Soja 2019

2qa4ubk.jpg
1zqt4eo.jpg
Sorta Rubin
 
Ди бре ће се нађе ту и са шест само нећемо баш да се толико фалимо ,после да кажу бре ови Туринци неки препотентан свет:osmeh:
 
Ahaha , ima i ja da napravim falsifikat , uzecu praznu mahunu od pasulja pa u nju naredjati zrna soje. :haha:

Čuo sam samo za "Turinskog zeta" da je vrh.:haha:
 
Nego pitanje , kakva u su zapažanja o više godina zaredom soja na soju u zemlji gdje bude dobra ? Imam na više mjesta takve zemlje koja baš odgovara soji , jedino nekad nemože baš rano da se sije . Nešto kao rit . Naravno bez dodavanja djubriva , tako radim i onda mi je dosta bolja računica sa sojom nego sa kukuruzom . Jel neko sije više godina ili je pratio da se sije više godina bez djubrenja , tamo gdje je reon dobar za nju , dali pada prinos ?

Naravno da pada - https://dl.sciencesocieties.org/publications/aj/pdfs/109/2/541?search-result=1 - Soybean penalties increased monotonically with number of years continuously cropped.

Plodoredom se smanjuje akumulacija specifičnih prouzrokovača bolesti i štetočina, kao i brojnost i prilagodljivost korova jednom usevu (otpornost na herbicide).

A i tu računicu da ne đubriš bi trebao da preispitaš, jer ako godinama budeš samo iznosio hraniva iz zemlje (kroz zrno) bez vraćanja i eventualnog dodavanja (mora se uraditi analiza zemljišta), to će na duže staze da ti se obije o glavu (ili onom sledećem ko će tu zemlju obrađivati). S druge strane, ako se pretera sa fosforom i kalijumom, i to donosi negativan efekat kad je soja u pitanju - https://www.researchgate.net/public..._Different_Levels_of_Phosphorus_and_Potassium - From the results of this experiment it may be concluded that the application of P and K fertilizers influenced nodule formation, yield attributes and seed yield of soybean. Although P and K played an important role on the yield of soybean, the application of their excess amount however acted negatively. Dakle, ništa bez analize.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je imao dobra istraživanja, za razne kombinacije đubrenja i plodoreda, samo što ti rezultati nisu javno dostupni na internetu. Davno sam to imao priliku da vidim, ali sećam se da su u jednoj od tabela, na parceli koju nisu đubrili od 1946. godine, prinosi bili poprilično manji nego na drugim oglednim parcelama.
 
Mislio sam prakticno i to na tipu zemlje koji sam opisao . Eto cicimoric zna o cemu govorim. A sto se tice kalijuma da moze brzo da se potrosi u zemlji gdje je snabdjeveno ,:cvetic: , zemlja ce biti il arapska ,ili kineska ili vanzemaljci.
 
Соји у монокултури треба дати вештака не сваке год али сваке друге да,наравно у много мањем проценту него кукурузу.Што се тиче Института па јел су у задњих пар год сви говорили не сме соја да се прска у котиледонима,па кад су видели од нас Сељака да смо пробали и да може сад може јбг...теорија једно пракса друго увек било.
 
S' obzirom na prognozu (vrućine u nedogled), kod svih soja će ubrzano krenuti zrenje.
 
Моја сејана 27-30 Април налива само тако и зелена ко јед...ове ранеје сејане се шарене добро.Мене само може да зајебе нека кишурина кад буде за вршидбу али то је тај ризик кога смо сви свесни.
 
Momo, ne znamo da li je cicijeva zemlja već optimalno snabdevena hranivima, a i pitanje je da li je to što je napisao da nema pada prinosa njegov subjektivni osećaj ili nepobitna činjenica. Meni je malo neverovatno da mu je od 2012. godine prinos uvek u dlaku isti ili veći, kad ozbiljne institucije pišu da ima pada prinosa u odnosu na gajenje u plodoredu.

Konkretno - https://www.researchgate.net/profil...ects-the-Corn-and-Soybean-Rotation-Effect.pdf - 18% veći prinos soje u prvoj godini posle kukuruza, nego kad više od 5 godina ide soja na soju. Naravno, prinos ne pada u nedogled, već do neke tačke koju je priroda odredila, ali je taj prosečan prinos svakako manji nego kad se poštuje plodored.

Ima tu dosta faktora i dosta kockica za slaganje.
Ima, samo što ne zavise sve kockice od nas (npr. osunčanost).

BTW, svetski rekorder u prinosu soje (171 bu/ac tj. skoro 11500 kg/ha) kaže da farmeri ne bi trebali da gledaju kako da uštede novac, već kako da ga zarade (You can’t save your way to prosperity), tako da radite analize zemljišta da biste znali kojeg đubriva i koliko da iskoristite.
 
Kod nas jos nema toliko problema sa bolestima u soji ako se seje u monokulturi,ni blizu koliko kod amera.Pored jedne moje parcele komsija seje oko 15 godina soju non stop,i bio sam pre mesec dana u njoj gledao ,to nista nije losije nego moja soja koju sam sejao na ''nevinom'' zemljistu,tj nikad nije bila soja tu.A sto se tice djubrenja,normalno da joj treba hrane,K najvise,pa P ,a azot moze i da izostane.Ali ne treba grunuti neke velike kolicine K odjednom,jer u svim zemljistima ga ima u nekim optimalnim kolicina,bar u vecini,ko god zaorava zetvene ostatke.
 
Nazad
Vrh