Šljiva

Kakve mačke, jel ti to kod kuće? :D

Ovakve,
q8342896.jpg


Nije baš kod kuće, voćnjak je zasnovan na placu od 2000 m2, nije ograđen žicom, a mačkama odgovara rastresita zemlja u redu koja se frezira i kada obave šta imaju, istežu se tako što kandže zariju u koru, zvuči smešno, ali nije ni malo naivno.
 
Ne zvuči nimalo smešno što grebu, znam koliko je to ozbiljno, smešno mi je bilo otkud mačke, mislio sam da je to neka tamo njiva...možda na nekoliko mesta da im namestiš kolac oko koga je čvrsto namotan kanap vrengija, onaj debeli seoski, to će im biti primamljivije mada nije sigurno...
 
Aaa zbog toga, pretpostavio sam kasnije nakon što sam pitao...pa možda je bolje ukoso, mada manje više je isto šta znam...
 
E jbg,jos ce i kokoske u vocu postati problem.

Nego,ja sam izgleda zakasnio za jesenju sadnju(zahvaljujuci sticaju okolnosti nebitnih za ovaj forum).Parcela je spremna,uzorana,potanjirana,stajnjak izvucen,ali kao sto rekoh fale sadnice :osmeh: Elem,posto cu verovatno za vikend ici na plac da bacim vestak po postojecem vocu,iskoristicu priliku koliko vreme to dozvoli da razmerim parcelu za sadnju i pocnem sa kopanjem rupa.Ostavicu rupe preko zime da izmrznu,dobro se naliju vodom,i naravno bacio bih vestaka i u njih pre februarsko-martovske sadnje da se razlaze u zemljistu.
 
Ako iskopaš rupe sad, i ostanu preko zime da izmrzu...to je pun pogodak!
Neznam zašto, i zbog čega?...al sam čuo sa raznih strana, da je to najbolje za sadnju u proleće.

pozzz joe!
 
Rupe u principu treba da ostanu otvorene mesec dana. Za prolećnu sadnju ako ostanu otvorene je to dobro jer donji sloj, plužni đon, razbije i usitni mraz, kao što razbije oranje pa na proleće izgleda kao da je frezirano, ne vidim drugo objašnjenje :)
 
Proletos posadjene.Uz samo jedno zalivanje sve su prezivele onu susu.Jos da prezive prvu zimu od zeceva(tu srne ne zalaze) i kao nagradu ce dobiti 8-16-24 u februaru i KAN u maju :osmeh:
Matoro voce je posadjeno '97.
 
voće je već trebalo okrečiti, uradi to čim možeš, gledaj da to uradiš prepodne na sunčan dan kad nema puno vlage da bi se kreč lepo osušio, potrebno mu je samo sat dva ako je sunčano i oko 10 stepeni temperatura
 
Prosle jeseni sam okopao oko sljiva i ubacio dosta stajnjaka,tako da jesenas nisam nista dirao.Nisam ni stigao da bacim u decembru(bio u selu po onom snegu),tako da cu u januaru otici da bacim 8-16-24 a u maju KAN.Po kilo od svakog za staro voce,po saku od svakog za mlado.
 
Imam jedno pitanje: оve godine mi se masovno pojavila smola na madžarkama, ironija je da dok nisu bile održavane bilo je smole na veoma malom broju stabala i nisu bila toliko obuhvaćena, a sada ima i par stabala koja su popucala, otvorila se i mislim da ću morati da ih zamenim. Šta može da bude uzrok tome?
Čitao sam ranije da je pojava smole često uzrokovana nedostatkom nekih elemenata u zemlji, pre mesec dana sam ih sve dobro nađubrio kombinacijom stajnjaka i mineralnog pa se nadam da će i to pomoći.
Sutra ću ići do sela pa ću i neku sliku okačiti...
 
Pozdrav svima! Nije me dugo bilo na forumu pa me za početak interesuje jedna informacija.
Da li ste generalno zadovoljni proteklom 2012. godinom sa proizvodnjom i plasmanom šljive?

Pitanje se odnosi na one čija je primarna proizvodnja i plasman šljiva. :ppozdrav:
 
2012 po meni bolja od 2011 koja je bila jako losa sa cenom, ali cena je jos uvek na niskom nivou.22,5din.Ocenio bih ovu godinu sa ocenom 3 po pitanju cene,a sa cistom 5 po pitanju roda(u mojim sljivicima).:ppozdrav:

Poredjenje:Dunju dao po 50 din,Visnju po 100,Kajsiju 45,Tresnja omanula-jako stara sleduje cupanje najverovatnije.
 
Nazad
Vrh