geber
Član
Jasne su mi sve negativne konotacije sipanja vode u kazan. Jasna mi je i ona jedna naizgled pozitivna i opravdana kod zagorijevanja kljuka, ali mi ne može pasti na pamet ni jedan valjan i opravdan razlog zašto bi se to radilo kod prepeka.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zezaš mene ili ...?Zato sto moras da imas mnogo dobar aparat za destilaciju tj tabarku ako nema vode izlazi i para tj rakija
Ako je ovo ozbiljno rečeno da pokušam odgovoriti.mislim da je 30 stepeni prejako za prepek ima tu jos rakije koje treba da istece

Zbog te nevjerice se i nadam da će mi neko konkretno odgovoriti, što bi mi bilo jako zanimljivo.
AdolfSax slobdno naspi vodu u prepek i nemoj da brigaš, a pošto ti je smjesa kao pekmez znači treba vode i u prvu destilaciju zbog zagorjevanja.
A što se tiče dodavanja vode u prepek nije obavezno, ali je poželjno. Prvi razlog je da se samnji konc alkohola da kotao nebi pokipio. Razlog jednostavan alkoholi (metanol i etanol) isparavaju prije vode. Drugi razlog je bitni, a to je čuvanje arome. Jer kad je prevelika konc. alkohla destilacija se vrši brzo i sami tim se gube aromatici. Još jedan bitna stvar kad se radi prepek je, da se kazan ne punu do kraja, takođe radi čuvanja arome. Za vrhunske rakije je obavezno dodavanje vode u prepek. Ko ne vjeruje neka malo eksperimentše.
Samo još jedna konstatacija, npr kad imaš dosa kotlova i počneš raditi prepek (drugu destilaciju) i tako katao za kotlom i na kraju ostane ti na primer 30-40 litara meke rakije, a kazan od 100-120 l, naravno dodaš vode malo više u poslednji kazana i završiti pečenje.
Praktično nemoguće u normalnim okolnostima, a imao sam prilike vidjeti bezbroj aljkavo obavljenih destilacija, o onim urednim da i ne govorim. Kada bi to i bilo moguće kod druge destilacije kao što je moguće kod prve (a tamo je koncentracija alkohola znatno manja) ili kod samoispirajućeg filtera, opet nema veze sa koncentracijom alkohola. Nego sa brzinom destilacije koja se reguliše loženjem a ne vodom. Po ovoj tvojoj „teoriji“ bi destilacija na kazanima sa rektifikacionom kolonom bila nemoguća, jer tamo ima podova sa kojih se isparava tećnost sa koncentracijom alkohola nešto nižom od 97,2 stepena. Onaj kome pokipi kazan u prvoj destilaciji trebao bi se okaniti pravljenja rakije, ovo za drugu je već "umjetnost".A što se tiče dodavanja vode u prepek nije obavezno, ali je poželjno. Prvi razlog je da se samnji konc alkohola da kotao nebi pokipio.
Ništa od ovo troje u destilaciji ne isparava prije nečega nego sve ide uporedo, samo se mijenja njihova proporcija i tako sve do kraja destilacije. Malo je to složenije nego što možeš i naslutiti.Razlog jednostavan alkoholi (metanol i etanol) isparavaju prije vode.
Moram ponoviti još jednom, koncentracija alkohola nema veze sa brzinom destilacije, ona se reguliše količinom toplote, jačinom vatre.Drugi razlog je bitni, a to je čuvanje arome. Jer kad je prevelika konc. alkohla destilacija se vrši brzo i sami tim se gube aromatici.
Eksperimentišu ljudi već vjekovima, i još zapisuju rezultate.Za vrhunske rakije je obavezno dodavanje vode u prepek. Ko ne vjeruje neka malo eksperimentše.
Nemam ličnih iskustava jer čitav život radim sa kazanima koji imaju mješalicu, ali znam da se može koristi džak od jute zbog toga što će se ponašati kao neutralan materijal u uslovima destilacije. Samo je dobro operi bez upotrebe deterđenta. Smjesa koju vidiš pri vrhu posude liči na pekmez. Ono što tako ne vidiš, a bude pri dnu posude, je sigurno tećnost. Prije sipanja u kazan blago je izmješaj da ne napraviš kašu nego da ovo gusto pliva u onom tećnom, stavi rešetku ili ovu vreću i ne bi trebalo biti problema. Normalno da bi ipak to sve trebalo vidjeti prije sipanja u kazan.Smeša je kao pekmez, sve kajsije su se rastvorile. Pošto pečem kod komšije, ne znam u ovom momentu da li ima tu rešetku, ali mi rece da mogu koristiti džak od kafe kako ne bi smeša zagorela. Jel imaš iskustva sa tim? A što se tiče manjeg kazana, tu mi pomoći nema, tako da ću onda samo jednu destilaciju obaviti.