Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

Samo nisam siguran da li treba smanjiti koncentraciju posto idu 2 fungicida zajedno ili se ide normalna pimena kako pise na uputstvu,mankogal 0.25% +akord 0.75kg/h na 1000 litara
 
Prebacio sam ti post u ovu temu jer preparat ne služi za prehranu voća pa da ne pišemo u temi Prehrana...

Elem, ovako ti piše na sajtu proizvođača:

jabuke i kruške za suzbijanje prouzrokovača pegavosti lista i čađave krastavosti plodova na jabuci (Venturia inaequalis) i krušci (Venturia pyrina) i pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), preventivno u koncentraciji: 0,013% tj. 1,3 ml u 10 l vode na 100 m[SUP]2[/SUP] za preventivno tretiranje od fenofaze kada su prvi listovi otvoreni, odnosno od fenofaze bubrenja cvetnih pupoljaka (fenofaze 11-51 BBCH skale), ali se bolji efekti postižu tretiranjem posle listanja (na početku rasta mladara), odnosno po formiranju cvetnih pupoljaka (fenofaze 31-55 BBCH skale) ili kurativno u koncentraciji 0,015-0,02% tj. 1,5-2,0 ml u 10 l vode na 100 m[SUP]2[/SUP] ; u periodu od najviše 3 dana od ostvarivanja uslova za pojavu infekcije;


Tako da stavi ti slobodno 2 mililtra na 10 litara vode, nemoj više, nema poentu.

Celo uputstvo imaš ovde: http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/productlist/pages/score250-ec.aspx
 
danas bas score + merpan + wizard pa prema upustvu
1) usevu krompira, za suzbijanje prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani), u kol. 0,5 I/ha (5 ml na 100 m²), tretiranjem u vreme pojave prvih simptoma kasnije u vegetaciji po potrebi;2) zasadima jabuke i kruške, za suzbijanje prouzrokovača :
a) čadjave pegavosti lišća i čadjave krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis), tretiranjem:
- preventivno, u konc. 0,013% (1,3 ml u 10 I vode), tretiranjem od faze kada su prvi listovi otvoreni, odnosno od faze bubrenja cvetnih pupoljaka (faze 11/51), ali se bolji efekti postizu tretiranjem posle listanja (na početku rasta mladara), odnosno formiranja cvetnih pupoljaka (faze 35/55);
- kurativno, u konc. 0,015-0,020% (1,5-2 ml u 10 I vode), do 3 dana po ostvarivanju uslova za zarazu;
b) pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), u konc. 0,013% (1,3 ml/ 10 I vode);Aktivna materija u preparatu Score 250 EC je difenokonazol, koji ima translaminarno delovanje, tj. kreće se kroz list tretirane biljke sa njegovog lica ka naličju i obratno. Ovakvo delovanje obezbeđuje da se praparat ravnomerno raspoređuje u zelenom biljnom tkivu.

Preporuka za primenu:
Score 250 EC se na istoj površini može primeniti najviše tri puta godišnje, uključujući i alternativnu primenu drugih fungicida iz grupe triazola. U cilju smanjenja pojave opasnosti od rezistencije patogenih gljiva ovaj preparat ne primenjivati alternativno sa preparatima iz grupe triazola, kao ni sa jedinjenja istog mehanizma delovanja (inhibitori ergosterola).Preparat se može mešati sa drugim sredstvima za zaštitu voćaka, osim sa izrazito kiselim insekticidima. Kada se Score 250 EC meša sa WG ili WP formulacijama pesticida, potrebno je prvo ove preparate rastvoriti u manjoj količini vode, a zatim uz dodavanje vode dodati i Score 250 EC.
 
Neko me pitao za onu moju trešnju jednu....izvadio sam je. Secirao detaljno, ama ništa našao nisam...podsećanja radi, evo videa:

 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Na šljivi, stenlej, pojavili su se savijeni listovi kao na slikama ispod. Moze li neko da mi kaze o čemu se radi i kojim preparatom da polijem kako bi se rešio ovaj problem.
Zadnji put je prskano pre 15-ak dana sa kubik plusom i dimetokogalom.

dsci1630.jpg


dsci1631.jpg


Hvala unapred!
 
Poslednja izmena:
Tonus je dobar ali ide od 2.5 do 5 grama na 10 litara, kada je ova situacija da već postoje insekti, treba ići sa gornjom granicom tj 5 grama na 10 litara.
 
@dadovocar
u pravu si, ukucao sam taj termin u google i pogledao slike, to je verovatno to. Ono što me sada zanima a donekle i plaši, pogledao sam koje simptome po lišću izaziva i to je tačno simptom koji imam na svim trešnjama svake godine, nešto između šupljikavosti lista i kokomicesa. Zanima me da li se ova bolest prenosi vazduhom, kalem grančicama, da li joj se može stati na put?

Svake godine prskam fungicidima raznima ali mi se ovi simptomi uvek pojave, krajem jula počinje i list u dnu krošnje da žuti i da opada...

Ovo su simptomi na lišću kod mene:

02072012113.jpg
 
Fosetil-aluminijum u kojoj koncetraciji koristite u zasadima voca ?
Izguglao sam dva preparata Aliette Flash i FYLAL 80 wg , preporuka u koncentraciji 0,25 - 0,37 % , da li sa tom kolicinom radite tretam u vocu , konkretno hocu da uzmem za krusku.
I ranije se pisalo da je galenikin preparat na bazi fosetil-aluminijum LEGAT , ali nikako da ga nadjem na njihovom sajtu
Bayer ima jos dva prozivoda >>
fosetil-aluminijum 500 g/kg + folpet 250 g/kg
i
fosetil-aluminijum 666.7 g/kg + fluopikolid 44.4 g/kg

Kako vam se oni cine i da li bi mogli da posluze za preventivu ervinije kao cist Fosetil-aluminijum ?
 
Kanacki,nisam ih koristio u vocnjaku,ali Mikal (fosetil-aluminijum+folpet) jesam u vinogradu,odlicno radi posao protiv plamenjace.Isao sam gornjom dozom 400gr na 100 litara vode.U blok tretmanu sa 12-tak dana razmaka,dva tretmana.E sada,po meni,zavrsice isto posao kao i preparat u solo varijanti sa fosetilom.Plus imas folpet,aktivna materija po delovanju jedina od organskih najpribliznija bakru,inace vrlo blizak srodnik sa kaptanom,pa tako dobijas i preventivu na neke od gljivica.Naravno,da ne bude zabune,folpet ne menja bakar.Doza ne bi trebala da bude ispod tih 0,40% i ponoviti tretman na desetak dana,jedno tri puta (preporuke koje sam nalazio po internetu i strucnoj literaturi).
 
MOže se prenijeti kalem grančicama, ali i ti je možeš prenijeti rezidbom. Insekti čini mi, kiša u okviru krošnje, ako dođe do smolotočenja u kojem je bakterijski eksudat i vjetar...
Pratio sam teme, ali nisam upratio da li u jesen pršćeš trešnje, to je dobro u svakom slučaju. Higijena je dosta bitna, gdje vidiš grane sa smolom, koja nije nastala zbog nekog oštećenja, skidaj je, rezove dezinfikuješ. Alat takođe. Ponašanje je isto kao sa Erwiniom, bakterija i to ti je.

Bakterije ne reaguju na fungicide, osim bakra i eto, fosetil-Al.

Evo i link, ali vjerovatno si to i vidio već: http://www.cost873.ch/_uploads/_files/d_SymptomsOfBacterialDiseases.pdf
Uglavnom, nek se nađe.
 
Ma idi gledajući ovo nema šta nemam, samo nisu tako drastični simptomi...prskam bakrom u jesen i plavo ulje na proleće i ostalo redovno ali bez preterivanja, doduše kajsije i trešnje i nemaju puno tretmana..

Imam ove na orasima tačke list i plod, imam na lešnicima, imam rupičavost lista na trešnji itd, sve što ovde ima na slici a ja imam to voće - posedujem

:osmeh:
 
Prskao sam jedno prskanje pred kisu ove razne bube i crve sto imam po vocu, prskanje je islo sa ACTARA 25. Sada sam bio da obidjem ima ih jos malo, verovatno neke koje su se bile sakrile u listu ili tako nesto. Ponovio bih prskanje dok se malo stabilizuje vreme. Isao bih neki insekticid i fungicid preventivno sta mi savetujete i moze alternative posto nemam neki izbor apoteka nego sta ima to mogu da kupim.
 
Nazad
Vrh