Analiza zemljišta

kanački

Član
Učlanjen(a)
29 Jun 2011
Poruka
2.761
Lokacija
Zrenjanin-Tomaševac
Mada, ukoliko se koriste veštačka djubriva u većim količinama u obliku nitrata ona isto zakiseljuju zemljište (u nekoj meri).

Ovim nacinom iz mog iskustva tesko da nesto moze da se uradi , ja u vocnjaku iskljucivo koristim ureu i amosulfan ( 24% sumpora) i analiza posle 4 godine je pokazala skoro isti pH, kolko sam nasao na internetu , sve ove hemijske metode ne mogu da uticu na pH zemlje na duze staze.

Obavestavaj nas kako ide spustanje pH sa ovim drugim nacinom na koji si se ti odlucio, mozda bude nekog veceg efekta.
 

Proximus

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2017
Poruka
2.042
Lokacija
Beograd
Hoću svakako :)

Možda nisi samo koristio dovoljno hemije :osmeh:

Ako se dobro sećam kad sam pričao sa nekim agronomom, reče mi da treba 200-300g sumpora po metru kvadratnom zemlje za spuštanje pH vrednosti ;)
 

thinkpad

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2018
Poruka
123
Lokacija
Novi Sad
Danas sam dobio rezultate analize i takvi su da je zemlja "prehranjena", odnosno ima u sebi mnogo više hranljivih sastojaka nego što joj je potrebno. Da li postoji način kojim mogu da te parametre snizim na neku razumnu meru? Slike.. 

Proximus

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2017
Poruka
2.042
Lokacija
Beograd
Da li postoji način kojim mogu da te parametre snizim na neku razumnu meru?

Uh, pa tebi su bas jaki rezultati... Najkriticniji su ti Fosfor i Kalijum... Ne znam sta hoces tu da sadis, ali vidi tu kod tebe pricaj sa nekim agronomom pa ces se najbolje posavetovati sa njim vezano za samu analizu i useve. Mozda godinu-dve dana da se poseju neki usevi koji ce da "potrose" te velike kolicine fosfora i kalijuma, a uz njih jos da tretiras nekom "hemijom" koja bi vezala odnosno potisnula fosfor u nekom obliku... Ne znam bas najstrucnije da se izrazim, a davno sam pricao sa nekim ljudima kada sam ih pitao sta raditi u ovim slucajevima... Korekcija Ph vrednosti se vrsi sumporom ako ti treba kiselije, odnosno krecom ako ti treba alkalno (opet zavisno sta bi sadio)... Ovo bi zaista trebao da ti odradi neko ko je strucan i da ti da tacne mere koliko cega za tvoju povrsinu zemljista i u kojim momentima kako bi se to sve svelo u granice normale...
 

thinkpad

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2018
Poruka
123
Lokacija
Novi Sad
To mi je za baštu, hoću kajsije da sadim i nekoliko krušaka, sve ukupno bi bilo desetak stabala. Počeo sam da tražim, pa se nadam da ću stupiti u kontakt sa Prof. Keserovićem. Ako neko ima njegovu mejl adresu ili zna gde ga lično mogu naći, slobodan je da napiše ovde.
 

Chobanin

Novajlija
Učlanjen(a)
9 Dec 2020
Poruka
78
Lokacija
Krusevac
Kolege, potreban mi je savet. Odradio sam analizu zemlje, i dobio vrednosti kao na slici. Zna li neko da mi kaže koliko djubriva i kog djubriva je potrebno dodati pre setve soje?
(Znam da treba da dodam kreč i stajnjak, ali pitam za veštak).
 
Vrh