Tanjirače

Druze verovatno 820 i 28 tanjira
Malo mu je mnogo
Idealan bi bio 1025

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
I ovde ljudi mnogi vuku sa 820 ali drze na točkovima, tek sa 90_100ks vuku ko svet da imaju brzinu i dubinu

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Pre neki dan zavrseno za ovu godina . Pola povrsina potanjirano plitko jedan deo gruberisano na 10ak cm i jedan deo ostao za direktny setvu.
8fd36c12a69606c957d0f0d4a00ae04a.jpg


Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 

Poucan video coveka iz Ade zagovornika direktne setve.
Uzeli su uzorak teske banatske zemlje( susedne njive,orane) uzorak u prvoj kesi
Druge dve kese su uzorci zemlje navedenog P.R. koja od 2006 godine nije orana vec samo tanjirana......
 
Malo sam probavao kratku tanjiraču . Iskustva nemam , prvi put radim , a nije ni moglo baš , previše je vlažno . Ipak pitanje za one iskusnije . Vuče mi traktor ustranu . Šta je najvažnije za podešavanje u vezi toga ? Pretpostavljam toplink , ali ima li nekih iskustava ?
 
Na jednoj promociji, demonstraciji, jesenas kod nas tanjiraca Agronovaka (ona plava Turska, ima je na jednoj mojoj slici) od 2.5 m zakacena za Yto 90 isto tako u drugom prohodu u kukuruzovini pocela da izbaci traktor levo desno i da ga povuce u stranu pri vecoj brzini.
Uzrok ???
 
Na jednoj promociji, demonstraciji, jesenas kod nas tanjiraca Agronovaka (ona plava Turska, ima je na jednoj mojoj slici) od 2.5 m zakacena za Yto 90 isto tako u drugom prohodu u kukuruzovini pocela da izbaci traktor levo desno i da ga povuce u stranu pri vecoj brzini.
Uzrok ???

Prva ili druga baterija ide dublje u odnosu na drugu.
 
Prednji red diskova ide u tvrdu zemlju i sva sila dejstvuje na jednu stranu,drugi red diskova prebacuje mali deo zbijene zemlje i mnogo veci deo rastresite zemlje te s toga nema ni blizu istu silu dejstva u stranu kao prednja osovina i otud se javlja zanošenje i vuča u stranu u odnosu na prednju osovinu.Sada je zemlja vlažna,tanjirače ulaze duboko pa je i ta sila kose vuče izraženija.Inače ako mislite da je rešenje u takvoj situaciji veći i jači traktor-nije.Vukao sam moju Agromasz od 3m sa Pumom 210 (oko 10t traktor) i sa njim se desavalo to ukosavanje ali znatno manje nego sa 105-icom.Dubina rada je bila prevelika,nekad prednji diskovi nisu propustali zemlju i masu vec su poceli da guraju sve ispred sebe (oko 20cm pri brzini od 16-18km/h).Resenje-poplići dubinu rada na nekih 12-15cm za šta je inače tanjirača namenjena i stanje će se znatno popraviti.
 
Ja gledao kako je radio njive u selu Lazarevu.Pored covek na istom predusevu radio sa tom Agronovak kratkom tanjiracom.NIkad u zivotu ne bih uzeo tu Lemken pa da je i iste cene kao Agronovak.**greška i oko u prikazanom.Iza Lemkena prebrojim redove kukuruza a iza AN kao da nikad nije bio.
 
Mislio sam na raspored tanjira, i problem zanošenja koji su rešili...... a svako kupuje oruđe spram želja, potreba i mogućnosti. Možda ni ja ne bih kupio Lemkenovu tanjiraču da uopšte mogu.
Diklofen, ja sam kupio Vogelov M950 plug skoro pa na kilo, jer eto ne ore dobro i ne može da se podesi. Dva sata (možda ni toliko) podešavanja i eno ga ore za medalju.
 
Ja na ovoj turkinji imam hidraulicno pomicanje 2. baterije ustranu pa moram eksperimentisati . Inace traktor 145ks 5.5 tona gura ustranu ko rukavicu . Jest da je bilo vlazno
 
Nazad
Vrh