Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

poljopriroda, jel to ono što je bilo na dnevniku, okolina Kragujevca ako se dobro sećam? Ako si prskao skoro neki sistemik insekticid onda nemaj brige, mada ne znam ni dal ove mušice napadaju voće...a trebalo bi brzo i da nestanu, kod mene je prekjuče bila najezda nekih sitnih žutih i sutradan već nema ni jedne.

nisam uopste prskao vocke ove godine, u prethodnom dolasku na selo sam planirao zimsko prskanje, ali je bilo prehladno da bi imalo efekta, sastavio sneg i mraz... selo nije pored Kragujevca ali je skoro pa ista prica, mrtve musice danas skupljamo lopatom, kao sneg da je padao...

na kraju nisam kupio ni jedan preparat jer mi je polj. apoteka predaleko, nastavio sam sa orezivanjem vocki, sve lagano ulaze u cvetanje, pa ne znam sta uopste da prskam u ovom stadijumu ?

orezivanjem sam primetio goraman broj suvih jednogodisnjih grancica na sljivi, posebno na nizim granama, da li su posledica monilije ne znam... ove godine sam prvi put preuzeo vocnjak na sebe, pa ucim u hodu :)
 
Kakva je situacija kod vas, što se tiče šljivine ose?
Pitam iz razloga, jer je nisam uočio uopšte...kao da su nestale!
 
Nisam ni ja primetio ni blizu u tom broju kao predhodnih godina, i pošto je šljiva cvetala kao u priči...mislio sam preskočiti prskanje posle cvetanja(dimetoat), čisto ono da se malo prirodno proredi. Ali nisam imao petlje, i ipak sam odradio zaštitu!
Sad se već naziru plodići, i to u velikom broju što ja još nikada nisam video, i bojim se da sam pogrešio što sam prskao!
Jer ako to sve ostane na stablu...hmmm, biće lomljenja grana, i biće šljive lošije kvalitete.
Više nisam pametan...:sta:
 
Najbolje da sačekaš do kraja maja, može svašta da se izdešava, znaš i sam, pa krajem maja možda malo da orežeš...
 
joekiki,odlicno si uradio,dimetoat je da nema crva kasnije a i da sve ostane.Nista joj nece faliti,nepucaju grane tako lako,samo je malo forsiraj tecnim djubrivom da sve dobro napreduje.Ako bude vode(kise)bice i krupnoce,ako je nema pa da je samo jedna na celom stablu nema pomoci,ostaje sitna.
 
Ja sam prekljuce bio sa inzinjerom u vocnjaku kruske, kruskina buva je na granici stetnosti ima dosta larvi.odmah sam uvece prskao sa insegardom kao najbolji protiv kruskine buve ne da larvi da se presvuce da postane imago.ali je papreno skup 8800 600 gr a to je za jedan hektar.
 
Ja sam prekljuce bio sa inzinjerom u vocnjaku kruske, kruskina buva je na granici stetnosti ima dosta larvi.odmah sam uvece prskao sa insegardom kao najbolji protiv kruskine buve ne da larvi da se presvuce da postane imago.ali je papreno skup 8800 600 gr a to je za jedan hektar.

Који инсектицид си користио?
 
Insegar ti spada u Karbamate tacnije u fenoksikarb i on je regulator rasta, antagonist juvenilnog hormona i primenjuje se kod jabucnog smotavca i minera okruglih mina. Ali smotavac i miner ali oni imaju 2-3 generacije godisnje pa je negde i logicno da se ide na to da se unisti larva a ti kod kruskine buve imas 5-6 generacija godisnje pa i vise. Buva bukvalno samo polaze jaja tako da treba da unistis i adulta (odraslog insekta) i larvu i jaje. Ti ces Insegarom unistiti starije larve L4-L5 ali samo vecom kolicinom insekticida od propisane! Znaci tebi treba insekticid kojim ces unistiti adulta, jaje i larvu. U fazi formiranja plodova koristi se insekticidi na bazi abamektrina. Abastate! i cena mu je 5200 din/litri a tebi treba 1 litra abastatea na 1000l vode + okvasivac silwet L 77 + fungicid na bazi cineba ili benomila za sprecavanje pojave gljive cadjavice.
sa jednim tretmanom Insegarom mozes da isfinansiras skoro 2 sa Abastateom. Ujedno Abastate deluje i na grinje...
 
Cineb ti spada u ditiokarbamate znaci on je preventivni sistemicni fungicid. (mankozeb, metiram, cineb, ciram, tiram, propineb)
Mankozeb - Šitokog je spektra delovanja. Apsorbuje se lišćem, stablom i korenom. Slabo se spira kišom. Dužeg je delovanja nego cineb. Ne meša se sa kiselim insekticidima (dihlorvos, dimetoat...), Bordovskom čorbom, sumporno-krečnom čorbom i sredstvima za prihranjivanje koja sadrže bor
 
hvala puno na odgovoru :)

odem u poljoapoteku i covek mi da kombinaciju mankogal+BOR , a sad citam da to i ne ide jedno sa drugim... verovao sam da preporucuju kombinacije i prozivode samo da bi prodali , a sad sam ubedjen u to ...

potreban mi je savet za prskanje mlade viljamovke, sadnice su u posadjenje prosle i pretprosle godine, jesenas sam poprskao zimsko , pred pocetak vegetacije plavo ulje i do sada nisam nista radio, zbog nekih saveta da mlado voce ne treba prskati ... sad hocu da uradim sa nekim insekticidom , mislio sam na kombinaciju (citajuci prethodne postove) >

abastatea + mankogal + neka prihrana preko lista , da li je ovo dobra kombinacija ?

i samo ako moze jos jedan savet , da li je po vama galenikin plan zastite dobar i da li ga se treba pridrzavati za uspesnu proizvodnju voca ?
 
@stdeyan
Kombinacija nije losa,svako ce ti izneti neku svoju mudrost,ali u principu je Ok.Pratis u medjuvremenu razvoj lisnih vasiju,s obzirom da mogu da imaju u toku godine dvocifren broj generacija,pa shodno tome i reagujes nekim boljim insekticidom.A vasi su prenosioci raznih pa i nelecivih bolesti i zbog toga je njihova kontrola izuzetno vazna.Sto se tice Galenikinog programa zastite,nemoj se pridrzavati nijednog programa bilo koje fito-kuce kao pijan plota.Jednostavno ima mnogo boljih proizvoda od pojedinih Galenikinih na trzistu (a za istu namenu).Pa je najbolje, uz nadzor struke kombinovati ono sto je provereno dobro a nebitno od kog da je proizvodjaca.
 
http://dobarvocar.com/apple-scab-ascospore/

[h=1]Velikipotencijalaskospora[/h]

[COLOR=#A4A4A4 !important]04 May 2013
by Gavranić Branislav

[/COLOR]
NASLOVNA-SLIKA.png
Drugu polovinu aprila i početak maja obilježilo je iznad prosječno toplo i suvo vrijeme. U narednom periodu očekuje se nekoliko kišnih dana sa relativno visokim temperaturama. Ujedno će to biti optimalni uslovi za oslobađanje askospora i eventualne zaraze ukoliko se ne odrade kvalitetni tretmani i obezbjedi optimalna pokrovnost biljaka.
Voćari bi morali biti posebno oprezni u ovom periodu, obično je prva polovina maja “prozor” oslobađanja askospora. Znamo da je period sa toplim i suvim vremenom pogodovao sazrjevanju askospora, a da će nadolazeća kiša stimulisati oslobađane velikog broja askospora i obezbjediti optimalnu vlažnost za kljijanje spora.
Zbog svega toga voćari su morali pravilniom kombinacijom preparata (sistemičnih i preventivnih) obezbjediti pokrivenost biljaka, pri tome uzimajući u obzir prirast biljaka.
Voćari moraju voditi računa o količini i intezitetu padavina da ne dođe do spiranja preparata, ali i to da najvaljuju 4-5 kišnih dana. Sve to upućuje da se moralo dobro promisliti i pravilno izabrati preparate (preventivne i sistemične) kojima će se tretirati prije i poslje najavljenih padavina.
 
moze li mi neko ukazati sto je posledi na liscu tresnje..nema bube, nema vasi, nema gusenice...lisce je dobro pocelo a onda odjednom kao da je nagoreno i susi se a onda osuseni deo lista otpada pa izgleda kao da ga je gusenica pojela.. i to kako sam primetio nakon prvog prskanja ciram 75 WP i chromorel D (kombinacijom) ..sve su druge vocke u redu i nema nikakvih bolesti na njima osim na tresnji
p.s. imam i slike ali neznam kako da ih ubacim uz poruku???
 
šupljikavost lista, razne spore, treba da prskaš fungicidom za list tipa mankogal, merpan, agrodin...
 
Poslednja izmena:
Jel ima tih fungicida da se kupe u manjim kolicinama za recimo deset šljiva i koliko koštaju?

Sent from my HUAWEI U8815
 
Jeste, pakovanje od 25 grama ti je za 10 litara, ove ostale koje sam naveo nisam viđao ispod kilograma ili moja apoteka ne nabavlja...
 
Nazad
Vrh