Analiza zemljišta

Kako vam se čini ova analiza i preporuka za jednog prijatelja, hoće da sadi lešnike?


Za lesnik nije potrebno neko posebno zemljište ali je ipak bolje ako je zemlja plodnija meni je naprimer humus 3,77 skoro duplo veći malo mu je humus mali zato je i preporučen stajnjak sve u svemu pise mu dole šta treba da baci.

- - - - - - - - - -

Ovu su odlični rezultati analiza.
Da humus perfektan ....
 
Nisam mislio na njegove, nego na analize iznad moje poruke, gde je humus oko 4%. Moraću od sada da pazim na koje poruke mislim.
 
Nisam ni ja skontao od kada su poruke. Beše to baš davno. Opušteno. Nisam od onih koji padaju lako u vatru. :)
 
Analiza moja ph u H20 5,9
Ph u KCI 5,2
CaCO3 0,7577
Humus 3,299
Azot 0,1649
Fosfor 11,0
Kalijum 11,8
Sadim lesnik i dobio sam preporuku da bacim mineralno djubrivo NPK 6,12,24 500kg na 1h.Da bi nadoknadio fosfor i azot...
 
Baš zanimljivo,kako da nadoknadiš azot,sa 30 kg aktivne materijepo ha ?
 
2cmuixg.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

jkhk7n.jpg
[/IMG]

Pitanje za poznavaoce problema,eto recimo kolega Kiraj...lesnik je u pitanju,usao u trecu godinu.Na pocetku prilikom sadnje bacio 4 prikolice traktorske stajnjaka u tri reda (po 65 komada lesnika,,redovi dugacki 200 m,povrsina oko 30 i kusur ari).Djubrio dalje vestakom i to-u jesen Yarin NPK 7-20-28(jedan dzak za sad),u martu Yarin kompleks(takodje jedan dzak za sad) i u tri navrata,krajem marta ,aprila i maja Yarin KAN Yarabela(takodje jedan dzak za sad).Odprilike po 150-200 grama svakoj biljci za sad po jednom bacanju.Interesuje me da li je dobro i kako dalje recimo po vasem misljenju?P.S.kazu za lesnik da ima mnogo vise potrebe za kalijumom nego za fosforom...
 
Zašto baš ja ? Nemam nikakva saznanja o lešniku ,zato ostajem bez komentara.
 
Ovo je analiza od prošle godine. I vidim da je dat tačno i savet čega i koliko baciti. Jesi ti uradio ovo sto su ti napisali, vidim da spominju MAP i pustanje kroz sistem...

A što se tiče fosfora i kalijuma, to je isto kao kod svih ostalih voćki... U jesen se baci nešto na bazi fosfora a pred početak punjenja ploda nešto na bazi kalijuma... Tebi po ovoj analizi od prošle godine fali i jednog i drugog.
 
Pa kalijum mi nije los...fosfor je mali.MAP nisam bacao na pocetku.Samo stajnjak i nastavio onako kako sam napisao.Zato sam uzimao i u jesen bacao Yaru sa visokim sadrzajem fosfora a i kalijuma 7-20-28.Nisam se,kao sto se vidi,striktno pridrzavao uputstva kako je napisano...
 
Pre nekoliko meseci uzmemo uzorke sa jedne naše njive i sa parcele iz susednog sela od jednog našeg prijatelja. On nema registrovano gazdinstvo, pa da mu učinimo uslugu da ne plaća analizu... On je sa te parcele očistio bagrem, a naša je bila pod grahoricom prethodnu godinu. Dobijemo rezultate posle dva meseca, a oni se minimalno razlikuju, i naravno, preporuka za djubrenje ista... Ubedjen sam da su pomešali ili ko zna šta su radili... I kome da se žalim?! Naravno, radi se o Leskovcu, tužni jug...
 
Pa kalijum mi nije los...

Taj 'lako-pristupacni' je kod mene bio 39, a kod tebe je 17 ;) Zato sam rekao da je mali, a mislim da je granica optimalnog oko 30. (ako se dobro secam)

A humus ti je jako nizak, svega 1.9, kod mene je oko 3.5, pa sam ja i preko svega toga bacio 4T govedjeg stajnjaka.

Ja cu uskoro raditi analizu opet i bas me zanima koje ce cifre biti ove godine :) S'tim sto cu napraviti jednu bitniju razliku ove godine, necu bacati stajnjak nego rasuti par kubika mog komposta koji sam pravio u nadi da ce to do sledece godine jos bolje popraviti strukturu zamljista.

- - - - - - - - - -

Dobijemo rezultate posle dva meseca, a oni se minimalno razlikuju, i naravno, preporuka za djubrenje ista...

Ko zna, mozda i jesu bile minimalne razlike... Vi ste uzimali iz susednog sela, a ja i komsija smo uzimali sa 100m razmaka pa nam se razlikuju zemljista k'o **greška i noša :osmeh: Kod njega nema humusa ni H, cim zabodeš ašov, ono na 10cm ispod vec zuta zemlja, a kod mene kad smo kopali podrum za kucu, do 3m se crni ispod :osmeh: U mom ataru jedino sto je zajednicko je sto nemamo fosfora, a ovo ostalo je 'udri me do zore' razlicito...
 
Za godinu ili dve dana se ne može ništa bitnije promeniti u sastavu zemljišta.Za to treba minimim 5-10 godina.Zato se analize po pravilu rade na istoj njivi tek svake četvrte godine.
 
Meni rekoše svake, kako bi svake sezone znali čime da djubrimo zemlju i u kakvom je stanju. Pogotovo mi koji imamo maline... A sa druge strane, s'obzirom da mi je blago alkalno zemljiste rekoše mi "da ću videti sledeće godine" da li se i koliko popravilo... :)
 
Da li ti je u planu da spustis pH tog tvog zemljista i kako ?

Da, treba da ga spustim za malo...

Pa imaš dva načina:

1. Hemijski - Dodavanjem sumpora
2. Prirodno - Dodavanjem veće količine stajnjaka ili komposta sa više piljevine od borovog drveta.

Ja sam se logično odlučio za ovaj prirodniji pristup :)

Mada, ukoliko se koriste veštačka djubriva u većim količinama u obliku nitrata ona isto zakiseljuju zemljište (u nekoj meri).

Ukoliko je zemljište kisele reakcije, ph vrednost se popravlja dodavanjem kreča (najpristupacnije za naći).
 
Kalcijum-karbonat, ništa fensi, obična kreda :)

A da bi znao koliko ti treba, valjalo bi uraditi analizu, pa po njoj onda baciti potrebne količine. Ima da se nadje na guglu koliko treba na Ha zemlje.
 
Nazad
Vrh