Namenske masine iz nasih garaza,URADI SAM mehanizacija

To bi u principu funkcionisalo, samo mislim da su 14.9-28 previse male, bolje nadji od nekog rusa 13-ke ili 15-ke na 38". Mislim da bi to bilo vrlo jednostavno napraviti a bilo bi vrlo korisno za rad na mekanom terenu.

Evo primjera sa takvim gusjenicama na MF35

 
Poslednja izmena:
Evo mog rasturača za stajnjak, rasturili smo 14 prikolica za 2 sata. Radi se o govedjem stajnjaku, jako teškom i vlažnom. Mislio sam da lanci neće moći ništa uraditi, ali odradili su posao savršeno. Svaki red smo prelazili 2 puta tako da je djubre razbacano na obje strane.




Evo slika kako to izgleda na kraju:

j13hi9.jpg


n32b05.jpg
 
Sve je bolje nego ručno. Sa ovim jednostavnim strojem ušetedio si dan dva posla. Sviđa mi se štitnik, blatobrani odrađuju svoj posao.
 
Prosle godine smo ja, otac i mama ručno razbacivali 10 prikolice dobra tri dana i svo troje smo bukvalno spali s nogu. Stajnjak skladištim u dubokom bazenu pa bude strašno vlažan i jako gust i težak, pa je svaki rad s njim ubistveno težak, posebno jer je utovar nemoguć sa utovarivačem ili nekim bagerom (lokacija bazena to onemogućava) a razbacivanje po polju je još gore. Najgore je što je prošle godine bilo strašno hladno i maglovito, pa smo svo troje bili mokri i smrznuti i svo troje smo zaradili prehlade, a ja upalu pluća, pa je šteta bila mnogo veća od koristi. Tada sa obećao sebi da neću to više ručno raditi. Iskoristio sam dosta suvo vrijeme pa nema ni blata, nit se gazi (zemlja je kao beton, vidi se kakvu prašinu rasturač pravi), a tih nekoliko maraka goriva vrijedi manje od jedne kutije antibiotika koje sam morao da kupim prošle godine.ž

Da napomenem da moj otac ima 64 a majka 60 godina, pa treba da bude jasno zašto mi je važno da mehanizujem svaki posao koliko god je to moguće.
 
Pravo da ti kažem, ne znam ni sam. Očekujem kišu, bar malo pa da se može orati kako treba. Ako ne bude nista do utorka, orem pa kako bude.

Prevedi nam, šta to znači?

Grnjač je grtalica, kao što je imaju buldozeri ili kamioni za čišćenje snijega. Brnača je drljača.
 
Zdravo nov sam na forumu i jako mi se svidjaju sve vase masine pravljene u kucnim radionicama,i ja sad zelim napraviti rasturivac za slamu ali me zanima sta koristiti kao one elise sto rasturaju? Mislio sam da koristim neke trake od gume koje su dosta jake. Sta vi mislite?
 
Letos sam pozajmio vrlo slican razbacivac otkosa sa 3 lanca i nije opasan lanac . Jedino bi se moglo namontirat neki tegici na krajeve lanca jer gde ima puno slame u okosu nece sve da razbaca . Pomogne ako se spusti nize da lanci udaraju o zemlju .
 
Evo mog rasturača za stajnjak, možda može da posluži neka ideja. Evo ga u radu:


a evo i par slika:

k1szdd.jpg


bg613t.jpg


Ja sam stavio 12 parčadi lanca i rasutri stajnjak (težak i vlažan) odlično, predjem s njim dva puta preko jednog reda tako da rasturim stajnjak i lijevo i desno, nema potrebe za doradom i ručnim rasturanjem. Mislim da bi i slamu ili sijeno takodje odlično rasutrao, samo se bojim da ga ne bi predaleko bacao. Probaću ga u prvom otkosu, jako me zanima kako će da radi u sijenu :)
 
Neće, rasturili smo oko 40-50 tona stajnjaka na parceli od 1ha za 2 sata, nijednom se nije desilo da guši (mislim na stajnjak). Za sijeno ne znam, vidjecemo :)
 
Nazad
Vrh