Комадара
Član
Пијесак је добар доломитни јер има и магнезијума. Посади прво 20 ари па после шири. Је ли велика страна?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Пијесак је добар доломитни јер има и магнезијума. Посади прво 20 ари па после шири. Је ли велика страна?
Dok sam asovio zemlju za analizu gornji sloj je bio solidno rastresit, onaj donji (dublji) nesto zbijeniji, ali mi je delovalo solidno.Је ли збијена земља или растресита. Ако је растресита исплати се поправљати. И наравно да није велика страна. То што нема фосфора је очекивано. Једино је премало хумуса.
И лијеска и кајсија воле растреситу земљу.
- - - - - - - - - -
Бар пола земље у Шумадији је кисело и са врло мало фосфора.
Hvala na odgovoru, ali je tako sve divno, uredjeno i smisleno da mi ozbiljno zdravlje popusta. Necu se zaleteti ali se nadam da ce parce zemlje za koju godinu pruziti neku satisfakciju. Hvala na sugestiji za grahoricu. PozdravPrijatelju, ne daj ti ržavnu službu i drži je se kao pijan plota. Da sve uradiš do jeseni i zasadiš, neće biti zarade BAR 4 GODINE, a moguće i više, a onda vsake druge bude mraz ili grad. Lepo je što bi da voćariš, podržavamo te u tome, ali polako sa bataljivanjem službe, od 1,6 hektara se ne može živeti. A inače mogao bi da zasadih grahoricu pa da je kasnije zaoreš kao zelenišno đubrivo i da ti zemlja bude rastresitija.
Nemam za bacanje ali me zbunjuju navodi iz prospekata proizvodjaca peletiranih djubriva gde navode da je dovoljna kolicina oko 2,5 t/ha za popravljanje strukture zemlje u vocnjaku.Nasao sam neko(da ne reklamiram) po ceni od 54 din/kg,dakle 1000e/ha.Pitanje je koliko mogu stajnjaka kupiti za tu sumu,a veliki problem mi je mogu li organizovati zaoravanje istog u dan,dva. Hvala svima vama koji pokusavate da mi savetima pomognete.PozdravOrgansko peletirano je jako skupo i to mu dodje kao neka fensi varijanta (po meni) za manje vrtove/baste i nije finansijski (bar u ovom momentu vama) isplativo... Jeste da je ono oslobodjeno svega sto ne valja i da se zemlji daje ono najbolje od djubriva, ali tona toga mislim da kosta k'o nekoliko tona stajnjaka (ova Italpolinina su od 60-120din/kg))) A s'obzirom da vama kolega treba dosta djubriva, a za sto manje novaca, mislim da ce i vise nego odlicno da vam odradi posao stajnjak...
Mozete i pomesati nekoliko razlicitih sto je jos i bolje, kokosije/ovcije/govedje (izbegavati svinjsko).
Nemam za bacanje ali me zbunjuju navodi iz prospekata proizvodjaca peletiranih djubriva gde navode da je dovoljna kolicina oko 2,5 t/ha za popravljanje strukture zemlje u vocnjaku.Nasao sam neko(da ne reklamiram) po ceni od 54 din/kg,dakle 1000e/ha.Pitanje je koliko mogu stajnjaka kupiti za tu sumu,a veliki problem mi je mogu li organizovati zaoravanje istog u dan,dva. Hvala svima vama koji pokusavate da mi savetima pomognete.Pozdrav
Hvala, eto i ta informacija da ne mora odmah da se zaorava pregoreli stajnjak mi znaci. Malo po malo, mozda ce za koju godinu od pravnika da se nasluti i vocar. PozdravJa sam placao kod mene u kraju 50e punu izvrsnu prikolicu fino pregorelog stajnjaka. Puna prikolica mislim da tezi tonu ipo (suvog stajnjaka)... Za soma evra kolega to ti je 20 prikolica (mozda i neka gratis) po tonu ipo, izadje te 30T stajnjaka na 1ha)) Kud ces bolje
A za zaoravanje kad stignes... Nije ti o glavu bas dan za dan... To je frka ako zaoravas svez stajnjak... Ali cak i da zaoravas svez, napravis dogovor sa ljudima koji ti voze stajnjak i ovima koji ce da oru (ako nisu isti) da dodju dan za dan... Malo logistike i sve se resi
![]()
Carevi ste, hvalaKomadara, tesko da ce doci do tog mulja iz secerane, a pri tome, najbliza mu nije ni 100km odavde (od mene ima preko 70, a on je od mene bar 40)... Plus, pitanje da li oni to daju svima (posto to ovde ima ko uzima sve na veliko). Ja sam prolazio pored secerane pre dve nedelje (kod Caneta u Subotistu) i tamo je luda kuca sa kamionima-avionima i kojekakvim prevoznim sredstvima))
Elem, da ne duzim...
Moja 'livada' je mirovala 15 godina! Kao sto napisah negde na pocetku, a i kolega Komadara rece iznad ides podrivac (verujem da ima tu neko), pa tanjiraca, pa razbacate stajnjak (rekoh ti koliko otprilike mozes da uzmes za one novce), pa zaorete i u nekom momentu opet istanjirati ili preci setvospremacem, a onda mozes tu gde planiras da sadis proci frezom da razje*e svo ono busenje, korenje i da lepo usitni zemlju kako bi voda, gnojivo i sve sto treba boljci sto bolje i lakse doslo do korena... A pre nego sto dodje freza (ako budes frezirao) da razbacas krec. I to ne moras onda ni po celoj parceli, nego u "trake" 2m sirine gde ce ti ici voce![]()