IMT

Zar Skip nema isti menjac kao i 560 ili 578?


SKIP svaki ima trobrzinski mjenjac ali noviji skipovi linije kao moj ('90-'91) Imaju trobrzinca takvog da je to strasna pojava za voziti po cesti. Za sterije modele skipa ne znam, nisam imao prilike voziti ni jedan...

Prva i druga su ok, preklapaju se saltanje ide super, ali druga i treca kao da uopce nemaju preklopa ni malo. Drugu moras razvuci koliko god ide i tek onda trecu primi kako treba, da ga ne moras zadrzavati na kvacilu. Isprva sam mislio da je neka kocnica zaglavljena pa da ga usporava ali sam jos dva takva skipa vozio i svi imaju isti mjenjac. Original imaju okretaje namjestene kao i kombajnski s44 1800-1900 okretaja na full gasu, no nas skip kao da ima vise. Ne radi mi obrtomjer ali po cesti trecom brzinom ide debelo preko 40km/h i to ne mozes voziti kako treba. Na satu je bazdaren 33km/h pri 1900 okretaja motora. U sporim brzinama radis sve sto se tice prednjeg utovarivaca i rada po gradilistu. Brze mozda nisu potrefite ali su spore pogodjene bas kako treba za normalan rad. Ni prespore ni prebrze...
 
"dali može da se umesto sata namesti sat da ima samo broj obrtaja od nekog vozila tipa eletronskog ili mehanickog na sajlu i dal je bitan smer okretanja jer na 533 i 558 su satovisa levim smerom ako ne grešim idu od desne strane ka levoj"

Sve moze.
Ako namestas mehanicki, naravno da ti je bitan smer obrtanja pinjona,sajle i sata.
Mada, imas varijantu da namontiras i sat bilo kakvogsmera( desne ili leve skale), a onda biras pinjon sa istim ili promenjenim smerom.
Druga varijanta ti je neki elektronski obrtomer.
Postoje dve vrste, koji rade na poseban davac koji se kaci umesto mehanickog pinjona, ili bas na njega, i oni koji signal dobijaju od alternatora.
Ovi koji rade na alternator se najcesce koriste na Mercedesovim kamionima i na odredjeni alternator ide odredjena obrtaljka, predvidjena samo za tu frekvenciju trofaznog naizmenicnog napona pre nego sto se pretvori u jednosmerni. Ali ovu opciju izbaci iz glave, za amatere je to neizvodljivo.
Od elektricnih obrtomera koji rade na poseban davac, preporucujem Teleoptik Fi 80 mm iz TAM-a 130, Elegantne su, lepe i rade odlicno, ne kvare se. postoji ista takva varijanta u vecem kucistu Fi 100mm.
Davac je Iskra, zavija se na mehanicki pinjon umesto sajle preko redukcije . Sa njega idu 2 zice i to je to. Nema podeavanja stelovanja, samo stavis i radi.
Medjutim, te iskrine davace je tesko naci, jedino po otpadima kamiona, i to sa TAM-a 130, 150, 170...
Doticne teleoptikove obrtaljke nemaju brojac radnih sati, samo obrtaje, a skoro sam u Rumi na vasaru video nekoliko Obrtaljki na istom principu GANZ (madjarska), po licenci VDO. Rade na isti davac , odnosno na isti princip. verovatno bi na iskrin davac pokazivale 100, 200 obrtaja razlike, ali to se dovede u red.
Inace ove GANZ obrataljke imaju i brojac radnih sati.
Nadam se da sam ti malko pomogao, ako ti treba jos informacija i pomoci, pitaj, ali najbolje da si se javio u temi namenjenoj bas za ovo: Satovi, obrtaljke, instrumenti...
 
Ako je 3. stepen brzi nego na 560 onda je verovatno mnogo manja razlika izmedju 3. sporohodne i 1. brzohodne?

Iskreno da ti kazem da nemam pojma... Nisam to nikada mjerio a kako mi se cini da bih ovih dana mogao ici bagerom na malu turu po selu, pa cu i to isprobati. Logika nalaze da je to tako i da su ti stupnjevi prijenosa veoma blizu jedan drugome.
 
Pa hoce, u komsiluku smo, znamo se, penzioner je, ima vremena...A nekad bio sef radionice u Agrouniji.
Tvrdi da je motor na standardu,izvadio ga je nekom iz kamiona, valda su ga rashodovali...
Nego, Bubu, jel se menja samo kuciste razvoda(dekla), zbog kompresora i servo pumpe, a zupcanici razvoda ostaju, ili sve komplet?
Na ovome su samo izbušene rupe na kamionskom motoru od 80 konja
inače montiran na 560
b9b3af320181037.jpg
[/URL] [/IMG]
 
E ovde je prepravljena kolevka od 560 kako treba. Ljudi obicno samo podbace plocice od 30mm ali je onda komplet kolevka isturena napred izmedju 15 i 20mm u odnosu na fabricku pa se limarija ne uklapa lepo.
 
Ok. Jel bilo problema prilikom busenja zbog centriranja rupa?
Za pinjon je dovoljno pomeriti za 1mm centar pa da se isti raspadne za par desetina radnih sati...
 
Pomagajte,kako mi treba jedan manji traktor kupio bih novi 539,posao bi mu bio špricanje,kosidba i zgrtanje sijena.Išao sam danas gledati ali nekakvi su mi čudni sa onim crnim motorom i diferencijalom.Na motoru piše IMR ali na šta bi još trebao obratiti pažnju,znam da je tvornica zatvorena pa se čudim otkuda im novi.Dajte par savjeta jer o fergi nemam pojma sad imam JD i imao sam torpeda 45
 
Земљаче остало је на лагеру доста 539,зато и фабрика у једном смислу и стоји...На шта да обратиш пажњу,па упали га,провозај ако је све ок купуј...Нема ту пуно гледања,једноставан трактор доста.
 
Svaki malo normalan treba da shvati da za 1500e nemozes ni 78god da kupis a ne 2008,onda odes oni kao prodali aj imamo drugi isti takav kod druga,meni samo nije jasno kako ih nepohapse dosad ..
 
Nazad
Vrh