj lako bih je stavio u žljeb, ali ne mogu da je pomerim napred - nazad kako bih je namestio naspram proreza.

Kad je tako zaglavljena ta polugica, nije mi jasno kako uopšte reaguje taj hidraulik?

Jel zna neko šta bi tu mogao biti problem, i kako da pokrenem taj preklopnik (da ga razradim)?
 
U kom polozaju je sad polugica ?.Ako je skroz nazad ,ka zadnjem delu traktora,onda nista posebno,kad dizes,rucica ona pored sedista mora skroz nazad da se povuce,tek u zadnjem centimetru ce da dize poluge,bar tako radi kod mene,vecinom i koristim taj polozaj,jedino za oranje promenim.
 
Otrilike na nekih 45 - 60 stepeni gledano od zadnjeg kraja traktora ka prednjem. Otići ću baš da vidim...
 
Nazad
Vrh