Не знам да ли је поткорњак. Ако јесте, не знам шта чинити. Брутално створење, ја сам некада у очају због штете коју причињава.
Раније нам је правио штету повремено, али прошле године нам је тзв. мали поткорњак уништио мислим на десетине шљива. Неке су се осушиле у сред лета, олистале и заметнуле плод, и само увенуше; потом је слетела кора са дрвета као с банане. Чини ми се баш брзо.
Раније нисам примећивао да је поткорњак активан зими, међутим прошлог месеца сам нашао још две пропале воћке, које су мислим обрађене у току зиме. Можда пошто је баш било топло зимус. Једна се шљива преломила колико је изједена. Отпала је кора скоро са целог стабла, и са свих дебљих грана, грозно за видети. После сам отворио четворе очи и нашао да је поторњак напао и три старе јабуке које је посадио још мој деда пре ко зна колико деценија, и да неке друге штеточине буше крушке и трешње. Туга жива, колико схватам лека нема. Опет, у сваком раду постоје губици, и гледам да стоички поднесем те штеточине.
Не знам да ли може бити од помоћи, али решили смо да у воћњак привучемо што више птица. Жена је већ почела да поставља хранилице којекуде, и воду у посудама, и птице долазе. Сумњам да је то решење за поткорњаке, али рекох ако је могуће да потамане колико могу разноразних штеточина, или бар стршљенове и осице којих толико има да смо огуглали, па до лета и евентуалног рода да их навикнемо да у воћњаку има хране.
Али авај — долазе разноразне птице, међу њима и детлићи: они могу баш да избуше дрво. Пре пар година су у једној старој трешњи икопали дупљу, и уселила се цела фамилија детлића. Углавном ето и птице могу да буду штеточине. Мада мислим да њих ипак привуку црви и инсекти, сумњам да би детлић бушио здраво дрво.
Ако ко од форумаша има искуства, и зна постоји ли неки природни начин сузбијања поткорњака, бићу захвалан за предлог.