Kukuruz 2019

Ja sam danas skinuo ZP606 koji je bio namenjen za čardak, ali je bio oko 30% polomljen pa je ipak okrunjen. Vlaga 15.5% a prinos loš, 4.5 t/kj. Nedostatak kiše se jasno ocrtava na prinosima!
 
Peet
Radio sam takav kukuruz, al to moze da ide brze, dosta brze ako je zrela stabljika skroz
problem je bio na jednoj njivi gde je stabljika bila jos jaka i ako ga poteras brze zautavlja adapter, slajfuje kais pogona elevatora hedera
a kod mene je pionir bio zreo skroz, doduse prinos oko 13t isao prvom pun druk
 
Рајфајзен хибриди Уликс и Твитор влага 13,6 и 14 принос лошији 9,5т/ха Твитор нешто бољи али доста изломљен.
 
Vozio sam prvom sa mozda i vise od pola varijatora,zanjimljivo je da je islo mnogo lakse nego u DKC 4943 sa prinosom od 7,3t/kj gde je bio sklop da ne preteram al sigurno 96%, sejan na 21cm. Tamo sam ponekad morao da stisnem kvacilo da mi ne zaustavlja adapter.
 
Prosle nedelje je bilo 16% kod mene tu, pa juce izmerio 14.4 i danas 14 na jednoj prikolici i na ostale 2 14.1% odlicno ispalo ove godine, svih 10 kj skidao u jusu.
 
Da ove išlio sve u SRPS-u tj ove su za SRPS obračunavali do 14,5% ranije do 14%.
Moje neko mišljenje da su prinosnije malo bile kasnije fao grupe ali samo ranije sejane sa što kasnijim datumom setve prinos je rastao sa manjom fao grupom.Pa ko je kako zalomio.Generalno po priči sa drugarima najbolje su prošle ranije setve i veži fao ,od sorti DKC i pionir rame uz rame ostali kaskali sa prinosom.Mada ja a nisam merodavan pošto sam imao samo jedan hibrid .
 
I kod mene taj 6340 obecava samo sto je vlaga jos visoka . Ako bude samo kako vi racunate 8t po jutru necu biti zadovoljan. :osmeh: Turio sam ga na 18cm a doceko kisu.
Steta sto je mala povrsina
 
Desi se i to jednom u 10 godina,ja ga nisam sejao 3 godine jel kakvu zemlju imam nisam mogao nabosti 5 t po kj,sad sam rizikovao zbog ambrozije i kupine i potrefio mada mi je to među najboljim zemljama a Cici neka vam kaže kako kod njih tretiraju tu zemlju.
Nudio sam iz šale jednom poznaniku u Cicijevom selu da mu prodam zemlju a on mi nabacio kao u fazonu "Ti nećeš da puštaš vodu više?Hoćeš ja da puštam?"
 
Koliko je peet bio kukao za kisom,ja sam imao utisak da je juzni banat u pustinji,po prinosima koji se pisu i nije nas tako.
 
Jel prskao neko insekticidom zbog zlatice? Jedna parcela pokazala je znake zaraženosti, čuo sam da postoje insekticidi kojima se poprska oranje i odmah posle toga predje i obradu, u mom slučaju sa rotodrljačom i to kao djeluje da pobije zlaticu (diabrotica). Ako to funkcioniše planirao sam to uraditi na toj parceli (0,8ha) pošto ne mogu mijenjam usjev, pšenica je toliko jeftina u otkupu da ne može da pokrije troškove sjetve, soju i ječam niko ne otkupljuje, od nekih trava takodje nema ništa jer neću imati stoke a i to se ne može prodati. Jedino kukuruz još može nekako da se proda tako da mi je jedina opcija da trujem tu gamad ako je nekako moguće.
 
Nazad
Vrh