Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jednu sam izvadio... Spalio... Jos dvije sam prikratio pa nadam se da se nece siritibhfan21@ to je najbolje izvaditi hitno i spaliti, da se neširi dalje. Smanjiti popluciju koliko toliko. Nema od te šljive više ništa i ako preživi bortaće 2-3 godine i onda će se osušiti.
Kolege, da li je neko koristio zemljišne insekticide (tipa radar i sl.) protiv larvi žilogriza u pojasu oko stabala. Koliko vidim nemamo drugog efikasnog rešenja protiv obe napasti, svaki dan skupljamo mehanički, bilo kakvo prskanje odraslih se ne može smatrati efikasnim zbog izuzetno tvrdog oklopa, i jedino nam preostaje zemljišni insekticid na bazi hlorpirifosta. E sad se javlja problem da se on mora ubaciti u zemlju na dubini 5 do 10 cm i to ravnomerno, a ja nikako ne mogu da nađem odgovarajući depozitor koji bi to uredno odradio. Ručno nije baš za preporuku, zbog otrovnosti a i preciznosti ( trebate rasporediti 10kg po hektaru tj. 10g po stablu u krug od 1m u prečniku), a i opet se javlja problem unosa jer pipalica nije baš idealna za ravnomerno i dubinsko unošenje. Takođe je problem što se mora raditi tretman u toku leta kad je zemlja suva. Takođe me interesuje da li neko zna za neki ovakav insekticid namenjen tretiranju zemljišta ali u tečnom obliku, što bi uprostilo stvar. Ako neko ima neko iskustvo ili ideju voleo bih da je iznese.
Користи Dimilin.
Neophodna mehanička mjera je vađe-
nje i spaljivanje napadnutih stabala, pri čemu je posebice bitno ukloniti zaraženo korije-
nje iz tla. U posljednje vrijeme u hercegovačkim voćnjacima sve više se koriste crne PVC
folije koje se postavljaju na prizemni dio debla i tlo oko njega na način da su kružno uda-
ljene od stabla 40-50 cm. Postavljene folije prekriju se tlom ili se na njih postavlja tanka
žičana odnosno plastična mreža s okcima promjera do 2 mm. Svrha postavljenih folija
odnosno mreža jest onemogućavanje ženke da odloži jaja u neposrednu blizinu voćnog
stabla. Ta je mjera inspirirana starim hercegovačkim običajem jer su u prošlosti oko zone
debla voćari rasprostirali ostriganu ovčju vunu u koju se redovito zapletu ženke žilogriza
pri pokušaju da odlože jaja. U novije vrijeme, a s istom namjenom, nerijetko se na vrat
korijena postavlja improvizirani ovratnik načinjen od lima ili tvrdog papira. Da bi imao
svrhu, ovratnik treba imati oblik zaslona i treba biti čvrsto prislonjen uz koru debla dok
je donji rub potrebno ukopati 20-tak cm u tlo. I na koncu, voćari u „borbi“ sa žilogrizom
koriste još jednu, bitnu spomena, mehaničku mjeru suzbijanja. Uočeno je da se ženke u
periodu odlaganja jaja, višekratno tijekom dana, kreću niz deblo (gore-dolje). Stoga se
oko debla postavljaju mreže ili šupljikave vreće u koje se taj kornjaš zaplete prilikom kon-
takta s njima. Tijekom dana potrebno je u nekoliko navrata obilaziti postavljene mreže i
uklanjati uhvaćena imaga žilogriza.
Mozda pomogne.
Изгледа да тај шиљокрилац подноси и тешку земљу. Жилогриз воли пјесковиту.
Ja sam ovo našao na stablu kruške ,sad pre neki dan ?
Da li žilogriz ili ovaj šiljokrilac (ako sam dobro razumeo da je to to) pravi štetu i u jabučastim voćnim vrstama ili samo koštičavim ?
@ Zalutali
Komsija, svaka cast za slike i objasnjenje zilogriza; kao i pesticide za istog.
Uzgred, Koje su sorte tresnje u pitanju? I koliko su stare? Pretpostavljam nekih 10-15 godina? Pozdrav