Zimsko Prskanje

Kreozan je zabranjen kod nas odavno.Sad neko i koristi jedni kazu da je dobar drugi da je samo zuta voda.Ja bi ga izbegavao.
 
ja imam starog kreozana 15 god dali sme da se koristi i koliko (znam da je zabranjen) ali nisu namestili bolji i efikasniji za sve.
 
Tesko da je to jos uvek upotrebljivo, ne znam sta pise koji je rok trajanja ali bojim se da bi se dzabe trovao.
 
Kod mene će biti, barem u onom delu gde budem završio rezidbu. Jednostavno iskustvo iz ranijih godina kaže da treba koristiti svaki period posle rezidbe koji je dovoljno topao i sa dovoljno suvom zemljom (zbog mašina), jer lako može da se desi da drugog takvog do cvetanja ne bude, ili da jednostavno bude kratak pa mora da se žuri. Najave za sledeću nedelju su 10-15 stepeni dnevnih temperatura i noćne u blagom plusu (2-3 steena), tako da bolje u februaru ne tražimo.
@vasovac, da li koristiš Nordox, Plavo ulje ili nešto treće?
 
@vasovac, jel ides uvek funguranom jesenje i zimsko? Ja sam koristio i funguran i nordox sad ima li kakve razlike, nisam primetio. Imas li ti neki razlog sto bas funguran, neka prednost u odnosu na ostale? Inace planiram sledece nedelje zimsko u orezanim dunjama, imam spreman i funguran i nordox.
 
uvek funguran, šta znam pokazao se dobro pa zato nemenjam a ima i lepak u sebi pa se teško spira
 
  • Like
Reagovanja: amg
Ne koristim pošto po voćnjacima nemam štitaste vaši,što se lako uoči ako ih ima onda treba ulje, u jesen isto funguran,kocid
 
@Vasovac, isto tako sam i ja radio u jesen i proleće Funguran 4kg na 1000 l vode tj. po hektaru, funguran je bakar hidroksid sa koncentracijom od 500g/kg, mada ne piše da li čistog bakarnog jona ili ne. Ulje ne koristim od pre 2 godine, jer nemam štitastih vaši a previše je skupo da bi ga radio tek tako, barem ne u šljivi i višnji. E sad pošto baš i ne verujem puno Agromarketu i uopšte proveri njihovih šarži pre punjenja i materija iz Kine sa ili bez provere , hteo sam da pređem na nekog drugog proizvođača. Imao sam na umu Nordox, koji ide duplo manja doza a duplo je i jeftiniji pa dođe na isto, ali Syngenta, ili (po preporuci BASF-ovog zaštitara) da uzmem EVEREST. Koliko vidim on je oko 700-750 dinara po litru, ali ima 370g/l bakra ali 240g čistog bakarnog jona, inače i on je u obliku bakar hidroksida. Takođe mi je isti zaštitar preporučio 4l/hektaru, što ja smatram malo s obzirom na koncentraciju. Kakvo je vaše mišljenje.
 
Ja koristim Nordox vec tri godine i zadovoljan sam.Ulja uopste ne koristim na kajsijama.
 
Za nordox u upustvu piše 2 l po hektaru cena mu je 16 eu ,za funguran piše 2-3 kg po hektaru cena je 10 eu,e sad mi povećavamo funguran na 4 kg po hektaru ,onda je realno da nordoxa ide 2,5 do 3 kg po hektaru što opet daje sličnu cenu preparata. a što se tiče everesta ako fungurana ili kocida idemo sa 4 kg po hektaru onda everesta treba 5,5 kg
 
Nordox sam koristio 2 kg/h ili tacnije na 900 litara.Prosle godine sam dodao i cipkorda 200 ml cisto preventivno zbog toplog januara i februara.
 
Kao što Vasovac reče Everest će ići 5kg, i to je to, ja danas poručio, pa ćemo videti, nisam ga dosad koristio.
 
Ni ja na kosticavim vec par godina ne koristim ulje i nemam problema. Koristio sam uglavnom Funguran.
 
Pozdrav,

Htedoh sad za vikend da orežem vinovu lozu, i nešto voćki i da uradim tkz. zimsko plavo prskanje. U apoteci mi dadoše plavo ulje http://www.fitofarmacija.rs/proizvodi/fungicidi/plavo_ulje.html gde ništa ne piše da ide na vinovu lozu dok kod crvenog ulja http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proi...lja/fungicidi/kontaktni-fungicidi/crveno-ulje stoji da ide na vinovu lozu, e sad rekoše mi u apoteci da je to isto samo je drugi proizvođač i navodno da crveno ima jači postotak bakra?!

Jel neko znam koja je razlika i da li može sa plavim uljem da se prska vinova loza?

Hvala unapred!::vino::
 
Nazad
Vrh