Žilogriz, potkornjak, crvi u stablu

Nije zilogriz.
To je onaj debeli beli , vec odomaceni crv, dobar za pecanje soma :osmeh:
ovo je gundelj ili majska kokica. Jeste da zivi u panju ali ne ubija drvo. Sljive su mi pune takvih crva, vidim kada izvadim panj, Dotle ni neznam da su tu a vocka radja kao luda. Zilogrizi grizu kutikulu korenskih grana i tako ih prstenuju, pa prakticno drvo ostaje bez hrane iz jedne po jedne korenske grane. To ubije (kosticavu) vocku.

- - - - - - - - - -

crv1_zpsryteg3a3.jpg


Bela sljiva , stara ko zna koliko godina, zanimljivo je da je bila ziva , ove godine je imala rod, na ostalim stablima koje sam pocupao je bilo manjih ubusenja.
Grska, mislio sam na ove slike.
 
Scuter, Šta predlažeš u borbi protiv žilogriza konkretno? Evo sad u ovom periodu godine...Oriljano je oko voćki, da li treba sa nečim prskati okolo ili posoliti nešto, ili kako da se borimo dalje...Moram tri voćke izvaditi ovog proleća, prošle godine sam izvadio dve...Vidim da ima još kandidata, za iduću godinu...
 
Ja sam prosle godine visnjar 2 puta prskao dimilinom, jos malo pa ce ove sezone doci vreme za prvi tretman

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
 
Sta mislite?
Ima li efekta prskati zemlju pre freziranja izsekticidom u borbi protiv zilogriza?
 
Svakako da ima...samo ne znam ni sam kad je najefikasnije...u jesen ili ranije nego sad u proleće... ili sada...?
 
danas smo brat i ja izvukli iz 4 stabla jabuke 5 crva razlicite velicine. gurali smo zicu oko 20cm u dubinu. kacim sutra slike
 
Zilogriz valjda bese bas uocljiv, crne boje sa belim krugovima ako se ne varam
 
Kolege, da li je neko koristio zemljišne insekticide (tipa radar i sl.) protiv larvi žilogriza u pojasu oko stabala. Koliko vidim nemamo drugog efikasnog rešenja protiv obe napasti, svaki dan skupljamo mehanički, bilo kakvo prskanje odraslih se ne može smatrati efikasnim zbog izuzetno tvrdog oklopa, i jedino nam preostaje zemljišni insekticid na bazi hlorpirifosta. E sad se javlja problem da se on mora ubaciti u zemlju na dubini 5 do 10 cm i to ravnomerno, a ja nikako ne mogu da nađem odgovarajući depozitor koji bi to uredno odradio. Ručno nije baš za preporuku, zbog otrovnosti a i preciznosti ( trebate rasporediti 10kg po hektaru tj. 10g po stablu u krug od 1m u prečniku), a i opet se javlja problem unosa jer pipalica nije baš idealna za ravnomerno i dubinsko unošenje. Takođe je problem što se mora raditi tretman u toku leta kad je zemlja suva. Takođe me interesuje da li neko zna za neki ovakav insekticid namenjen tretiranju zemljišta ali u tečnom obliku, što bi uprostilo stvar. Ako neko ima neko iskustvo ili ideju voleo bih da je iznese.
 
Nije problem naći hlorpirifos u tečnom obliku, NureleD koristimo u toku zaštite i on ima dobru koncentraciju plus ima i Cipermetrin u sebi, ali je problem što on, kao i sva ova gore navedena sredstva imaju namenu za folijarno prskanje, a ne kao zemljišni insekticid, i što su rastvorljiva u vodi, te ih kiša lako rastvori, a kad se prska zemljište vezuju se za svaku travčicu a ne za zemlju, Zbog toga su urađeni praškasti, koji su u stanju da u zemlji ostanu nerastvoreni i više meseci, ali je problem njihova inkorporacija u zemljište, kao što sam gore opisao. Mada ako ne nađem drugo rešenje imam u planu da ovih dana odradim freziranje pipalicom da dobijem čiste redove, pa da onda čekam kišu i u toku same kiše ili neposredno posle nje radim Nurell D, mada će to da se otegne vremenski, pa što mu bog da, valjda će dok ga voda nosi kroz zemlju naći crve koji su se ispilili, pa će bar neka vajda da bude.
 
Nazad
Vrh