Šljiva

Pa u principu, i ja sam tako razmišljao... ali mi ti pupovi ispod mrežice ni netrebaju, jer razvodim grane preko 1m.
Tako sam se uklopio u moju mehanizaciju i to mi odgovara.
Ali ako neko misli niže grane podizati voćnjak...e tu se nemgu mešati, jer nikakvih nemam iskustva...
pozzz joe!
 
Ovako kolega uzunche koliko imate oštećenih sadnica, da li je tih tridesetak sve ?
Fitobalzam mogu kupiti sutra u polj. apoteci pa vam ga poslati, ako vam nije žurba kod vas je za par dana, ovde ga ima u svakoj polj. apoteci, javite se na p.p.
Kolega oktopod po mini je kalemarski nož najbolji za ove namene zbog oblika svoje oštrice. Svu suvu koru pre nanošenja fitobalzama, četkicom, bi trebalo ukloniti, zatim namazati tanak sloj na ranu i onda je to posao.
Slažem se sa kolegom joekiki da mrežicu nije potrebno skraćivati, sve je lepo objasnio ! :ppozdrav:
 
I št mislite za očenjivanje pupoljaka? Jesi na to joekiki mislio kad si rekao da si i ti tako razmišljao?

Mene mori što mi je većina sadnica oko metar, metar i deset, neke 90 cm...to su moji kalemovi od proletos oni...pa se bojim da mi se ne očene ovi pri vrhu, jer ja ostavljam ne najvišlja tri, nego tri pri vrhu koji zaklapaju ugao od oko 120 stepeni, znači to možda bude prvi, treći i peti ako me razumeš...
 
Ja sam moj novi zasad zastitio tako sto sam prvo sve sadnice premazao nekim hrvatskim preparatom Kunilent R 12 (malo se teze nalazi ali ima ga po apotekama) i mrezicom visine 1m pa ako ih zec izgricka i pored toga jbg...

E da, samo da dodam jos ovo. U prethodnim postovima sam video da postoji dilema da li heftalica ili vezivanje mrezice a moje iskustvo kaze sledece:

Za 4000 stabala sa 3 ranika bilo mi je potrebno 4 dana da premazu sadnice preparatom i zaheftaju mrezicu lepo celom duzinom na po 7-8 mesta da ne spadne lako a da su vezivali ne bi mogli a zavrse za nedelju dana garantujem jer sam prvo to probao i kad sam video koliko sporo ide opredelio sam se za heftalicu.
 
Poslednja izmena:
Ja sam mrezicu lepio onom sivom lepljivom trakom,omotam dva kruga i ok.Traka jeste malo skuplja ali ide brzo.Traka je vodootporna i trpi pritisak,proizvodi je mislim henkel,pise moment na njoj.
 
I št mislite za očenjivanje pupoljaka? Jesi na to joekiki mislio kad si rekao da si i ti tako razmišljao?

Mene mori što mi je većina sadnica oko metar, metar i deset, neke 90 cm...to su moji kalemovi od proletos oni...pa se bojim da mi se ne očene ovi pri vrhu, jer ja ostavljam ne najvišlja tri, nego tri pri vrhu koji zaklapaju ugao od oko 120 stepeni, znači to možda bude prvi, treći i peti ako me razumeš...

To si u pravu, sa time imam i ja problema, to je valjda neki standard Marfijevog zakona u voćarstvu: "Ako nešto može krenuti naopako...krenuće"
Nekad istera idealno, i neznaš koju da ostaviš, švedski sto - da biraš...a nekad što reče, istera gore jednu ili dve, i onda negde tamo ispod mreže tera ostale. Tu malo skratim mrežu ili u buduće umotam papirom od džakova.
Obično ja odrežem da ostane 5/6/7 oka iznad mrežice(1metar)...pa šta bude bude. Svestan sam da nemože biti idealno, i uvek ima nekih utripovanih stabala, koje vode neku svoju politiku.

Najviše me nervira kad krene vegetacija, i unutar mrežice sa svih strana protera...e to skidanje istih me ubija.
Da vucaraš mrežicu gore/dole i trljanjem da ih odkinem, nevalja - jer odkinem i gore što mi treba. Pa onda skini mrežicu, pa pokidaj, i vraćaj mrežu...
A još kad nestigneš na vreme, pa uraste u mrežicu...ludnica!
 
Da li mrezica na tek posadjenim sadnicama u slucaju snega i vetra moze da dovede do krivljenja sadnica ili loma istih posto sam ja moje zastitio a nisam stigao da postavim kocice koji treba da drze sadnice jer sam planirao to da uradim kasnije tokom zime kad budem imao vise vremena?

Dok nije bilo mrezice sadnicama vetar nije smetao ali primecujem da sad ima veci uticaj pa pretpostavljam da kad pocne da pada sneg to moze da se iskomplikuje pa da znam da li da ubrzam te kocice ili mogu to natenane zimus kad stignem.
 
Za zecove svinjska mast jedno dve godine da stoji da se uzegne lepo i namaze se traka jedno 10 cm proverereno beze ko coravi od toga:osmeh:
 
Ja sam moj novi zasad zastitio tako sto sam prvo sve sadnice premazao nekim hrvatskim preparatom Kunilent R 12 (malo se teze nalazi ali ima ga po apotekama).
Za 4000 stabala sa 3 ranika bilo mi je potrebno 4 dana da premazu sadnice preparatom i zaheftaju mrezicu lepo celom duzinom na po 7-8 mesta da ne spadne lako.

Da li možete da kažete nešto više o tom preparatu ?
Može neka slika tog heftanja mrežice ?
 
Evo gde sam ja to procitao a preporuku sam dobio od prijatelja koji ga koristi vec par sezona.

Nisam siguran da li je dozvoljeno stavljati broj telefona gde moze da se nabavi pa ako nesme neka ga moderator ukloni.

"Djelatna tvar u KUNILENTu je sulfonirano riblje ulje koje, svojim mirisom nakon primjene po sadnici, odbija divljač.

KUNILENT R-12 koristi se u koncentraciji 5-10% (0,5-1 l sredstva u 10 l vode). Koncentracija od 5% pruža zaštitu u trajanju od 50 dana (uz uvjet kvalitene primjene), a u koncentraciji od 10% postiže se zaštita u trajanju od 80 dan. Sredstvo je poželjno primjeniti ujesen, po suhom vremenu pri temperaturama iznad 5 0 C. Nakon primjene potrebno je da prođe barem 5 sati bez kiše ili jakog snijega. U protivnom primjenu treba ponoviti.

Poželjno je premazati ili poprskati stablo sadnica i donje grane do visine od min. 1m, a kod sadnica crnogorice i vrhove.

U područjima gdje pada visok snijeg, zaštitni sloj na stablu treba prilagoditi mogućoj visini snijega (zaštititi stablo do 1,5 m visine...).

U preporučenim količinama KUNILENT R-12 nije fitotoksičan za navedene vrste sadnica."


"KUNILENT R-12 (sulfonovano riblje ulje, 800 grama aktivne materije po litru)
Sredstvo za odbijanje divljači -repelent u obliku tečnog koncentrata za emulziju. Namenjen je za zaštitu sadnica i mladih zasada voćaka i šumskog drveća od divljači (pre svega zečeva i srna). Koristi se u koncentraciji 5 - 10% (0,5 - 1l u 10l vode) prskanjem stabala i donjih grana u jesen nakon opadanja lišća. Primena u koncentraciji od 5% pruža zaštitu u trajanju od 50 dana, a u koncentraciji od 10%, u trajanju oko 80 dana, ukoliko nema većih padavina.
Prska se u jesen, po suvom vremenu, pri temperaturama višim od 10°C.
U istom zasadu sme se primeniti najviše tri puta godišnje.
Kunilent R-12 nije razvrstan u grupu otrova.

Obaveštavamo vas da na našem tržištu postoji mogućnost nabavke repelenata (sredstava koja odbijaju divljač od voćaka) i upućujemo lovačka udruženja koja u lovištima imaju zastupljene voćnjake, da obaveste poljoprivrednike sa svog područja da se repelent Kunilent R-12 može nabaviti u preduzeću "Savakop", iz Novog Sada, adresa:
pisamce.gif
"Savakop", ul. Partizanska br. 44, 21000 Novi Sad, tel.: 021/443-217 ili 063/510-234.
"
 
Iskreno, nemam nikakvog licnog iskustva sa tim preparatom pa sto je sigurno sigurno je a u mom kraju postoji izreka koja kaze:"stra' lojze cuva..." pa ako nista drugo mirnije cu da spavam :osmeh:

Vidjao sam inace kako su zecevi i pored mrezice izgrizli sadnice, narocito ako mrezice nisu bile najbolje pricvrscene ili je bio visok sneg pa je nastradao deo iznad mrezice.
 
matkee, nisam slikao heftanje sem sa bivšim devojkama nekim :D ali objašnjenje je prosto i intinuitivno...

Traku od mrežice prisloniš uz sadnicu, obmotaš je ali ne da čine valjak nego da se unutrašnja strana mrežice dodiruje jedna na drugu, to uvučeš u heftalicu i heftaš...kreneš odozdo, ako je sadnica malo kriva i slično, nećeš moći baš lepo celom dužinom ravno, ali to nije ni bitno, ja sam kad pobegne, navlačio opet na ravno, a između dva hefta ono što se izvitoperi stisnem pa heftnem, šta sad..samo da ne ostane otvor
 
Ја купујем намјенске мрежице за заштиту које навучем на садницу при садњи и повежем у горњем и доњем дијелу да је не би помјерио снијег или вјетар. Скупља је 2-3 пута од фасадне, али нећу да штедим. Метар дужни кошта 0,36 евра. Фасадна гребе руке док је ову могуће савијати лагано. Мрежицу не скидам ни љети, само је мало спустим да могу расти гране. Касније мало омотам том мрежицом и најниже гране до 1,2 метра и нема зиме јер снијег не буде преко 0,6 метара.
Комшија је прскао неким средством које је "држало воду" мјесец и по. Не знам тачно шта је користио.
 
kod mene u VAljevu namenska mrezica za zastitu stabla voca od divljaci visine 1 metar kosta 670 dinara. Ja sam juce uzeo mrezicu za fasadu i placao je 45 dinara metar kvadratvi i iz nje izvlacim 4 trake. Tako da me traka kosta 11 dinara. Inace sam zavrsio sa sadnjom 84 stabla lepotice tako da je sada cela parcela popunjana i ukupno ima 300 stabala. 100 rodne i 200 lepotice. Razmutio sam i plavi kamen i zagasio krec ali mne sada malo zeza vreme da uradim zimsko prskanje, ali javljaju nekog jos lepog vremena. Takodje sam sastavio i za krecenja stabla.
 
Ništa od heftanja. :haha:

Danas sam probao sa mrežicama i heftalicom, mačkama je bilo toliko interesantno da su nekoliko mrežica razbucale za 2 sata, kandžama dok se protežu prosto uništavaju koru stabla, moraću da zabijam 3 štapa i oko njih postavljam mrežicu tako da između mrežice i sadnice bude 10-15 cm, drugačije prosto ne vredi.
 
Zašto 45 stepeni, ja sam heftao paralelno sa sadnicom i lepo je hvatalo? Otprilike sam heftao na 10 mesta i više.
 
Nazad
Vrh